Naar de supermarkt met burn-out: Winkels zijn handige bedrijven. Ze verzamelen allerlei dagelijkse benodigdheden en bieden die te koop aan. Het is ideaal voor mensen om daar te komen en hun boodschappen te doen. We komen er dan ook regelmatig tot vaak, niet zozeer per sé omdat we dat zo graag willen als wel uit noodzaak. Het is meestal niet een hele prettige omgeving om in rond te lopen – raar eigenlijk, omdat we er toch zo vaak komen.
Voor mensen met een burn-out kan boodschappen doen in een supermarkt echter een ware hel op aarde zijn. Zelf als je het handig aanpakt en je bezoek aan de supermarkt weet te beperken tot 1 of 2 keer per week is het fysiek aanwezig zijn in de winkel al een vreselijke ervaring.
Mensen zonder burn-out hebben dat ook al, al weten die zich op zo’n manier af te sluiten voor alle indrukken die op hen afkomen dat het een dragelijke ervaring wordt.

Naar de supermarkt: Stress!
Maar wat gebeurt er nu in de supermarkt? Een supermarkt is zodanig ingericht dat mensen gestimuleerd (of gemanipuleerd) worden om zo veel mogelijk te kopen. Het is de ultieme manier van het beinvloeden van ons koopgedrag. Werkelijk alles is tot in de puntjes onderzocht en ingericht: de manier waarop je de supermarkt binnengaat, hoe de looproute loopt, hoe smal de paden zijn (niet te breed, dan loop je te snel langs de producten), welke producten waar staan, enzovoort.
We worden overvoerd met prikkels die ons er allemaal toe dwingen om kleine beslissingen te nemen. Er is wel eens onderzocht dat 80% van de beslissingen die wij nemen in de supermarkt plaatsvinden. Het uiteindelijke doel is om ons zo veel prikkels te geven, dat het beslissingssysteem overvoerd raakt. We kunnen dan niet meer goed nadenken over de keuzes die we maken. En dus meer en duurdere producten kopen.

Teveel prikkels in de winkel
Daarnaast is het natuurlijk niet de bedoeling dat we het teveel naar onze zin gaan krijgen wanneer we in de supermarkt zijn. Het licht is daarom flets en koud, behalve boven producten die er mooi uit moeten zien. Er klinkt muziek om ons het idee te geven dat het aangenaam is, maar de kwaliteit van het geluid is dusdanig dat het niet heel prettig is om naar te luisteren. Daarnaast is het algemene geluid in een supermarkt vaak hard en kil en een aanslag op de oren.
Het bovenstaande geeft al aan waarom boodschappen doen in een supermarkt voor mensen met een burn-out vreselijk is. Je moet er heen, je wordt gebombardeerd met prikkels met het doel je te overvoeren en te manipuleren. Het licht en het geluid zijn flets, koud en hard. Het is dan ook helemaal niet gek wanneer je duizelig wordt, je een piep in je oren krijgt of zelfs bijna flauwvalt. Het enige dat je wilt is uit de supermarkt weg – of je nu de juiste spullen hebt gehaald of niet.
De oplossing voor mensen met een burnout
Zijn er dan geen manieren om de supermarkt te ontwijken? Jawel – je kunt natuurlijk online bestellen en laten bezorgen, of iemand anders de boodschappen laten doen. Als tijdelijke oplossing kan dat prima werken. Beter is natuurlijk om ook wat aan je burn-out te doen. Neem contact met ons op, dan helpen wij je verder.
Gerelateerde artikelen
- Doorbreken van gewoontes en het veranderen van gedrag – Zo doe je dat!
- Moe na de vakantie – Tips om het vakantiegevoel vast te houden
- Omgaan met werkstress – Hoe doe je dat?
Hulp bij burn out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: