We zeggen allemaal dat we het druk hebben. Als je iemand ontmoet op een feestje en vraagt hoe het met diegene gaat, hoor je al snel: ‘ik heb het druk’, of: ‘het is druk op het werk’.

Herkenbaar?

Maar is dat wel zo? Hebben we het allemaal wel echt druk? Of is het druk hebben louter een perceptie van een persoon? Want hoe kan het dat een vrijgezel vindt dat hij het druk heeft t.o.v. een topmanager (alias alleenstaande moeder) die het gevoel heeft alles best goed in de hand te hebben?

Het druk hebben is onzin?

Ok, lekker zwart-wit, want tenslotte hebben we het allemaal druk. Te denken aan je werk, het gezin, socialmedia dat een hoop tijd opslurpt, ouders die verzorgd moeten worden, etc. Naast je dagelijkse beslommeringen komt er een ontzettende bak werk kijken.

Maar aan de andere kant zit er een enorme kern van waarheid de uitspraak. Het druk hebben is een keuze. Maar grip krijgen op deze keuzes maakt dat je fysiek en mentaal in een topconditie moet zijn.

Alleen sukkels hebben het druk: Er is niks mis met een vol, actief leven, good for you, zegt Tony Crabbe, bedrijfspsycholoog. Maar de staat van โ€žbusynessโ€ waarin we tegenwoordig onophoudelijk verkeren; het wordt tijd die achter ons te laten. Bron NRC 

Waarom we zeggen dat we het druk hebben

Laten we de situatie eens omdraaien: Laatst had ik een bijeenkomst met mijn familie. Ooms, tantes, neven en nichten waren vertegenwoordigd. Toen ze aan me vroegen hoe ‘de zaken’ gaan, antwoorde ik dat ik het op een prettige wijze aankon en dat ik veel tijd overhield voor mijn gezin en sport.

Geschrokken hebben meerder familieleden mij aangekeken: ‘Gaan de zaken dan niet goed?’ of: ‘het is ook lastig om een team van coaches aan te sturen he!’.

Bijzonder toch? Ik geef aan dat ik mijn werk op een prettige, fatsoenlijke manier afkrijg binnen de, door mij, gestelde tijd en dat wordt raar gevonden.

De vraag daarom is: Waarom durven we niet aan te geven dat het rustig is? Geeft dit een gevoel van onbehagen? Dat je je werk niet goed doet? Dat je niet succesvol bent? Dat je een luilak bent die niet wenst door te werken? Dat je de kantjes er af loopt?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Eigenwaarde

Met andere woorden: Halen we nou onze eigenwaarde uit het feit dat anderen vinden dat wij het druk moeten hebben? Wat gebeurt er dan met de regie over je leven?

Het gevolg?

Je rent overal achteraan, snakkend naar waardering, hopend op een compliment dat je het allemaal zo goed weet te doen, om uteindelijk enkel brandjes te blussen en nooit bezig te gaan met de dingen die je echt graag wilt.

Lees ook over een positief zelfbeeld opbouwen

De gevolgen van het altijd druk hebben

Een georganiseerde agenda waarin de geplande taken ook kunnen (let op: dat iets in je agenda past, wil nog niet zeggen dat het kan!) zorgt voor overzicht. Overzicht zorgt ervoor dat je de juiste keuzes kunt maken, prioriteiten kunt stellen en dat je vele malen effectiever bent in datgene wat je dagelijks bezig houdt. De kritische vraag hierin: Zou je nou echt niet dezelfde hoeveelheid werk afkrijgen als je veel effectiever bent?

De kritische vraag hierin: Zou je nou echt niet dezelfde hoeveelheid werk afkrijgen als je veel effectiever bent?

Een dieperliggende oorzaak van het druk hebben

‘We snakken allemaal naar waardering’ (prof. William James) of: ‘We verlangen allemaal naar grootsheid’ (Nitsche). We willen dus graag dat anderen ons een topper vinden. Dat we zo af en toe gewoon een enorme schouderklop krijgen en horen dat we fantastisch zijn. Als je dit verlangen zijn gang laat gaan beland je in een ‘ratrace’ in de jacht op waardering.

Het gevolg? Totale regieverlies over je eigen leven. Een ander bepaalt dan de maatstaf. Niet verbazingwekkend is het in deze dat een gebrek aan regie (autonomie) over het leven de belangrijkste reden is van burn-out (bron TNO)

Hoe doen topmensen dit?

In het boek ‘good to great’ omschrijft Jim Collins hoe mensen zeer succesvol zijn geworden. De resultaten zijn opmerkelijk. De belangrijkste eigenschappen van succesvol worden zijn bescheidenheid + wil. Opmerkelijk genoeg hebben de beschreven ‘level 5 managers’ wel tijd om op zaterdag bij hun zoon op het voetbalveld te staan, of met hun dochter naar paardrijden te gaan.

Heb je de eigenschappen gezien? Bescheidenheid en wil. Veelal is het druk hebben een gevolg van onze eigen handelingen.

Een aantal oorzaken op een rijtje:

Balans

Ok, alleen maar roepen hoe het niet moet is ook lekker makkelijk natuurlijk. De sleutel ligt bij het regie nemen. De regie nemen begint met weten wie je bent. Het zoeken naar eigen identiteit. Simpel voorbeeld: Je hoort vaak dat je kapitein moet zijn op je eigen schip (autonomie) Maar als je niet weet hoe je schip er uit ziet heb je wel een uitdaging!

Het verschil tussen de vaardigheden van een kapiteit van een speedboot, danwel een olietanker, verschilt aanzienlijk!

Bepalen van je eigen identiteit, weten wat je kunt en weten wat je niet kunt is dus stap 1.

Het druk hebben

Moet alles dan rustig?

Gelukkig niet. De tweede stap wordt gezet door inspanning. Zoals Tony Crabbe hierboven reeds aanhaalde is een druk, actief leven hardstikke goed. De balans tussen inspanning en ontspanning is daarom belangrijk. We noemen dit arbeids-rust verhouding. (in sport is dit heel normaal!) Met andere woorden: Stevig inspannen, lekker uitrusten.

De onmatigheid van de maatschappij maakt dat we altijd maar doorgaan, meer willen, groter worden en niet stoppen wanneer we ons moe / uitgeput voelen. Het gevolg? Chronische stress, overspannenheid, burn-out.

Lees ook over jezelf rot voelen door verveling

De gezonde gevolgen van rust

Maar bedenk eens wat de juiste hoeveelheid rust met je doet. Hoe voel je je ’s morgens in bed als er een leuke dag op je staat te wachten? Je springt uit bed, danst naar de badkamer, straalt in de spiegel. Het lijkt wel vanzelf te gaan. (we komen in flow, de unieke balans tussen uitdaging en capaciteiten. De balans tussen stress en verveling)

Wat doet overzicht dus met je?

Wat een verschil met veel mensen die zich heden ten dage uit bed slepen, snakkend naar het weekend. (om ook in het weekend nog aan de bak te moeten)

Lees ook: Hoe krijg ik weer rust in mijn hoofd?

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Keuzes

Als je dus echt meer tijd wilt voor gezin, sport, ontspanning, vrienden, zul je keuzes moeten maken. Vraag jezelf af: Jaag ik op de waardering van anderen of kies ik hierin voor mezelf? Zonder het maken van keuzes loop je in de ‘ratrace of life’. Drukte houdt drukte in stand. Je loopt continu achter de feiten aan. Wil je echt anders zul je het lef moeten hebben om keuzes te maken

Vraag jezelf af: Jaag ik op de waardering van anderen of kies ik hierin voor mezelf?

Adviezen wanneer je het te druk hebt

Natuurlijk, uiteindelijk zul je zelf de keuzes moeten maken want als een ander dat voor je doet, geeft je per direct het stuur weer aan die ander. Maar enkele adviezen kun je ter harte nemen:

Neem de regie. Hoe fijn het ook is dat iedereen je nu een geweldige vent vindt en of hardwerkende madam, doe de dingen die je zelf wilt, die passen bij het mens dat je bent in de richting waarvan je zelf wilt gaan. Waardering haal je uit jezelf, niet uit de omgeving

Herdefinier wat succes is. Succes ligt niet aan de hoeveelheid geld dat je hebt, de naam van je functie op je visitekaartje of de auto waarin je rijdt. Succes is een beleving, een genoegdoening waarmee je ’s avonds in bed stapt en waarmee je ’s morgens opstaat. Succes voelt dat je iets toevoegd aan jezelf, de wereld om je heen en aan relaties. Succes haal je uit jezelf en wordt intrinsiek gemotiveerd.

Sta jezelf toe vrije tijd in te plannen. Ook midden in de week doe je er goed aan om vrije tijd in te plannen. Niet om alles wat overblijft te plannen, maar om bewust niks te doen. Gevolg? Meer overzicht, hogere efficiรซntie, meer slagkracht

Kom in beweging. Bij het keuzes maken denken we vaak aan radicale koerswijzigingen, het roer compleet omgooien om gelijk op het juiste pad te zitten dat leidt naar succes, geluk, balans en zekerheid.

Hulp bij keuzes maken

Keuzes maken betekent dat je weet waar je globaal heen wilt en jezelf voorzichtig in die richting gaat bewegen. Maak het zo verschrikkelijk simpel dat je het eerste stapje ontzettend eenvoudig lijkt.

Maak het zo verschrikkelijk simpel dat je het eerste stapje ontzettend eenvoudig lijkt

Voorbeeld: Je wilt je oriรซnteren op een andere functie om meer thuis te kunnen zijn voor je kinderen. Grote twijfels komen in je op: Straks ben ik nog meer weg dan nu, of: straks verdien ik veel minder geld en dan komen we niet meer rond.

Logische twijfels. Een geschikte eerste stap in deze zou kunnen zijn: Ga met je gezin om tafel om te bepalen hoeveel je thuis wilt zijn en wanneer je hierin gaat overdrijven of tekortschiet. Dit is een mooie eerste stap die velen als logische eerste stap zouden kunnen zetten.

Samengevat

Druk zijn is niet tof, cool. Het zegt niks over je mate van succes of hoe goed je bent in je functie. Sterker nog, succesvolle mensen zijn bescheiden, maar wel met een sterke wil (doorzetter). Meer rust krijgen vraagt om de juiste keuzes maken. Keuzes die intrinsiek gemotiveerd zijn, die uit jezelf komen zodat jijzelf uiteindelijk aan het roer van je eigen leven staat.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

12 reacties

  1. Christine schreef:

    Ruud, dit is eigenlijk mijn verhaal๐Ÿ˜„ Volgens mij ieders verhaal! Ik zou t als een behangetje aan de wand plakken๐Ÿ‘Œ

  2. Corrie schreef:

    Druk zijn met niets… ofwel het gevoel hebben dat je het druk hebt.๐Ÿค” Fijn dat jij het wel voor elkaar hebt Ruud. ๐Ÿ’ช๐Ÿ–’ Heerlijk lijkt mij dat om alles in balans te hebben en dat zo te voelen. Toch heb ik het ook fijn gevonden om het te lezen en om er over na te denken. Top!

  3. Marianne schreef:

    Weer even met de neus op de feiten gedrukt , ik zei het ook altijd ( en was het ook) heb nu besloten dat ik minder druk ga zijn en tijd voor mezelf ga inplannen, merk wel laatste maand dat als ik mijn best doe ik toch minder druk ben en toch hetzelfde werk verzet, bewustwording is dat denk ik… Nu ben ik niet meer druk als ze het vragen maar ben ik lekker bezig ๐Ÿ˜‰

  4. ik plan vaker tijdens de week/weekend, leukere momenten in (of idd soms een niks hoeft moment ) en dan krijg ik op de momenten dat ik wel werk veel meer gedaan op korte tijd (vroeger zat ik er de hele dag op te zwoegen)

    1. Leuke dingen doen betekent mentaal herstellen. Niet raar dat je dan meer werk verzet krijgt. Lekker bezig Wendy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *