Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

article content

Aangezichtspijn bij burnout.

Aangezichtspijn bij burnoutProsopalgie, de medische term voor aangezichtspijn, is een aandoening waarbij iemand zeer hevige steken in het gezicht ervaart. Hoewel deze steken doorgaans slechts enkele seconden duren, kan de pijn meerdere minuten aanhouden. Een aanval van prosopalgie bij burnout kan diverse keren per dag voorkomen. Dit kan voor de betreffende persoon zeer vervelend zijn en zelfs erg beperkend werken in het dagelijks leven. Waaraan herken je prosopalgie? Wat zijn veelvoorkomende oorzaken en wat kun je ertegen doen?

Waaraan herken je aangezichtspijn? Aangezichtspijn bij burnout

Deze aandoening is te herkennen aan het typische verloop van de klachten. Er zijn korte, maar zeer hevige pijnscheuten in een of meerdere delen van het gelaat. Tussen de aanvallen door, ervaart de persoon in kwestie geen pijnklachten. Er zijn drie plaatsen in het gelaat waar de pijn zich kan voordoen, afhankelijk van welke zenuwtak is aangedaan. Bij het bovenste gedeelte zal er pijn rondom de ogen en het voorhoofd zijn. Is de middelste zenuwtak het probleem, dan zullen er pijnklachten in de wangen en rondom de neus zijn. Is het onderste gedeelte aangedaan, dan ervaart de patiënt pijnklachten in de kin, de tong of de onderkaak. Vaak is de pijn slechts in een kant van het gezicht aanwezig, dus alleen links of alleen rechts.

De triggerpoints bij aangezichtspijn

Veel mensen hebben zogenaamde triggerpoints die een aanval van deze aandoening uitlokken. Dit kunnen bepaalde handelingen, omstandigheden of aanrakingen zijn. Voorbeelden hiervan zijn kauwen, slikken en praten. Het aanraken van de huid in het gezicht kan ook een pijnscheut oproepen, evenals koude weersomstandigheden en wind in het gezicht. Wanneer je aan prosopalgie lijdt, is het raadzaam om jouw triggerpoints in kaart te brengen. Probeer waar mogelijk te voorkomen dat je een aanval uitlokt, bijvoorbeeld door als je bij koud weer naar buiten gaat een muts te dragen tot over het voorhoofd en met een sjaal het onderste gedeelte van het gezicht te bedekken.

Oorzaken van aangezichtspijn aangezichtspijn en stress

De oorzaak van deze aandoening is tot op de dag van vandaag nog altijd onduidelijk. Men vermoedt dat de ‘nervus trigeminus’ , ofwel de vijfde hersenzenuw, bij aangezichtspijn is veranderd van structuur. Hierdoor zou er een overgevoeligheid ontstaan voor normale prikkels, waardoor er hevige pijnscheuten ontstaan. In sommige gevallen kan een medisch probleem de onderliggende oorzaak zijn. Denk hierbij aan een ziekte als MS, waarbij de zenuwen worden aangetast of aan een hersentumor die op de zenuwen drukt.

Aangezichtspijn bij burnout

Een burnout wordt niet direct als oorzaak van prosopalgie gezien, maar spanningen kunnen zeker de bestaande klachten verergeren. Wanneer je stress ervaart of kampt met overspannenheid, probeer dan een oplossing te vinden voor deze problemen. Een burnout is doorgaans goed te behandelen. Na een intakegesprek met één van onze coaches wordt er een behandelplan opgesteld om weer in balans te komen. Ook leer je beter om te gaan met stressvolle situaties, zodat je deze uitlokkende factor kunt verminderen of doen verdwijnen.

Wat zijn de gevolgen van aangezichtspijn bij burnout?

De gevolgen van aangezichtspijn bij burnout kunnen een grote impact hebben op een leven. Juist omdat in verreweg de meeste gevallen de oorzaak van de aandoening niet bekend is, tast de patiënt in het duister. De betreffende persoon wordt onzeker, raakt gestrest en kan zelfs depressief worden. Normale, dagelijkse bezigheden kunnen problematisch worden. Denk hierbij aan eten, praten of het maken van bepaalde bewegingen, zoals bukken of opkijken. Op deze manier ontstaat er een vicieuze cirkel. Door de aangezichtspijn ontstaat er stress en stress verergert de pijnklachten. De persoon in kwestie raakt vaak moedeloos en gaat veel dingen vermijden, wat een negatief effect heeft op de kwaliteit van het leven. Niet vreemd dat dit het herstel van burnout benadeelt, terwijl juist dit herstel de klachten van aangezichtspijn bij burnout verhelpt.

Wat kun je doen aan aangezichtspijn bij burnout?

prosopalgie bij burnout

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij prosopalgie. Het meest belangrijke is dat wanneer aangezichtspijn bij burnout is ontstaan, de burnout verholpen wordt. Dit verhelpt meestal de klachten van prosopalgie.

In ernstigere gevallen en wanneer een behandeling met medicatie niet of onvoldoende werkt, dan kan een neurochirurgische operatie worden overwogen. De aangezichtszenuw wordt vrij gelegd, zodat er geen ader tegenaan drukt. Een dergelijke operatie is risicovol en gaat gepaard met een opname in het ziekenhuis voor langere tijd. Als het probleem zich in de eerste zenuwtak bevindt, dan kan het doorsnijden of beschadigen van de zenuwtak de oplossing bieden. Het nadeel van deze methode is wel dat het gevoel in het gezicht kan afnemen. Ook kunnen de klachten na verloop van tijd weer terugkeren, waarna de behandeling zal moeten worden herhaald om de pijn weer te doen verdwijnen.

In het geval van aangezichtspijn bij burnout, is deze stap in eerste instantie te groot en is het goed om eerst de burnout te verhelpen, om vervolgens te bepalen of dergelijke stappen nog noodzakelijk zijn.

Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. EIgenaar en oprichter van de club. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Mijn persoonlijke specialisatie is ondernemers. Ik wens daar ook het goede voorbeeld in te geven: Ik werk 3,5e dag per week, ik sport, heb een gezin en maak plezier. Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken

Comment Section

2 reacties op “Aangezichtspijn bij burnout.


Door Paula op 13 januari 2018

Als POH-GGZ mét veel ervaring met Neurologische patiënten (LUMC etc.) ben ik bekend met aangezichtspijn. Maar i c.m. burn-out is dit nieuw voor mij. Is de kwetsbaarheid en het mogelijk minder goed functioneren van het immuunsysteem hier de oorzaak van?


Door Ruud Meulenberg op 15 januari 2018

Dat is inderdaad goed mogelijk Paula,

We zien dat een burnout zich uit op het meest ‘zwakke’ punt in een lichaam

Plaats een reactie


*