Drugs tegen stress: Je hebt een drukke baan en je wilt ontspannen. Je leeft wel gezond. Wellicht doe je regelmatige aan sport, pak je een gezonde shake, of doe je aan yoga. Maar die eeuwige stress blijft. Om de stress te verlichten en vrienden te ontmoeten ga je in het weekend op stap of naar een feestje. Maar het kost je moeite even helemaal los te komen, je vrij te voelen en even alles om je heen los te laten.

Je slikt dan een pilletje, of je rookt iets waar je lekker rustig en los van wordt. Best begrijpelijk: je wilt een leuke tijd en even de stress en vervelende dingen vergeten!

De realiteit

Maar helaas is ook dit op een gegeven moment weer uitgewerkt en voel je je weer de oude. Het is niet vreemd dat je je dan nog slechter voelt, omdat je gemerkt hebt wat een stressvrij leven is. Het contrast maakt je verdrietig en de behoefte aan een nieuw pilletje of jointje is er al snel weer.

Hoewel sommige drugs (cannabis, XTC) niet direct een verslavende werking hebben, kan het ontspannen willen zijn wel degelijk verslavend zijn. Niet zo gek: als je mag kiezen tussen ontspannen of gestresst zou iedereen voor ontspanning kiezen.

Veel gebruikte ontspan-drugs

Er wordt onderscheid gemaakt tussen stimulerende, bewustzijnveranderende en verdovende middelen.

Stimulerende middelen (Cocaine, XTC en Amfetamine) worden vaak gebruikt op feestjes en tijdens uitgaan. Het maakt de gebruiker alerter en energieker. Je houdt het dus langer vol.

Bewustzijnveranderende middelen (Cannabis en XTC) werken zo dat je de wereld om je heen heel anders voorsteld. Vaak is dat veel mooier, maar regelmatig ook heel zwart en somber

Verdovende middelen (Heroine, GHB) brengen je in een roes. Je wordt er slaperig van. Het voelt heel kalmerend en ontspannend.

Wie gebruikt welke drugs?

Meest gebruikte drugs zijn cannabis en XTC.

Opvallend is dat er een piek bestaat in het gebruik van cannabis onder hangjongeren, jongeren in justitiële jeugdinrichtingen/ jeugdzorg, zwerfjongeren en spijbelaarsvan 30-60%. (t.o.v. 24% landelijk) Cijfers gemeten in de doelgroep van 15-64 jaar

XTC daarentegen is juist een drug die gebruikt wordt onder jongvolwassenen. In de doelgroep van 24-29 jaar heeft 19,3% wel eens XTC gebruikt. Opvallend, omdat in deze doelgroep de aantal van burnout hard stijgt.

Deze doelgroep vraagt aandacht omdat er weinig bekend is over jonge, vaak hoogopgeleide professionals die XTC gebruiken (of een andere drug). Xtc is duur en vraagt dus een stevig inkomen om in te kunnen voorzien. Uiteindelijk is het nooit een oplossing maar een middel om even van stress af te komen en niet geconfronteerd te worden met de dagelijkse beslommeringen

Liever minder stress!

Als jij nu iemand bent (of kent) die regelmatig drugs nodig heeft om te kunnen ontspannen, zou je dan niet liever gewoon een relaxt leven willen leiden zodat je die middelen niet nodig hebt?

Neem vrijblijvend eens contact op, zodat we samen kunnen kijken om hier een invulling aan te geven:

Dit zal je ook interesseren:

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

3 reacties

    1. Klopt, XTC kost een habbekrats. Zo rond de 3€ per pil waar een normale gebruiker een uur of 6 op teert. Ik denk dat de schrijver zich vergist met cocaine. Cocaine kost 50€ per gram, wat je vaak op een avond weg werkt. Cocaine is dus een dure hobby, waar mensen door in de problemen kunnen raken.

  1. Ik heb een heel artikel gemaakt over benzodiazepines die op zich wel helpen bij stress. Daar zit ook juist een element in dat het voor tijdelijk is. Sommige gevallen zijn gewoon heel moeilijk om even door te komen. Het wordt pas gevaarlijk en verslavend als je het echt meer dan 1,5 maand gaat gebruiken. Dus voor even, en daarna moet je iets bedacht hebben om eruit te komen. Maar dat staat ook in het artikel. https://researchchempro.nl/2019/10/benzodiazepines/. Hoop dat je er wat uit kan halen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *