Stress herkennen: veel lichamelijke klachten die geen aanwijsbare reden hebben, worden veroorzaakt door stress. Dit kunnen milde klachten zijn die nauwelijks effect hebben op het dagelijks functioneren, maar ook forse klachten die een leuk en lekker leven in de weg staan. Stresssignalen kunnen ervoor zorgen dat een leuk leven ver weg lijkt.

Om te begrijpen waarom het lichaam zo reageert dat je er lichamelijke klachten van krijgt, beschrijven we in dit artikel wat stress precies met je lichaam doet.

In dit artikel vind je de symptomen van stress. Wil je meer weten over de symptomen van burn-out? Dan raden we je aan het E-book te downloaden (gratis): Symptomen burn-out

symptomen van stress

Hoe reageert het lichaam op stress?

We nemen opnieuw het oude voorbeeld van de tijger:

Je loopt door het bos en er springt een enorme tijger uit de bosjes. Uiteraard schrik je enorm! Hoe reageert je lijf? Je maakt razendsnel de afweging: Ren ik weg? Of kan ik het gevecht van deze tijger winnen? Welke keuze je ook maakt, je spieren staan op scherp en zijn klaar voor actie.

Bloedsomloop en hartslag verhogen, pupillen verwijden etc. Alles om zo snel en alert mogelijk te kunnen reageren. Je lijf wil overleven en dat zet een hoop processen in gang. Adrenaline is in eerste instantie het hormoon dat je hierbij helpt.

Wanneer er meerdere tijgers uit de bosjes springen, die je allemaal niet opeten, voel je je toch nog steeds niet ontspannen. Om dan alert te kunnen blijven, maar toch een redelijk goed gevoel te houden maakt het lichaam cortisol aan.

Vanuit dit voorbeeld verklaren we onderstaande lichamelijke klachten die vaak voorkomen bij stress.

Stress herkennen doe je aan de signalen

Deze lijst met signalen om stress te herkennen, is onderverdeeld in drie segmenten:

  • Lichamelijke klachten
  • Psychisch/emotioneel
  • Gedrag- en sociaal gebied

Ons lijf is een fantastisch ding. Het zorgt ervoor dat we kunnen bewegen, leven en communiceren. Maar wat we nog weleens willen vergeten is dat het ook een uitstekend waarschuwingsmechanisme is. Bij stress, overspannenheid en burn-out is dat ook het geval: vaak weet ons lijf al veel eerder dat er iets mis is dan wijzelf.

Stress herkennen? Dit zijn de meest voorkomende stress klachten:

Symptomen van stress zijn:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn / migraine
  • Tinnitus (oorsuizen)
  • Slecht slapen
  • Spierpijn / stijve spieren
  • Hoge hartslag
  • Duizelingen
  • Hormonale schommelingen
  • Overmatig transpireren
  • Hyperventilatie en ademnood
  • Klamme handen
  • Schrikachtig
  • Rusteloos
  • Nerveuze tics
  • Beven / trillen
  • Maagklachten
  • Spijsverteringsklachten
  • Menstruatiestoornis
  • Impotentie
  • Verhoogd cholesterol
  • Verhoogde bloeddruk
  • Nek-/schouder-/rugklachten
  • Huidaandoeningen
  • Rode vlekkenop de huid
Symptomen stress en stress klachten

De verschillende lichamelijke klachten die hierboven staan zouden erop kunnen wijzen dat je teveel stress hebt, overspannen bent, tegen een burn-out aan zit of er zelfs al middenin zit. Zeker wanneer je meer dan 3 of 4 van deze stress symptomen tegelijk hebt.

Het is natuurlijk wel zo dat alle klachten ook een medische achtergrond zouden kunnen hebben, dus concludeer niet op eigen houtje dat je teveel stress hebt en breng eerst een bezoek aan je huisarts. Deze kan de meest extreme gevolgen van stress onderscheiden.

Stress herkennen – Lichamelijke klachten

Hieronder beschrijven we een aantal lichamelijke krachten die een verband hebben met stress.

Hoofdpijn/ Migraine

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben en is op zichzelf niet een directe aanleiding om te vrezen voor teveel stress of overspannenheid. Wel kan hoofdpijn je dusdanig veel last bezorgen dat het verlammend werkt, denk maar eens aan iemand die door de migraine dagenlang niet kan functioneren.

Hoofdpijn komt zeer veel voor. 20% van de Nederlanders heeft wekelijks hoofdpijn. Dit verschilt van een vervelende druk op het hoofd tot een hevige migraine die een aantal uren duurt. Deze hoofdpijn komt vaak door spierspanningen die in je rug en schouderpartij plaatsvinden. Ook voeding en omstandigheden dragen hieraan bij. Spanningshoofdpijn wordt vaak vergezeld door een stijve, pijnlijke nek en schouders.

Misselijkheid

Een goede indicatie van stress is misselijk zijn. Als je voor een grote prestatie staat, bijvoorbeeld door te gaan presenteren voor een grote groep mensen, is het meestal vrij normaal om je licht misselijk te voelen. Meestal staat eten en drinken je tegen, en gaat de misselijkheid gepaard met een aantal van de andere klachten.

Oorsuizen (Tinnitus)

Voor mensen die het niet hebben of herkennen lijkt het haast onwerkelijk: oorsuizen. Oorsuizen ontstaat nogal eens door stress en is bijzonder hinderlijk voor mensen die er last van hebben.

Een zeer belangrijk symptoom van tinnitus is dat je een geluid hoort dat van binnenuit komt en dus niet van buitenaf. De omgeving neemt dit geluid dus ook niet waar. Er worden meerdere soorten geluid gehoord: Ruisen, fluiten, piepen, etc.

stress klachten

Pijnlijke / stijve spieren

Bij lichamelijke moeheid wordt de voorraad energie die normaal gesproken in spieren zit, gebruikt om energie te leveren. Bij pijnlijke spieren en gewrichten is deze voorraad leeg, of verkeerd gebruikt. Afvalstoffen blijven over en gewrichten worden pijnlijk doordat vocht afdrijft. Het gevolg is vaak dat je anders gaat bewegen waardoor je juist andere spieren weer meer belast (en uitput).

> Lees ook: Spierpijn bij burn-out – Pijnlijke stramme spieren: wat doe je eraan?

Duizelingen

Een klacht die vaker voorkomt maar niet altijd wordt verbonden met stress of burn-out is duizelig zijn. Als je snel opstaat is iedereen wel eens duizelig, maar door stress kan dit ook op momenten voorkomen waarop er in eerste instantie geen aanleiding voor lijkt te zijn. De stress kan dan ook weer verhoogd worden wanneer dit voorkomt bij activiteiten als autorijden.

Hormonale schommelingen

Hormonale schommelingen zijn vaak een gevolg van stress. Gevolgen zijn stevige stemmingswisselingen, plotseling gewichtsverlies of juist gewichtstoename, concentratie- en slaapproblemen. Het vervelende is dat deze klachten vaak niet te achterhalen zijn bij de dokter.

Een oplossing als extra hormonen innemen zorgt regelmatig voor andere, vervelende bijwerkingen. Een gezonde levensstijl om stress te verminderen is veel effectiever.

> Lees ook: Wat is de invloed van stress op een hormonale disbalans? – Tips om onbalans te herstellen

Overmatig transpireren

Tsja, wie zweet er nu niet? Bij warm weer en sport is het niet verbazend dat je zweet. Maar wat nu als je gaat transpireren terwijl er eigenlijk niets aan de hand lijkt? Dan speelt er misschien iets anders. In principe is zweten een oeroude lichamelijke reactie op stress en angst, en het treedt op bij dreigend gevaar.

> Lees ook: Veel zweten door stress en burn-out – Hoe kan dat?

Klamme handen

Het hebben van klamme handen wordt ook door transpireren veroorzaakt, en kan ook voor stress zorgen. In sociale situaties waarbij er wordt verwacht dat er handen geschud wordt is het hebben van zweethanden niet prettig.

Schrikachtig

Je aandacht is zodanig gefixeerd op ÊÊn ding, dat je de meeste andere zaken om je heen niet meer opmerkt tot het laatste moment. Plotselinge geluiden, aanrakingen of andere gebeurtenissen veroorzaken telkens weer een schrikreactie. Op een gegeven moment ben je alleen nog maar bezig met het voorkomen hiervan, waardoor je aandacht steeds meer gefixeerd raakt.

stress incontinentie

Rusteloos

Rusteloosheid voel je juist wanneer je aandacht ongericht is en je veel adrenaline in je lijf hebt. Het is net alsof er constant iemand je influistert ‘je moet iets doen, je moet iets doen’, maar ondertussen kun je je niet concentreren en komt er niets concreets uit je handen.

> Lees ook: Rust in je hoofd krijgen, hoe doe je dat?

Nerveuze tics

In principe zijn tics niet constant. Ze komen op en gaan weer, de intensiteit en frequentie wisselt, en het soort tics is ook aan verandering onderhevig. Wanneer je een tic hebt of aanleg hebt om deze te krijgen, zal deze zich door stress juist eerder en/of heviger manifesteren.

Beven/ trillen

Bevende en trillende spieren en ledematen zijn erg vervelend om te hebben, je kunt hier helemaal het gevoel krijgen dat je geen controle meer hebt over je lijf.

> Lees ook: Trillen en beven – Wat is de oorzaak? Wat is het verband met stress?

Vermoeidheid

Vermoeidheid is ÊÊn van de meest voorkomende klachten bij mensen die veel stress ervaren of een burn-out hebben. Doordat je maar doorgaat in je patroon rust je lijf niet meer uit en zal je (zeer zware) vermoeidheid ervaren. Je ledematen wegen als lood, en je kunt je er nauwelijks toe zetten om iets te doen. Het vereist een grote inspanning van spier- en wilskracht om de dagelijkse activiteiten uit te voeren.

> Lees ook: Oververmoeidheid? – Dit zijn de oorzaken, de gevolgen en oplossingen!

Uitputting

Dit is de ultieme vermoeidheid. Wanneer je dit ervaart ben je ondanks je vermoeidheid zo lang en zo hard doorgegaan dat je echt alle energie uit je lichaam getrokken hebt. Je hebt je lijf geen gelegenheid gegeven om te herstellen en bent op alle aanwezige reserves gaan interen.

stress in het lichaam

Maagklachten

Maagklachten kunnen zeker ook optreden bij een teveel aan stress. Je eet misschien te veel of juist te weinig en je neemt voedsel niet meer goed op. Zie ook misselijkheid en spijsverteringsklachten.

Iets anders is een maagzweer; deze kan worden veroorzaakt door een bacterie in de maag zelf of door het gebruik van bepaalde medicijnen. Tijdens hevige stress is stofwisseling even niet heel belangrijk. Stofwisseling helpt om voedsel om te zetten in energie.

Wanneer je moet vluchten of vechten gebruikt je lichaam de energie die op dat moment voorradig is. De stofwisseling vertraagt, of stopt zelfs helemaal. De gevolgen zijn een opgeblazen gevoel, een rommelende buik, of zelfs hevige krampen.

> Lees ook: Stress en de invloed op jouw spijsvertering

Spijsverteringsklachten

Bij acute stress krijgt het spijsverteringsstelsel weinig energie, doordat je lichaam in deze situatie je energie naar de spieren, de bloedsomloop en de energiebevoorrading stuurt. Het eten van voedsel kan dan wel even wachten tot je weer op een veilige plaats bent.

Bij langdurige stress worden de spijsverteringssappen (maagzuur, enzymen, gal en stoffen uit de alvleesklier) echter slechter aangemaakt. Hierdoor verteert de voeding minder goed en verlaat het het lichaam weer versneld (diarree).

> Lees ook: Buikpijn door stress – Wat kun je doen aan maag en darmklachten?

Versnelde hartslag / ademhaling

Wanneer je langdurig onder spanning staat kan dat leiden tot een verkeerde ademhaling. Bij een verkeerde ademhaling ververs je de lucht te vaak en verlies je daardoor te veel CO2. Hierdoor blijft er te weinig koolzuurgas in het bloed waardoor andere lichamelijke klachten zich kunnen manifesteren. Denk hierbij aan benauwdheid, druk op de borst, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, tintelingen in vingers, voeten of mond, veel zweten, verhoogde bloeddruk en duizeligheid.

> Lees ook: Pijn op de borst door stress – Waar ligt de oplossing?

stress aanval

Hyperventilatie en ademnood

Dit ligt in het verlengde van een versnelde ademhaling en kan zich uiten in een hyperventilatie-aanval. Dit is niet gevaarlijk maar kan wel erg beangstigend zijn. De oorzaak van hyperventilatie is gelijk aan die van een versnelde ademhaling, namelijk een tekort aan CO2 door het vele uitademen.

In een stresssituatie gaat je ademhaling omhoog, om in geval van nood veel zuurstof naar de spieren te kunnen sturen. Het ademhalingscentrum staat onder invloed van stress en emoties. Als je gestresst bent, zucht je vaak. Bij schrik of spanning houd je de adem in.

Eenmaal bekomen van de schrik, slaak je een zucht. Bij hevige stress, angst, of emotionele gebeurtenissen wordt het ademhalingscentrum geprikkeld waardoor je ademhaling gaat versnellen. Evenals je ademhaling weer vertraagt op het moment dat je stressfactoren weer zijn opgeheven.

Hartkloppingen / steken in de borst

Bij hartkloppingen voel je je eigen hart kloppen. Je hart bonst hevig en de hartslag is snel of onregelmatig. Dit komt meestal door lichamelijke inspanning of emotionele stress, maar kan in enkele gevallen ook duiden op een hartritmestoornis. Hartkloppingen zijn meestal onschuldig.

Maar wanneer je voor het eerst hartkloppingen of een onrustig gevoel in de borst krijgt kun je hiervan best schrikken. Neem dan contact op met de huisarts om te overleggen; zeker als hartkloppingen niet stoppen bij rustig zitten, of als er ook andere klachten bij voorkomen.

Je hoeft niet perse een hartaanval of dichtgeslibde aderen te hebben om klachten te krijgen. Bedenk wel dat het belangrijk is om duurzaam en voorzichtig met je lichaam om te gaan! Het is dus ook niet zo dat je van even stressen een hartaanval krijgt, of van een beetje slecht eten dichtgeslibde aderen krijgt. Het is een proces dat zich opbouwt over meerdere jaren. Helaas krijgen mensen op steeds jongere leeftijd last van hart en bloedvaten.

Menstruatiestoornis

Stress is een van de oorzaken die de menstruatie kan beïnvloeden. Vaak gebeurt het dat de cyclus onregelmatig wordt, maar het kan ook voorkomen dat er een cyclus wordt overgeslagen.

Impotentie

Erectieproblemen en impotentie worden vaak ook veroorzaakt door stress. Deze kan optreden door de druk die op de seks zelf gelegd wordt, maar ook door drukte en spanning op het werk of in de relatie.

Verhoogd cholesterol

Een verhoogd cholesterol wordt meestal niet direct verbonden aan stress. Het is dan ook niet aangetoond dat er een directe relatie bestaat. Wel kan een verhoogd cholesterol een verhoogd risico vormen op hart- en vaatziekten. Meestal wordt als remedie een gezondere levensstijl aangeraden, net als bij overspannenheid.

Herken je jouw klachten maar vrees je dat je al tegen een burn-out aan zit? Of weet je zeker dat de burn-out een feit is maar vind je het nog lastig dat toe te geven?

Bekijk dan ons aanbod: Coaching bij burn-out

Verhoogde bloeddruk

Als je hart samentrekt en bloed het lichaam in stuwt is de druk in de bloedvaten op z’n hoogst. Als het hart daarna weer ontspant ontstaat er een lagere druk. Dit zijn respectievelijk de boven-  en onderdruk.

De bloeddruk wisselt voortdurend. Bij het leveren van een inspanning is de bloeddruk hoger dan wanneer je rustig zit. Er is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor hoge bloeddruk, wel is het zo dat stress kan zorgen een verhoging. Ook hier wordt vaak een gezondere levensstijl aangeraden.

> Lees ook: Hoge bloeddruk door stress – Hoe verlaag je je bloeddruk?

stress door werk

Nek- /schouder- / rugklachten

Stress veroorzaakt spanning in het lichaam, en dit komt tot uiting in hoge spierspanning. Het lukt niet meer om de spieren goed te ontspannen en het lijkt alsof de spieren continu ‘aan’ staan. Door de spierspanning kan het lichaam in een iets andere houding worden gezet met klachten aan de nek, schouders of rug tot gevolg.

Huidaandoeningen

Het lichaam produceert het hormoon Cortisol. Dit hormoon zorgt voor de vlucht-, of vechtreactie en helpt ons om uit een bedreigende situatie te komen. Bij stress is deze situatie voor het lichaam continu aanwezig en er wordt dan ook steeds Cortisol aangemaakt.

Een van de gevolgen hiervan is dat het immuunsysteem tijdelijk op een lager niveau komt te staan, waardoor je vatbaarder wordt voor allerlei aandoeningen. Als je al een gevoelige huid hebt, of als je bijvoorbeeld slecht slaapt zal een aandoening sneller voorkomen. Een bekende huidaandoening als gevolg van stress is eczeem.

Problemen met slapen

Slecht slapen doen we allemaal wel eens. Zeker in de zomer wanneer het langer licht is kan het moeilijk zijn om voldoende uren te slapen. Als je daarbij ook nog stress ervaart is het nog moeilijker om in slaap te komen. Juist wanneer je je ontspant komen alle gevoelens naar boven en ga je piekeren.

Het risico bestaat dat je overdag gaat bijslapen en dat je slaapritme omkeert: je bent ‘s nachts klaarwakker en overdag zo moe dat je daar je slaap gaat inhalen.

Rode vlekken op de huid door stress

Stress veroorzaakt rode vlekken op de huid. Je ziet dit aan de rode vlekken in de hals en in de nek. Ook huidproblemen als acne en eczeem kunnen voorkomen.

Stress herkennen – Psychische /emotionele signalen

Hieronder beschrijven we psychische en emotionele signalen waarmee je stress kunt herkennen.

Futloos en lusteloosheid

Iedereen heeft er wel eens last van: Je hebt moeite om uit bed te komen en je hebt nergens zin in. Je voelt je hangerig en onverschillig, oftewel je voelt je futloos of lusteloos. Nu is dit niet meteen reden tot bezorgdheid. Als je een griepje hebt of een tijdlang weinig rust hebt genomen is het helemaal niet gek om dit te voelen.

Maar het kan ook andere oorzaken hebben, denk maar aan verdriet. In alle gevallen heb je weinig energie, is alles  teveel en gaat alles traag. Dit gevoel kan enige tijd aanhouden, een paar dagen of weken misschien, maar daarna is het normaal gesproken wel voorbij.

Het is helemaal niet erg om je even zo te voelen, vaak geeft je lichaam daarmee aan dat het op adem moet komen en je even rustiger aan moet doen. Als de klachten langer aanhouden is dat een aanwijzing dat er meer aan de hand is.

> Lees ook: Nergens zin in hebben bij stress en burn-out – Wat doe je eraan?

stressfactoren

Somber of neerslachtig

Wie kent het nu niet, een somber of neerslachtig gevoel? Vaak is de oorzaak wel aan te wijzen. Veel mensen proberen het gevoel juist weg te drukken omdat ze het als onprettig en storend ervaren.

Jammer genoeg helpt dat niet: waar je weerstand tegen biedt blijft bestaan. Het hoort een beetje bij het leven, net als gelukkig zijn en je goed voelen. Ook hier geldt dat wanneer de klachten langer aanhouden dan een paar dagen tot weken er iets anders aan de hand kan zijn.

Depressief

Depressief zijn is een wat ongrijpbaar begrip. Immers, niet elke sombere stemming is een depressie. Als de klachten langer dan een paar weken aanhouden en gedurende het grootste deel van de dag aanwezig zijn kan er sprake zijn van een depressie.

Hetzelfde geldt als je een gebrek aan interesse en plezier ervaart: wanneer dit langere tijd aanhoudt, en je geen interesse en plezier meer hebt in de dingen die anders wel plezierig zijn kan er sprake zijn van een depressie.

Als je depressief bent word je ook in grote mate belemmerd in je doen en laten. De klachten zijn dusdanig van invloed dat je minder goed functioneert op het werk of in je privÊ leven.

Een depressie gaat vaak samen met andere klachten. Andere kenmerken van een depressie zijn veel meer of juist minder eten, gevoelens van schuld, waardeloosheid en hopeloosheid, vermoeidheid, bezorgdheid, rusteloosheid, langzamer praten en bewegen. Ook gedachten aan de (eigen) dood of een plan of poging tot zelfdoding is niet ongewoon.

> Lees ook: Het leven niet meer zien zitten door burn-out: suïcidale gedachten.

Vergeetachtig

Het is niet te geloven, maar de laatste tijd lijkt het wel alsof je alles vergeet. Je mist afspraken of je komt bij het boodschappen doen terug zonder de spullen te hebben gekocht die je nodig had. Taken die je af moet hebben of deadlines halen lijkt niet meer te lukken.

En had je het gasfornuis nu wel of niet uitgedraaid, en de deur achter je op slot gedaan?

> Lees ook: Vergeet je veel door stress en burn-out? – Ontdek hoe je meer kunt onthouden!

Gemakkelijk de draad kwijtraken

De draad kwijt zijn wil zeggen dat je het even niet meer kan volgen allemaal. Dit kan in allerlei situaties voorkomen en heeft te maken met luisteren, communicatie en aandacht voor de ander. Als je hoofd ‘vol’ zit en je er niet veel meer bij kunt hebben, is je aandacht snel uitgeput en raak je snel het verhaal kwijt.

Concentratieproblemen

Concentratieproblemen komen vrij vaak voor. Dit kan ontstaan wanneer je veel aan je hoofd hebt en korter of langer duren. Een lawaaierige omgeving, slecht slapen en stress zijn veel voorkomende oorzaken van een slechte concentratie.

stress gerelateerde klachten

Gevoel dat de ‘rek’ eruit is

Dit voelt letterlijk alsof er van alle kanten aan je getrokken is en je helemaal uitgerekt bent tot het eigenlijk niet meer verder kan. Een andere mooie analogie is dat je je voelt als boter die over teveel boterhammen is uitgesmeerd.

Minder flexibel

Flexibiliteit is het vermogen om in te spelen op veranderingen in de omstandigheden. Wanneer je hier minder goed toe in staat bent laat je je op een gegeven moment maar leiden door de omstandigheden en pas je je voortdurend aan. In plaats van de regie hebben over je leven voel je je stuurloos.

> Bekijk ook: Ontspanningsoefeningen

Machteloos, hulpeloos, onmacht

Zie ook het punt hierboven over flexibiliteit. Wanneer je je machteloos of hulpeloos voelt, of juist onmacht ervaart in bepaalde situaties, betekent dit dat je de regie en de controle kwijt bent. Je bent niet meer opgewassen tegen de omstandigheden.

Misschien had je bepaalde verwachtingen die plotseling niet uitkomen – denk maar eens aan het verliezen van je baan of dat je partner de relatie met jou verbreekt. Dit zorgt ook voor een grote mate van onzekerheid en twijfel bij jezelf.

Gespannen, nerveus

Spanning en nervositeit kunnen zowel een positief als negatief gevoel hebben. De spanning die je voelt voor een prestatie, bijvoorbeeld een presentatie of sportwedstrijd is positief. Hetzelfde geldt voor de nervositeit die je voelt als je voor het eerst een date hebt. Het zorgt ervoor dat je alerter bent en beter kunt reageren op de situatie en omstandigheden.

Wanneer het gevoel negatief is kunnen spanning en nervositeit zich op allerlei manieren manifesteren. Dit kan in je lichaam zijn door een uiting van pijn, maar het kan ook een hele lichte vorm van spierspanning zijn die je in eerste instantie gemakkelijk over het hoofd ziet. Wanneer je voor een langere periode spanning ervaart kost dit veel energie en put dit je lichaam uit.

Zo kan je emotioneel, prikkelbaar of snel geïrriteerd worden.

In dit artikel vind je de symptomen van stress. Wil je meer weten over de symptomen van burn-out?

Dan raden we je aan het E-book te downloaden (gratis): Symptomen burn-out

Snel geÃĢmotioneerd

Sommige mensen zijn emotioneler dan anderen. Maar wat als je opeens een stuk emotioneler reageert dan voorheen? Misschien is dat de reactie die bij jou naar boven komt bij stress of overspannenheid. Een emotionele reactie wordt vaak gezien als huilen of verdrietig zijn maar kan ook een juist boze reactie zijn.

Hoe dan ook, beide reacties worden in het sociale domein vaak door anderen als lastig ervaren. De reactie van anderen is dan vaak dat je niet meer serieus genomen wordt. Zeker in een werksituatie kan dit je behoorlijk belemmeren.

Prikkelbaar, snel geïrriteerd

Als je prikkelbaar of snel geïrriteerd bent, ligt de oorzaak vaak in het ervaren van spanning of nervositeit. Als dit langere tijd aanhoudt kan het een signaal zijn van teveel stress, overspannenheid of burn-out.

> Lees ook: Een super kort lontje bij burn-out – Ontploffen om niks!

stress en paniekaanvallen

Boosheid

Boosheid is een psychologisch afweermechanisme wat ervoor zorgt dat je een bepaald gevoel of emotie niet hoeft te beleven. Vaak wordt vanuit psychologisch oogpunt opgemerkt dat het een nare ervaring kan zijn die je als kind hebt opgedaan en die je niet wilt herbeleven.

Boos zijn kan je tijdelijk een goed gevoel geven, maar hiermee los je de oorzaak niet op. Boosheid gekoppeld aan stress of overspannenheid kan getriggerd worden door de kleinste dingen.

Angstig, bang en paniekaanvallen

Net als boosheid is angst ook een afweermechanisme wat bij ons zit ingebakken. Het zorgt ervoor dat we snel actie kunnen ondernemen bij gevaar. Als de angst echter overmatig wordt gevoeld en vaak voorkomt kan het juist verlammend werken. Er is dan sprake van een angstreactie die niet in verhouding staat tot de situatie en de omstandigheden.

De gevolgen van zo’n angstreactie kunnen flink uiteenlopen, van slecht slapen en veel piekeren tot het ervaren van een hoge spierspanning en hartkloppingen. Bij een paniekaanval voel je hevige angst terwijl er geen aanleiding voor aanwezig is. De angst gaat je overheersen.

Piekeren

Piekeren komt vaak voor wanneer je je zorgen maakt over een bepaalde situatie, maar gebeurt soms ook zonder een direct aanwijsbare reden. Je geest blijft maar doormalen en het gaat in cirkeltjes rond. In principe heb je je geest daar ook voor; nadenken! Als het denken echter overmatig is kan het verlammend op je werken, je denkt meer dan dat je doet.

Gevoelens van controleverlies

Als je het gevoel hebt de controle over je leven kwijt te raken is dat zeer onprettig. Het voelt alsof je in je eentje op zee dobbert, overgeleverd aan de elementen. Eigenlijk is het de essentie van stress voelen – je bent de grip op de situatie kwijt.

> Lees ook: Controledwang – Hoe ga je om met altijd de controle te willen houden?

Wantrouwend, achterdochtig

Een gezonde vorm van achterdocht kan heel normaal zijn en je helpen in de afweging bij het nemen van beslissingen. Wanneer je overal iets achter zoekt en continu twijfelt aan de bedoelingen van anderen kost je dat erg veel energie.

Ook sta je je geest dan toe om steeds ergere rampscenario’s te bedenken en blijf je hierover piekeren. Het kan je functioneren in sociale situaties in hoge mate belemmeren.

Schrikachtig

Je bent schrikachtig wanneer je van de kleinste onverwachte dingen schrikt. Dat kan veroorzaakt worden door geluid, bijvoorbeeld een deur zijn die plotseling dichtvalt of een knetterende brommer die langsrijdt, maar ook door een opmerking die iemand maakt of een bericht dat je leest. In elk geval triggert het bij jou een angstreactie.

> Lees ook: Wat doe je aan gevoeligheid voor prikkels en overprikkeling bij burn-out?

gevolgen van stress

Negatieve en belemmerende gedachten

Als je hier last van hebt, ben je aan het piekeren met de focus op wat er allemaal niet kan. Je ziet overal beren op de weg en je denkt niet meer in mogelijkheden en oplossingen. Wantrouwen en achterdocht kunnen hier een rol spelen, maar ook gevoelens van minderwaardigheid en zelfbeperking.

> Lees ook: Belemmerende overtuigingen die leiden tot extra stress.

Het gevoel hebben van alles te moeten

Je wordt geleefd door de verwachtingen van anderen en je hebt het gevoel dat je overal aan moet voldoen. Gewoon je ding doen is niet voldoende, nee, je moet 110% presteren – overal! Eigenlijk ben je een speelbal van de omstandigheden en jij vindt dat je je ernaar moet schikken. Zie ook controleverlies.

Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen zijn wisselingen in je stemming. De wisselingen kunnen zowel de positieve als negatieve kant opgaan: het ene moment stap je chagrijnig en geïrriteerd uit bed, en het volgende moment voel je je goed en vrolijk.

De crux zit ‘m in het feit dat de wisseling snel gaat en dat je niet een direct aanwijsbare oorzaak ervoor kunt vinden. De stemmingswisseling kan getriggerd worden door hormonen, je voeding, slaapritme en door depressieve klachten (de ‘winterdip’ is een goed voorbeeld).

Je minder waard voelen dan anderen

Dit heeft te maken met je zelfwaardering. Je vergelijkt jezelf op allerlei punten met anderen en je hebt een ideaalbeeld waar je niet of nooit aan kunt voldoen. Je verwachtingen ten opzichte van wat je zou moeten kunnen, hebben of bereiken liggen op zo’n hoog niveau dat het eigenlijk onmogelijk is om alles te behalen.

Er is altijd wel iemand die iets beter kan dan jijzelf. Maar besef wel dat er niemand anders is die de unieke mix van kwaliteiten heeft zoals jij die hebt!

> Lees ook: Er niet mogen zijn – De relatie met burn-out

lichamelijke klachten stress

Stress herkennen – Verandering in gedrag

Onderstaand geven we punten waarbij je stress kunt herkennen door veranderingen in je gedrag.

Te veel eten

Door stress kun je teveel gaan eten. Wanneer je teveel eet zoek je juist sneller de ongezonde voeding op waar veel suikers en koolhydraten in zitten. Dit doe je om jezelf op gang te houden en te voorkomen dat je moe wordt.

Daarnaast wordt door het eten van suikerhoudend voedsel het gelukshormoon endorfine in je hersenen aangemaakt. We zien een zoete traktatie ook als beloning, en dat hebben we onszelf al in onze jonge jaren ingeprent. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe indoctrinatie kan uitwerken.

> Lees ook: Aankomen door stress? – Wanneer afvallen maar niet wil lukken!

Te weinig eten

Stress kan er ook voor zorgen dat je te weinig eet. Je eetlust is dan weg en je kunt niet meer genieten van de smaak van voedsel. Hierdoor krijg je uiteraard te weinig voedingstoffen binnen en word je vanzelf vatbaarder voor ziektes.

De adrenaline in je lijf zorgt voor een doorlopend hoge bloedsuikerspiegel waardoor je geen zin meer hebt in eten. Afvallen door een teveel aan stress komt dan ook vaak voor.

> Lees ook: Afvallen door stress – Wanneer je gewicht niet op peil blijft..

Meer roken

Als je merkt dat je meer gaat roken kan dat een aanwijzing van stress zijn. Door stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt waardoor nicotine mogelijk minder effect heeft. Er is dan meer nicotine nodig om hetzelfde effect te verkrijgen.

Als je minder zou gaan roken kan ook dat stress veroorzaken, je lijf is immers gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine. Na het roken ervaar je even kort minder stress, maar doordat het effect snel weer weg is en er een lichte ontwenning optreedt ervaar je juist weer meer stress.

Meer alcohol drinken

De relatie tussen alcohol en stress is niet gemakkelijk direct aan te tonen. Mensen die gestresst zijn ervaren door het nuttigen van een glas alcohol een vermindering van de stress. Alcohol kan cortisol in het lijf verminderen, maar andersom laat het de spanning in het lijf juist langer voortduren. Daarnaast kan stress ook het plezierige gevoel van alcohol teniet doen.

Meer medicijnen gebruiken

Wanneer je al medicijnen gebruikt en merkt dat je hiervan meer of hogere doses gebruikt kan dit een indicator zijn van stress. Je gebruikt het medicijn dan op dezelfde manier als anderen alcohol of nicotine gebruiken, namelijk om de stress te verminderen.

Meer koffie drinken

Van koffie word je alerter en waakzamer. Als je meer koffie gaat drinken en daardoor een teveel aan cafeïne binnenkrijgt werkt dit juist averechts. Je krijgt dan problemen met je concentratie en dat kan gevolgen hebben voor je geheugen.

Door een overmaat aan cafeïne staat je lijf in een aanhoudende toestand van alertheid en aanhoudende stress. En wist je dat cafeïne ook in andere producten voorkomt behalve koffie?

Voorkom een burn-out, doe wat aan je stress!

Preventieve burn-out coaching

Verhoogde behoefte aan zoetigheid

Het eten van suikerhoudend voedsel geeft je een kick en je krijgt kortstondig een energieboost. Je bloedsuikerspiegel stijgt en je lijf reageert door deze weer naar beneden te brengen.

Deze reactie kan ervoor zorgen dat je suikerspiegel daalt tot onder het niveau van toen je de suiker binnenkreeg, en hierdoor voel je je slap en energieloos. De remedie is dan vaak om weer suiker te gaan eten. Overmatig suikergebruik zorgt ervoor dat je lijf adrenaline gaat aanmaken – hÊt stresshormoon bij uitstek. Het eten van zoetigheid bevordert dus de stress.

Druk en veel praten

Als je iemand bent die veel stress ervaart kun je hier erg druk van worden en veel gaan praten. Je wordt pas weer rustig wanneer de stress uit je lijf is weggeÃĢbd.

> Lees ook: Onverstaanbaar, droge keel, moeilijk articuleren? Stemproblemen door stress!

Overmatig actief zijn

Bij stress zit je lijf vol adrenaline en dat zorgt ervoor dat je actief bent en blijft. Je energieniveau is hoger wat zich uit in hyperactiviteit en druk gedrag. Sommigen gaan verwoed sporten, wat juist zorgt voor extra uitputting:

> Lees ook: Overtraind of burn-out door sport
> Of: De invloed van stress op sportprestaties

mentale klachten door stress

Tot niets komen (geen werk uit je handen)

Wanneer je tegen een burn-out aanzit komt er weinig tot niets meer uit je handen. De overmaat aan energie die je misschien eerst voelde is omgeslagen in lamlendigheid en vermoeidheid. Je hebt de neiging om je activiteiten steeds verder te beperken.

> Lees ook: Wil je meer plezier en voldoening? Vergroot je persoonlijke effectiviteit!

Te veel verschillende dingen tegelijk doen

Dit is een signaal waarbij je zo actief bent en zoveel tegelijk probeert te doen dat je eigenlijk niets meer helemaal kunt afronden. Aan de ene kant blijf je nadenken over alles en aan de andere kant doe je alles een beetje. Je flipt van de ene activiteit naar de andere zonder een taak af te ronden of tot een concreet resultaat te komen.

> Lees ook: Snel afgeleid zijn – Een betere concentratie met eenvoudige stappen

Niet kunnen genieten of ontspannen

Kun je nergens meer echt van genieten, of lukt het niet meer om je goed te ontspannen? Als je stress ervaart produceert je lijf adrenaline, wat ervoor zorgt dat je alerter bent en een hoger energieniveau hebt. Bij voortdurende stress blijft het adrenalineniveau in je lijf hoog, waardoor ontspannen en genieten van de dingen die je doet veel lastiger worden of in het geheel niet meer lukt.

> Lees ook: Niet kunnen genieten en jezelf ongelukkig voelen – Wat doe je eraan?

Meer klagen en verwijten, toenemend cynisme en verbittering

Sommige mensen klagen meer dan anderen, of zijn cynischer dan anderen. Op zich is dat geen indicatie van stress. Wanneer jij of jouw omgeving bij jou merkt dat je meer bent gaan klagen en verwijten maken, dat je cynischer wordt of verbitterd, dan kan stress hiervan wel eens een oorzaak zijn. Als je hier niets aan doet bestaat het risico op het ontstaan van conflicten.

> Lees ook: Cynisme: het eerste teken van burn-out?

Sneller dan anders ongelukjes hebben (bv dingen laten vallen)

Wanneer je dit ervaart is vooral je aandacht ongericht. Je hebt geen controle meer over je lijf en ledematen, althans zo lijkt het, en je botst steeds tegen dingen aan of laat ze uit je handen vallen. Op zich is er met je energie en kracht niet direct iets mis, maar wanneer je even je hoofd er niet bij hebt gebeurt dit vaker.

> Lees ook: Veel fouten maken door stress

Geen zin heb in intimiteit of seks

Bij intimiteit of seks wil je er voor de ander zijn en zelf ook genieten. Wanneer je stress ervaart heb je hier juist veel minder zin in. Het is overigens wel aangetoond dat het hebben van seks de stress in je lijf juist verlaagt. Maar als het juist de seks zelf is die de stress veroorzaakt kan het erg moeilijk zijn om toch het initiatief te nemen.

Moeite met concentreren

Als je merkt dat je je moeilijk kunt concentreren kan dit erg belemmerend zijn voor je functioneren. Je zit meer in je hoofd dan in je gevoel en er komt weinig uit je handen. Je focust je eerder op alle dingen die je nog moet doen in plaats van ze een voor een af te werken.

fysieke gevolgen stress

Overmatig zorgen maken over wat er gebeurt

Dit is een combinatie van een gevoel van angst en onbehagen met piekeren of overmatig nadenken over wat er zou kunnen gebeuren. Je bent vrijwel altijd alert en gefocust op de dingen die mis kunnen gaan.

> Lees ook: Hypochondrie bij burn-out

Moeilijk kunnen genieten van plezierige gebeurtenissen

Wanneer je moeilijk kunt genieten van situaties en gebeurtenissen die je normaal gesproken als plezierig zou ervaren is dat erg vervelend. Je voelt je als het ware opgesloten in je hoofd of alsof er een bubbel om je hoofd heen zit. Het kost je veel moeite om contact te maken met anderen en het liefst blijf je gewoon thuis op de bank zitten.

Ontevreden over prestaties

Ontevredenheid over je prestaties heeft te maken met de verwachtingen die je daarover hebt. Ben je gewend om op een hoger niveau te presteren en verwacht je dat niveau altijd te behalen? Misschien zou je daar ook op een andere manier naar kunnen kijken.

Wel is het zo dat het opleggen van hoge verwachtingen aan jezelf veel stress kan veroorzaken wanneer je die doelen niet helemaal haalt. Het gevoel van ontevredenheid kan gaan overheersen.

Stress herkennen: Sociale signalen

Hieronder beschrijven we punten waarmee je stress kunt herkennen door sociale signalen.

Conflicten op de werkvloer

Wanneer je een conflict op je werk hebt is dat in eerste instantie niet zo erg. Wel kan het hebben van een conflict zelf veel stress opleveren. Maar de conflicten kunnen ook ontstaan door stress. Je kijkt niet meer naar de belangen van de ander en richt je niet meer op het behalen van een optimaal resultaat. Integendeel, het enige dat je wil bereiken is dat jouw bordje weer leeg is.

Conflicten thuis

Een conflict thuis kan ontzettend veel stress opleveren. Dit kan een issue zijn met je partner of met je kind, of zich in de familiesfeer afspelen. Als je merkt dat je vaker conflicten thuis hebt dan voorheen kan dat een signaal van stress, overspannenheid of burn-out zijn.

> Lees ook: Relatieproblemen door stress – Wat kun je doen als stress je relatie verpest?

Verminderde belangstelling voor omgeving

Hierbij merk je duidelijk dat je niet meer geïnteresseerd bent in je omgeving. Je maakt geen echt contact meer met anderen en situaties en gebeurtenissen ga je het liefst uit de weg. Het enige dat je wil is rust.

> Lees ook: De relatie tussen eenzaamheid en stress – Wat kun je doen aan eenzaamheid?

stress management

Wat moet je doen wanneer je stress herkent?

Zoals uit bovenstaande beschreven klachten blijkt, is een leven met minder stress een ‘way of life’. Het is niet zo dat wanneer je ÊÊn ding anders doet, je gelijk enorme resultaten boekt. Dit vraagt tijd en positieve veranderingen vaak met behulp van een geschikte coach.

Heb je hevige stressklachten? Lijkt het er op dat je in een burn-out terecht gaat komen? Download gratis ons E-book: Symptomen burn-out

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

30 reacties

  1. hallo ben al 20 jaarschildklier patient te trage
    nu heb ik sinds kort heel erg last van inwendig trillen zweten en duizeligheid ben er ronduit ziek van ? WEET U RAAD ? BVD Tiny

    1. Lot van Zuuk schreef:

      Beste Tiny,
      Je kunt nu ook kiezen voor Regenesis therapie, welke het lichaam reset op DNA niveau. ER worden heel goede resultaten mee bereikt. Jij vast ook.

    2. Hallo Tiny,
      Ik zie nu helaas pas je bericht. Wij zijn gespecialiseerd in burnout. De klachten die je hebt kunnen aan stress verbonden zijn. Het kan ook een andere lichamelijke oorzaak hebben. Ik hoop dat je inmiddels je een stuk beter voelt. Neem als je stressklachten ervaart gerust contact op.

    3. kimberley pex schreef:

      Jouw reactie…Tiny, ik hoop dat je inmiddels euthyrox of iets dergelijks hebt gekregen. Ik heb tientallen jaren gesukkeld met mn schildklier, en toen cystes in de linkerlob , eruit gehaald. Je kunt altijd extra jodium/kelp innemen. En tyrosine. alletwee om de schildklier te ondersteunen. (ik lees dit iets te laat, maar alsnog sterkte toegewenst)

  2. Voelt een beetje alsof je hierboven alle klachten hebt vermeld die een mens kan hebben en ze aan stress hebt gekoppeld. Ikzelf ervaar totaal geen stress en dat vind ik vervelend, want ik begrijp niet waar mensen het over hebben als ze het over stress hebben.

    1. Dag FB,

      Naar schatting komen 90% van de lichamelijke klachten door stress. Stress is natuurlijk subjectief. Eenieder ervaart dat anders. Voor de een betekent dat weinig slapen, en veel nadenken. Voor de ander is het zweten en exceem etc.

  3. Zodat je weer pillen kunt krijgen tegen stress. Toch zo werkt het toch? Straks iedereen aan de antistressiva na de antidepressiva, antipsychotica en weet ik het wat voor meer voor rotzooi. Je wil toch verdienen? En natuurlijk gaan de klachten niet voorbij als je stopt, want je bent afhankelijk geworden. Goh. Gat in de markt niet waar?

  4. Willeke schreef:

    Ik heb werkelijk waar alle klachten zoals hierboven…. En weet niet hoe lang ik het nig volhoud!

    1. Wat heb jij eraan gedaan, ik heb echt ook alle klachten

  5. Lennaert Huijing schreef:

    Dag Willeke, is het idee om even contact met ons op te nemen via de website? Dan kan een van onze coaches je bereiken om even verder te praten.
    Groet, Lennaert

  6. Ik loop nu al een paar jaar met stress, paniek en angst. Ik ben mezelf er alleen maar meer in gaan verdiepen omdat als de ene wat minder waa de ene dag, dan ging het andere weer beginnen en liep ik alleen maar in cirkels. vanuit stress krijg ik soms paniekaanvallen en vaak last van angst en negatief over mezelf denken. Ik denk namelijk dat vanuit een korte periode stress dat ik zelf de angst, paniek en negativiteit gaan produceren. Ik ben heel heel heel erg blij met deze post waar jullie de moeite voor hebben gedaan om em in elkaar te zetten. Ik loop nu bij een psycholoog om me te uiten en het helpt zeker, maar of ik er hiermee afkom denk t zelf niet. Het zal uiteindelijk toch uit mezelf moeten komen om weer te genieten en te stoppen met piekeren. Ik word er vaak gewoon heel erg moe van en zeg tegen mezelf, waarom doe je zo, waarom pieker je zo , waarom ik en waarom kan ik gewoon mezelf zijn. In ieder geval nogmaals heel erg bedankt voor deze post. Ik zie zoooooveel dingen bijna alles eigelijk wat ik wel ervaar, en realiseer dat het eigelijk allemaal in ÊÊn pakket zit. Ik denk vaak dat ik zooooveel problemen hebt allemaal van een andere afkomst maar blijkbaar niet. Als jullie nog tips hebben voor mij vooral bij negatieviteit en extreem veel spanning met de spieren hoor ik ze heel graag.

    groetjes,
    justin 🙂

    1. Hallo Justin,

      Je hebt helemaal gelijk: het zal uiteindelijk uit jezelf moeten komen.

      Als ik je een warm advies mag geven: begin met sporten (sjoggen bijvoorbeeld). Dit helpt je om meer grip op je eigen lijf te krijgen en minder stress te ervaren. Daarnaast is het goed om aan jezelf te werken, maar ongetwijfeld zal je psycholoog je daarbij helpen

  7. Nelly pico schreef:

    Ik zou me graag door jullie willen coachen. Maar jullie vind ik veel te duur. Dat kan ik echt niet betalen.

  8. Ulrike schreef:

    Ik herstel net van een burnout en ga nu 3 dagen per week hardlopen. Het voeld wel heel goed maar ik val niet echt af (ben wat kilos door de burnout aangekomen). Hoekan dat en hoe lang duurt het voordat alle klachten eindelijk voorbei zijn?

    1. Dag Ulrike,

      Het beste is om te blijven ‘sjoggen’, conditie op te bouwen en tevreden te zijn (niet te hard willen) De hersteltijd is afhankelijk van hoe je dit doet

  9. frans v d hoek schreef:

    Mijn ligaam is gaan beven het duurde wel 20min kon het niet onder controlen krijgen hoe kom ik daar van af of wat is er aan de hand heb ook koorts bij graag even een berichtje terug

  10. Wat is dat, sjoggen? Google weet het ook niet.
    Ik heb al 20 jaar last van innerlijk trillen waar ik zo angstig van word en waardoor ik geen dagelijks leven kan opbouwen. Ik zit echt met mijn handen in hrt haar want ik wil gewoon leven ipv overleven. Ik zit continue in de overlevingsstand waardoor ik vaak last heb van uitputting en eigenlijk bijna altijd moe ben. Dit jaar is het ineens voor 90 procent verdwenen maar daarna gewoob weer terug gekomen. Hoe kom ik hier in godsnaam vanaf?!!

    1. Hoi Anke,

      Onder video’s vind je een instructievideo. De term ‘Sjoggen’ hebben we zelf bedacht, dus dat kan kloppen 😉

  11. Caroline schreef:

    Ik heb bijna alles.. moet ik me nu zorgen maken?
    Heb er steeds meer en meer last van.

  12. Ik weet ook niet wat ik aan de hand heb.Heb een bloedonderzoek gedaan,alles in orde.Enkel een beetje hoge bloeddruk een gemiddelde van 15/9,heb hiervoor bisoprolol gekregen,bloeddruk terug ok maar na 10 dagen van inname is de miserie begonnen,ik werd duizelig en raakte in paniek,dus een paniekaanval gekregen.(ben gestopt met die pillen)Ik zit in een visieuse cirkel van stress en angst.ik heb een raar gevoel over mijn lichaam,tintelingen en dan volgt de neiging om flauw te vallen,dus nog meer paniek,en zo gaat dit al een paar maanden.
    Het gaat een week goed en dan begint alles terug opnieuw.
    Ik heb voor de rest nergens pijn,ik ga 3 x per week joggen en voel niets van pijn.
    Vandaag had ik het weer erg en heb nu een betablokker genomen en het gaat wat beter.
    Ik ga ook naar een psycholoog,wel 35 sessies,praten en nog eens praten,zal wat afwachten.
    S’nachts al bevend wakker worden,dromen enz…
    Ik begin hier te twijfelen of er niets anders aan de hand is of is dit toch angst/stress.
    Als het niet betert weet ik het allemaal niet meer.
    Wat moet ik doen en hoelang kan dat nog blijven duren.
    Kan stress en paniek lang duren?

    1. Hoi Peter,

      Dat kan zeker: is het iets om eens met een coach te praten? Onze aanpak beslaat met name ‘doen’ in plaats van praten. Natuurlijk is dit vrijblijvend

  13. Hoi lieve Ruud,

    Wat een prachtige mooie blog. Ik heb er van genoten en heel veel kennis van opgedaan. Ik ga het zeker toepassen en ik hoop zoveel mogelijk stress uit mijn leven te bannen.

    Nogmaals, dank je wel!

  14. Hallo Ruud,
    Ik heb i oktober een serieuze ( zegt mijn huisarts ) gehad. Gevolgd door een kuur waar ik mij heel beroerd van gevoeld heb. Lang gesukkeld met vermoeidheid en bijna dagelijks verhoging en koorts . Maanden aan een stuk. In februari een weekje Tenerife wat mij heel goed gedaan heeft.
    Een week na thuiskomst kreeg ik luchtweg klachten en dat bleek een ontsteking aan de hoge luchtwegen. Moest ik uitzieken. Na 10 dagen terug gegaan omdat de lichte koorts niet wegging. Toch maar weer uitzieken. 13 april weer naar de huisarts en kreeg een Corona test. Deze was gelukkig negatief, maar ook de longfoto en bloedtest waren goed.Heb altijd lage bloeddruk gehad, zelfs toen ik zwanger was. Nu een verhoogde bloeddruk. Zuurstof was de laatste keer 93 snelle ademhaling van 24 per minuut. Niets gevonden dus weer een kuur die ik nu 4 dagen slik, maar de koorts/verhoging gaat niet weg. Nog geen dag.
    Voor jouw informatie: ik slik escitolapram 20 mg. Ook drijf ik af en toe mijn bed uit. Ik ben gediagnosticeerd met chronisch depressief . Ik ben kapot en heb geen energie meer, maar ik weiger te geloven dat depressie koorts geeft. Help.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *