Doelen bereiken: Hoe ga je er nou voor zorgen dat voornemens werkelijkheid gaan worden? Dat je niet na 2 weken alweer afhaakt en sikkeneurig op de bank zit omdat het allemaal niet meer wil? En hoe kun je ervoor zorgen dat je je doelen bereikt, zonder jezelf over de kop te werken?

Meest voorkomende goede voornemens

De meest voorkomende goede voornemens zijn over het algemeen (willekeurige volgorde)

Waarom goede voornemens vaak niet lukken

Hoe mooi de voornemens vaak ook zijn, ze lukken vaak niet. Alleen als je heel lang volhoudt en je best doet lukt het. Maar dat moet je wel allemaal doen naast je baan, gezin, sociale leven etc. Bovendien duurt blijvende gedragsverandering een half jaar!

Blijvende gedragsverandering duurt een half jaar!

Wil je dus echt iets dolgraag bereiken, maak dan alvast maar een planning voor het komende half jaar, want die ga je zeker nodig hebben! Ik kan je al wel een beetje geruststellen, het begin is het lastigste en het wordt steeds makkelijker! Eigen doelen bereiken doe je dus door zelf keuzes te maken.

Doelen bereiken

Tip 1: Neem zelf het roer in handen

Bedenk zelf wat je wilt en laat het niet afhangen van je omgeving of het lukt. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de dingen die je gaat doen en wilt bereiken. Hoe lastig dit ook is, als je zelf het roer in handen neemt en geen excuses zoekt in je omgeving, heb je grote kans dat je het gaat halen

Tip 2: Blijf bij jezelf

Stel de doelen die bij je passen. Ben je een zeer actief persoon met weinig geduld, maar wil je een cursus vogelspotten vanuit een bejaardenhuis gaan doen? Denk er dan nog eens over na. Dit begint dus bij het goed kennen van jezelf. Wees daarnaast ook een beetje aardig voor jezelf en stel redelijke verwachtingen. Wanneer de verwachting niet gelijk is aan de beleving, ontstaat er stress

Tip 3: Kies een redelijk tempo

Doel gesteld? Vaak gaan we plankgas er voor! Sterker nog, de omgeving vind je een hele piet wanneer je volgas je doelen hebt behaald. De kans is echt groot dat je ze volgas ook mist.

Een tijd geleden gaf ik een teamtraining. De opdracht was een lange trap op te rennen in de duinen. Een deel van de deel van de deelnemers ging als een raket omhoog maar moest halverwege, buitenadem, afhaken. Een ander deel ging rustig op weg en kon de hele trap in 1 één keer bedwingen zonder te stoppen. Moraal van het verhaal? Schat de opdracht in en pas je tempo er op aan!

Tip 4: Het doel is niet het doel

Dat klinkt vaag zie ik je haast al denken. Maar laten we het concreet maken: wanneer je je voorneemt om de marathon te gaan lopen is dat natuurlijk een mooi vooruitzicht en een prachtig doel. Maar om dit waar te maken kom je op de weg er naar toe erachter dat hardlopen alleen niet voldoende is. De afstand is dermate groot dat je zeer goed getraind moet zijn.

Deze conditie bouw je op door eigenschappen te ontwikkelen als doorzettingsvermogen, planmaatigheid, prioriteiten stellen etc. Want reken maar dat je ook zult moeten trainen wanneer het regent, sneeuwt, hagelt of warm is. Ook zullen feestjes, familie uitjes, werk en vrienden een hoop tijd van je blijven vergen die het trainen voor de marathon in gevaar brengen. Wanneer je hier niet mee om weet te gaan, kun je deelname aan de marathon alvast op je buik schrijven en is het (opnieuw) een goed voornemen dat niet gelukt is. Het doel is  dus niet het doel, maar de reis er naar toe wel!4

Het doel is niet het doel, maar de reis er naar toe wel!

Tip 5: Plan schouderklopjes

Als je dan toch op de reis er naar toe bent, geef jezelf dan schouderklopjes wanneer je merkt dat je weer een paar meter afgelegd hebt op die reis en een zeker punt hebt overwonnen.

Als je dan, ondanks de kou, regen, hagel op pad bent geweest om te trainen voor de marathon, geef jezelf dan een forse schouderklop en sta een moment stil bij deze prestatie. Al die schouderklopjes bij elkaar gaan er voor zorgen dat je je doelen gaat behalen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *