Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Burnout herkennen in 12 fases

article content

Burnout herkennen in 12 fases

Burnout tijdig herkennen: Het aantal gevallen burnout neemt met de dag toe. We spreken vaak pas van een burnout wanneer iemand letterlijk omvalt, of echt niet meer verder kan. Het proces naar een burnout toe, wordt vaak onderschat.

De periode voor een burnout burnout herkennen

Deels heeft het ontwikkelen van een burnout te maken met karaktereigenschappen. (lees hiervoor ook: Oorzaken burnout). Toch is het niet gezegd dat deze oorzaken per definitie leiden tot een burnout. Met andere woorden: soms is het totaal aan factoren de oorzaak van een burnout.

Voorbeeld:

10 jaar geleden raakte je moeder ziek. Je hebt haar verzorgd (zorgzaam als je bent) en na twee jaar intensieve verzorging is ze er weer bovenop gekomen. Uiteindelijk vroegen je kinderen gedurende deze periode meer aandacht en dat heb je zo goed als mogelijk geprobeerd in te vullen. In de jaren die volgden kreeg je te maken met ontslag, reorganisatie, scheiding, dood van een hond, verhuizing, etc.

Alles bij elkaar heb je gedurende de afgelopen jaren een enorm hersteltekort opgelopen

Burnout herkennen

Psycholoog Herbert Freudenberger beschrijft 12 fases waaraan je een nadere burnout kunt herkennen

Super gemotiveerd

Mensen die een burnout krijgen zijn altijd gemotiveerd. Niet is teveel, tijdens lunchtijd wordt er doorgewerkt (ook als het eigenlijk niet echt nodig is). Hoofdpijn? Pijnstiller er in en door! Ziek zijn is een keuze en een ieder die ziek is, is een afhaker.

Werk, werk en nog eens werk

Alles draait om werk. Je werkt hard om al het werk af te krijgen. Alle handelingen gaan sneller. Iemand om hulp vragen wordt als falen gezien

Geen tijd voor jezelf

Ook buiten kantoortijden wordt er gewerkt om het werk af te krijgen. Het gezin, sociaal leven en de sportactiviteiten beginnen er onder te leiden

De eerste klachten

Slecht slapen, niet zo lekker zijn, buikpijn. Misschien ga je een keer naar de huisarts, maar waarschijnlijk ‘gaat het wel weer over’. (lees over dit onderwerp ook: Lichamelijke klachten door stress)

Alles voor het werk!

In deze fase heb je alleen maar oog voor het werk, voor hobby’s is geen tijd meer, vrienden en familie verdwijnen naar de achtergrond. Maar alles is goed hoor! De kwaliteit van het werk begint er echter wel onder te lijden.

Kritisch, cynisch en ontevreden

Anderen doen het werk niet zo goed als jij het doet, althans, dat vind je. Je merkt dat je kritisch wordt, cynisch en ontevreden bent. Andere teamleden beginnen onder jouw houding te lijden.

Afstand nemen

Je wordt meer somber, babbelt niet meer met het team, zondert je af. Je voelt je steeds meer ziek.

Ander gedrag

In dit stadium zie je vaak dat de omgeving vaker gaat vragen of er iets is met je. Je krijgt vaker vragen als: ‘gaat het nog wel met je’? ‘ben je toe aan vakantie‘? etc.

Enkel de verantwoordelijkheden doen

Er is geen enthousiasme meer, je voelt alleen nog maar verantwoordelijkheden. Het gevoel door te moeten zorgt ervoor dat je niet meer kunt ontspannen.

Geen plezier

In deze fase is er niets meer leuk, is er alleen maar leegte en de kans is groot dat alleen afleidingen als eten, seks, alcohol, drugs een beetje de leegte kunnen vullen.burnout tijdig herkennen

Depressie

Een gevoel van uitputting, verloren en onzeker. Je zucht veel, je maakt denigrerende opmerkingen over je eigen opdrachten en het werk dat je afrondt.

Burn-out

Totale mentale en fysieke ineenstorting. Het lijf neemt de regie over en iemand voelt zich compleet niet meer in staat om nog iets te doen.

Mentaal en fysiek ingestort….

Herstellen van burnout

Burnout herkennen vraagt om het durven nemen van regie over je eigen leven. Deze regie vraagt van je dat je gezond eet, beweegt en rust pakt (zowel actief als passief)

Meer over bewegen, eten en rust vind je hier: BER-Methode

Vragen bij het burnout herkennen?

Contact

Comment Section

0 reacties op “Burnout herkennen in 12 fases

Plaats een reactie


*


Kiki Voncken
Kiki Voncken is burnoutcoach in de regio Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Naast haar specialisatie in burnout en stress, helpt Kiki regelmatig partners van mensen met een burnout. Kiki houdt van de natuur, wandelen en sporten.