Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Hoe kun je je slaap verbeteren?

Hoe kun je je slaap verbeteren?

Er zijn meerdere factoren die er voor zorgen hoe je nachtrust/ slaap is. Het wordt ook wel slaaphygiëne genoemd. Een goede slaaphygiëne is een leefwijze.

Hoe kun je je slaap verbeteren?

Tip 1:  Bewegen

Kies het juiste moment om te bewegen. Bewegen in de ochtend of in de middag draagt erbij aan dat je slaap krijgt tegen die tijd dat het bedtijd is. Ga je bewegen vlak voor het slapen gaan, dan zal het je belemmeren om makkelijk en goed te slapen.

Tip 2:   Zorg voor ontspanning vlak voor het slapen gaan.

Als je een spannend boek leest of een spannende film bekijkt werkt dit vaak stimulerend. Het is beter om iets ontspannends te lezen. Of luister nog naar wat rustige muziek. Wat vind je van een heerlijk warm bad? Je hersenen kan je op die manier leren dat je dag afgelopen is. Als je eet, werkt of tv kijkt in bed, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Heb je een partner? Vraag hem of haar om je te masseren voor meer ontspanning.

Tip 3:   Weet wat je eet of drinkt.

Wat je eet of drinkt voor het slapen gaan heeft een bepaalde werking op hoe goed je inslaapt en doorslaapt. Alcohol maakt slaperig, maar verminderd de kwaliteit van slapen. Koffie, thee, coladrankjes en het eten van chocolade werken stimulerend. Dit kan je dus beter vermijden. Wat goed helpt zijn producten waar serotonine* in zit. Je kunt dan denken aan een stukje mango, handje noten of een banaan.

Tip 4:   Houd je slaapkamer donker, rustig en zo mogelijk koel.

Uit onderzoek is gebleken bij mensen die naast een vliegveld wonen een uur minder kwaliteit slaap hebben. Tijdens het onderzoek, zagen de onderzoekers, dat de hersengolven van die mensen die naast een vliegveld wonen, elke start en landing registreerden! Gebruik eventueel oordopjes als je woont op een plek waar veel geluiden zijn. Of als je in de zomer je raam open hebt staan voor verkoeling.

* Serotonine = serotonine zorgt er voor dat het slaapproces goed verloopt in de hersenen.

 

    Comment Section

    0 reacties op “Hoe kun je je slaap verbeteren?

    Plaats een reactie


    *