Cookies
Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

article content

Depressie door burnout. Burnout versus depressie

Depressie door burnoutEen moeder van een gezin met twee kinderen loopt al maanden op haar tenen. Ze heeft pas een nieuwe werkgever gekregen en de werkdruk is verdubbeld. Thuis is ze erg prikkelbaar en snel geïrriteerd. Ze heeft het gevoel volledig op te zijn en niet meer te kunnen. Ze gaat met tegenzin naar haar werk en als ze thuiskomt, heeft ze niet meer de energie om het huishouden te doen. Een slechte moeder is ze, daar is ze van overtuigd! Omdat ze niet meer de tijd en aandacht aan haar gezin kan geven als voorheen. Ze voelt zich erg waardeloos en denkt erg negatief over zichzelf. Ze heeft het idee in alles te falen en het liefst geeft ze alles op. Bovendien is ze zo moe. Ook voelt ze zich de laatste tijd vaak heel down. Ze begrijpt gewoon niet waarom het allemaal ineens niet meer lukt.

Heeft deze moeder een burn-out of een depressie? Wat denk jij?

Burn-out of depressie Depressie of burnout?

Een burn-out en een depressie worden vaak met elkaar in verband gebracht en door elkaar gehaald, maar het is niet hetzelfde. Een burn-out is een verstoring in je energiebalans. Een depressie is een stemmingsstoornis. Een belangrijk verschil tussen een depressie en een burn-out is dat depressieve mensen niet meer genieten van dingen waar ze normaal gesproken wel van genoten. Ze hebben nog wel de energie om dingen te doen, maar vinden niets meer de moeite waard. Ze zien alles heel negatief. Iemand met een burn-out kan wel genieten, maar heeft te weinig energie om dingen te ondernemen. Het lukt gewoon niet. De batterij is leeg. Daarnaast hebben depressieve mensen vooral last van hun klachten in de ochtend. In de loop van de dag gaat het meestal geleidelijk wat beter. Mensen met een burn-out raken daarentegen steeds meer vermoeid naarmate de dag vordert.

Een burn-out is een verstoring in je energiebalans. Een depressie is een stemmingsstoornis

Depressie door burnout burnout of depressie

Depressie door burnout: Depressie en Burnout lijken in klachten erg op elkaar. Het is dan ook niet vreemd dat beiden vaak door elkaar gehaald worden. Een goede diagnose is hierin dus belangrijk.

Overeenkomende klachten zijn:

 • Uitgeput gevoel
 • Nergens meer zin in hebben
 • Niks meer zien zitten
 • Moeite met sociale contacten
 • Slapeloosheid
 • Etc

Verschillen burnout en depressie

Toch zijn er ook grote verschillen:

 • Bij burnout is er een aanwijsbare reden van de klachten (langdurige overbelasting)
 • Bij burnout is de energiehuishouding verstoord
 • Iemand met een burnout is ’s morgens fitter dan ’s avonds. De energie is dan op.
 • Iemand met een burnout wil wel, maar kan niet.
 • Een burnout is niet op te lossen met antidepressiva.

Burnout én depressie

Toch kan het een wel leiden tot het ander. Iemand met een burn-out vraagt zichzelf af waarom het niet lukt. En doordat je niet begrijpt waarom je niet meer kunt doen wat je voorheen wel kon doen, kun je je heel down gaan voelen. Als je een burn-out hebt, heb je te veel cortisol in je lichaam en dat ontregelt de aanmaak van serotonine. Serotonine is een natuurlijke antidepressiva. Het is een stofje dat je blij maakt en je het gevoel geeft dat je de wereld aankunt. Als er te weinig serotonine wordt aangemaakt, kun je depressieve gevoelens krijgen.

Toch is het niet raar dat iemand met een burnout getroffen kan worden door depressieve gevoelens. Vaak komt de uitschakeling vrij plotseling. Waar je eerst nog maximaal kon geven, lukt opeens helemaal niks meer. Het liefst kruip je in je bed. De goede wil is er wel, maar het houdt gewoon op. Omdat het contrast tussen de periode voor een burnout en het ziek worden erg groot is, ontstaan snel depressieve gevoelens.

Veel gehoord is:

Verschillen burnout en depressie

 • Wat is er toch met me?
 • Nu ben ik helemaal niks meer waard
 • Ik voel me zoveel minder dan een ander
 • Straks ga ik nog dood!
 • Ik ga hier nooit meer overheen komen
 • Wat moet ik met de rest van mijn leven?

Depressie door burnout: De oplossing

Het lichaam en de geest schreeuwen in deze fase om aandacht. Het roept heel hard: ‘je oude levenspatroon kan niet meer!’

De omschakeling naar een ander, zinvol leven dat wel de voldoening schenkt waarnaar patiënten op zoek zijn helpt bij het beter worden. In tegenstelling tot een depressie, maakt de behandeling van een burnout grote stappen op het moment dat een burnoutpatiënt weer grip krijgt op zijn leven.

Naast de grip zal er wat moeten veranderen in de levensstijl van de patiënt. Grenzen aangeven, nee leren zeggen en zelfcompassie zijn zinvolle vaardigheden om aan te leren.

Lees ook dit interessante Depressie door burnoutartikel: Suïcidale gedachten bij burnout

Zoek professionele hulp

Als je behandeld zou worden tegen depressie terwijl een burn-out de onderliggende oorzaak is, worden slechts de symptomen aangepakt en kan het uiteindelijk nog langer duren voor je herstelt van de burn-out. Iemand met een burn-out vereist een heel andere behandeling dan iemand met een depressie. Zo moeten mensen met een burn-out bijvoorbeeld aangemoedigd worden om met dingen te stoppen (op lichamelijke beweging na). Depressieve mensen moeten daarentegen juist aangemoedigd worden om de deur uit te gaan en dingen te gaan ondernemen. Om erachter te komen of je een burn-out of een depressie hebt, is het erg belangrijk professionele hulp te zoeken.

Test of je een burnout hebt: Doe de burnouttest

Depressie door burnout: Kies voor gedegen coaching bij burnout: Burnoutcoaching

Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. EIgenaar en oprichter van de club. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Mijn persoonlijke specialisatie is ondernemers. Ik wens daar ook het goede voorbeeld in te geven: Ik werk 3,5e dag per week, ik sport, heb een gezin en maak plezier.Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken

Comment Section

2 reacties op “Depressie door burnout. Burnout versus depressie


Door anoniem op 30 april 2018

Bedankt voor deze mooie tekst.


Plaats een reactie


*