Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

De relatie tussen ondernemen, ADHD en burnout.

article content

De relatie tussen ondernemen, ADHD en burnout.

De relatie tussen ondernemen, ADHD en burnout: Mensen die symptomen van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) vertonen, zoals hyperactiviteit, impulsiviteit als belangrijkste het snel afgeleid zijn, beginnen relatief vaak een eigen  bedrijf.

Dit werd genoemd in de Volkskrant van dit jaar naar aanleiding van een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Mensen met AD(H)D hebben 20 procent vaker een eigen bedrijf dan mensen zonder deze eigenschappen.

Ondernemer met AD(H)D

Uit eerder onderzoek was al bekend dat mensen met AD(H)D vaker ondernemer willen worden. Door hun impulsiviteit hebben ze vaker conflicten met bazen en ze hebben meer moeite om afspraken en deadlines te onthouden.

De mensen uit dit onderzoek zijn echter merendeel ondernemer geworden uit eigen wil. Waarschijnlijk omdat ze aanleg hebben voor het ondernemerschap, omdat ze creatiever zijn en meer risico durven nemen aldus onderzoeker Verheul.

Verheul noemt verder nog als positieve eigenschappen van ADHD: ze kunnen ergens volledig in op gaan, zijn assertief en creatief en beschikken over veel energie. Aan de andere kant noemt ze: hebben ze de neiging om klusje uit te stellen, moeite met details en lopen ze het risico om van hun administratie een chaos te maken.

De relatie tussen ondernemen, ADHD en burnout. De relatie tussen ondernemen, ADHD en burnout.

In een eerdere blog over AD(H)D en burnout hebben we gezien dat je met de stoornis AD(H)D een risico loopt om een burnout te ontwikkelen.

Ik wil graag 3 tips delen die je kunnen helpen om als ondernemer met AD(H)D een burnout te voorkomen:

Weet je sterke punten

Als je gebruik maakt van je sterke punten en je mindere sterke punten kunt uitbesteden maak je gebruik van veel flow-ervaringen en voorkom je negatieve energie. Denk er bijvoorbeeld aan om je administratie uit te besteden, zodat je meer tijd hebt voor de creatieve processen of netwerken. Dit zijn zaken waar je juist heel goed in bent.

Neem op tijd pauze

Met AD(H)D heb je veel energie en zit je snel, zeker als ondernemer, in een superfocus. Dat betekent dat je op bepaalde momenten moeilijk te stoppen bent en hierin vergeet wat goed voor je is: te laat naar bed, vergeten te eten, te gespannen lichaamshouding, vergeten te sporten etc. Denk er eens aan om in blokken te werken. Zet een timer en neem bewust pauze. Of vraag iemand om je hierin te coachen, bv je secretaresse, je vrouw of vriend, iemand naar wie je wilt luisteren.

Evalueer op vaste tijden in de week

Met ADHD ben je creatief en impulsief. Dit kan heel productief zijn, maar kan er ook voor zorgen dat je teveel met details bezig bent en de grote lijnen uit het oog verliest. Het gevaar hierbij is dat je teveel energie verliest. Denk er eens aan om op een vast moment van de week te evalueren of je nog bezig bent in een gewenst proces of dat je teveel met randzaken bezig bent. Dit kan met een coach, maar ook met een collega die meer van de grote lijnen is. Schrijf je creatieve invallen gedurende de week op een vaste plek in plaats van er direct mee aan de slag te gaan en pak ze erbij op het moment van evalueren.

Als iemand met AD(H)D het je een goede keuze gemaakt om ondernemer te zijn! Weet je sterke en minder sterke punten, zoals elke ondernemer en geniet van het ondernemerschap.

Comment Section

0 reacties op “De relatie tussen ondernemen, ADHD en burnout.

Plaats een reactie


*


Enrico De Krijger
Enrico is burnoutcoach in de regio Friesland. Zijn expertise in de ADHD, ADD en ASS heeft hij opgedaan binnen de psychiatrie. Zelf brandde Enrico op tijdens een pittige studie. Ondanks een schat aan ervaring en diepgang is Enrico een prettige coach die heel veel mensen een enorm eind verder helpt