Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Te hoge verwachtingen van jezelf hebben. Stress door veeleisendheid

article content

Te hoge verwachtingen van jezelf hebben. Stress door veeleisendheid

We hebben het gevoel allemaal wel eens, dat alles je teveel is. Je kunt weinig hebben van collega’s, je partner, je kinderen. En bijvoorbeeld in het verkeer ben je ook wat minder hoffelijk dan je eigenlijk zou willen. En dat terwijl alles eigenlijk net zo loopt als voorheen. Hoe kom je nu in dit gevoel terecht? Vaak heeft dit te maken met de verwachtingen die aan je gesteld worden.

Te hoge verwachtingen op het werk Te veel van jezelf verwachten

De eerste plek waar je aan zou kunnen denken is natuurlijk je werk. Je werkgever of je personeel, je collega’s, leveranciers en klanten stellen allerlei eisen waarvan jij het gevoel hebt dat je er aan moet voldoen. Nu hoort dit wel bij het werkzame leven uiteraard, en een gezonde mate van verwachtingen is dan ook prima. Maar het komt voor dat verwachtingen met elkaar in conflict zijn. Stel je het belang van je klant voorop, of juist het belang van je werkgever? Beiden zijn belangrijk voor je en je zult dus een afweging moeten maken. Als je vaak in een dergelijke situatie zit dan zorgt dat voor aanhoudende stress.

Te hoge verwachtingen in de thuissituatie

Verwachtingen komen ook voort uit je thuissituatie. Misschien maak je deel uit van een gezin met kinderen, of heb je een partner, of ben je juist alleen. In alle gevallen zijn er anderen die verwachtingen van jou hebben, bijvoorbeeld als ouder, als kostwinner, als gezellige en  liefdevolle partner. Ben je alleen, dan verwachten anderen misschien dat je actief op zoek gaat naar iemand – want zeg nou zelf, je kunt toch niet lang alleen blijven?

Te hoge verwachtingen van jezelf hebben

Maar misschien ligt de grootste oorzaak van je verwachtingen wel bij jezelf. Zijn de verwachtingen van de anderen er wel, of denk je alleen maar dat die er zijn? Misschien heeft je klant wel er begrip voor wanneer er even andere prioriteiten worden gesteld. En is het in je thuissituatie misschien niet nodig dat jij alle zaken op je neemt. Jij, als werknemer, leidinggevende, collega, ouder, partner, teamgenoot, en welke andere rol je ook maar kunt bedenken, jij bent degene die het beste alle verwachtingen kan managen.

Hoge verwachtingen aan jezelf kunnen komen door:

  • Onzekerheid: denken dat de ander betere is
  • Faalangst of de angst niet goed genoeg te zijn
  • Competitiviteit, de wens om de allerbeste te zijn
  • Onmatigheid, nooit tevreden zijn met wat je hebt
  • Gebrek aan waardering

Managen van verwachtingen

Maak eens een lijst met de rollen die je inneemt, en zet daar achter welke verwachtingen er aan jou gesteld worden in die rol. Als je dat gedaan hebt zou het al een aardig inzicht moeten opleveren van de verschillende soorten verwachtingen die er bij jou spelen. Vervolgens ga je bij elke verwachting na of je het hier wel zelf mee eens bent, of dat je er misschien een andere oplossing voor zou willen vinden. Je zult zien dat alleen al het maken van dit overzicht er voor zorgt dat je stress hanteerbaarder en overzichtelijker wordt.

Te hoge verwachtingen van jezelf hebben leidt tot stress, tot chronische stress, tot overspannenheid, tot burnout. Manage dus jouw verwachtingen. Voel je vrij jouw verwachtingenlijst met ons te delen. We delen je graag onze inzichten.

Comment Section

0 reacties op “Te hoge verwachtingen van jezelf hebben. Stress door veeleisendheid

Plaats een reactie


*


Lennaert Huijing
Lennaert is burnout en stresscoach, maar daarnaast ook vader, echtgenoot en actief sporter. Zowel roeien als hardlopen hebben zijn passie. Op zijn 23e brandde Lennaert op tijdens een zeer veeleisende baan in de financiële wereld.