Je hebt een leuke middag gehad, zalig ontspannend aan het strandje gelegen, een leuk terrasje gepakt en je kijkt uit naar een super leuke avond. Nadenkend over wat je gaat eten check je nog even je telefoon: 40 berichten gemist. Snel kijk je ze door, een aantal groepsgesprekken die je eigenlijk wel zou willen verlaten, een berichtje van je moeder en eentje van een oude vriendin.

‘Wat moet zij nou weer’ denk je. Met dat je het berichtje aantikt krijg je ook nog een berichtje van je moeder: ‘waarom antwoord je niet’ is de vraag. De 2 blauwe vinkjes verraden dat je de tekst al gelezen hebt. Helaas. Nu moet je wel antwoorden…

Stress door Whatsapp

Het mooie aan Whatsapp is dat je super eenvoudig en goedkoop berichtjes, foto’s, video’s en je locatie kunt delen. Herinner je nog dat je per MMS je foto verstuurde en je locatie deelde aan de hand van coördinaten? Dat is niet eens super lang geleden. Whatsapp is dus super handig en velen kunnen niet meer zonder. Niet vreemd dat ruim 9.8 miljoen Nederlanders Whatsapp gebruiken

Gemiddeld worden er 65 whatsappjes per dag verstuurd!

Het vervelende is echter dat een berichtje nooit zo overkomt als dat je het bedoelt. Je ziet en hoort niet de non verbale communicatie. Een whatsappje kan zo heel anders overkomen als dat je bedoelt. Een ruzie is op die manier super eenvoudig begonnen. Zeker gezien de enorme omvang in het whatsapp gebruik is het niet vreemd dat er ruzies ontstaan.

Groepsgesprekken

Gemiddeld zit een Nederlander in 7 groepsgesprekken. Zeker in een groepsgesprek met veel leden kan de frustratie oplopen. Je ziet namelijk niet wanneer een ander graag wat wil zeggen zoals je dat in een letterlijk groepsgesprek ziet. Een ware stortvloed aan berichten is het gevolg waarvan kop en eind niet meer te vinden valt.

De buurtcommissie, voetbalploeg, personeelsvereniging en collega’s: allemaal wensen ze graag hun zegje te doen in de groepswhatsapp. Dit resulteert in een ondoorwaadbare bak aan whatsappjes als je een leuke gezellige middag hebt gehad, waarbij je telefoon een keer niet continu op het terrastafeltje heeft gelegen.

Een groepsgesprek verlaten doe je niet. Het lukt je niet stilletjes want iedereen ziet het en je geeft er mee aan dat je de voetbalploeg of personeelsvereniging toch niet zo belangrijk vindt. Je laat de club in de steek!

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Autocorrectieterreur

Autocorrectie: wie heeft niet ooit een verkeerd woord naar iemand toegestuurd? Een hulpmiddel dat je moet helpen de woorden beter en sneller te typen zorgt nog wel eens voor een onaangename verassing zoals de foto laat zien.

Niet gek dat een ruzie begint als je iemand voor prutser uitmaakt, terwijl je hem graag een aanmoediging wilde geven. In een face to face gesprek zal dit natuurlijk nooit voorkomen. Toch is een foutje snel gemaakt. Doordat je dagelijks gemiddeld 65 berichten stuurt, slaag je er in snel een berichtje te typen en razendsnel op versturen te drukken. Dat ene domme woord merk je pas als de ander kwaad reageert, of helemaal niks meer van zich laat horen.

Privacy whatsapp

Wat je een ander over de app verstuurd is nooit helemaal veilig. Je nieuwe vlam vertel je hoeveel je van hem/ haar houdt, maar na een knallende ruzie staan een week later jouw lieve woordjes op Facebook. Nog maar te zwijgen over de foto’s die je in vertrouwen hebt verstuurd.

Ook is de kans groot dat je per ongeluk een ‘ik hou van jou’ naar je baas stuurt in plaats van naar je man. Door het vele gebruik klik je snel de verkeerde contactpersoon aan en stuur je de verkeerde persoon een appje

Blauwe vinkjes frustratie

Na een update werd het mogelijk te zien dat iemand jouw berichtje ontvangen, maar ook gelezen had. Wachten op reactie is vreselijk, zeker als je ziet dat een ander het wel gelezen heeft (2 blauwe vinkjes) Frustratie ontstaat, maar ook een minderwaardig gevoel. Waarom antwoord hij niet? Vindt ze me niet belangrijk genoeg om even te reageren?

We vinden het allemaal belangrijk om gewaardeerd te worden. Het liefste hebben we dat anderen ons zo belangrijk vinden dat ze snel antwoorden, terwijl ze best een hele goede reden kunnen hebben om nu even niet te antwoorden maar dit best graag hadden willen doen

Ruzie op whatsapp

Eerder is al besproken hoe makkelijk een ruzie ontstaat op whatsapp, maar het is ook ontzettend onverstandig om een ruzie uit te spreken via whatsapp. Doordat je de ander niet ziet, zie je zijn gezichtsuitdrukking niet bij wat hij zegt, of hoe jouw woorden ontvangen worden. Ook hoor je niet wat iemands toon is en de ander hoort dit niet van jou.

Door deze miscommunicatie duurt een ruzie vaak langer wat slecht is voor de relatie met de ander

Meer lezen over stress en social media?

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *