Duizeligheid bij burnout. Duizelingen, draaierig en instabiliteit
arrow_drop_up arrow_drop_down

Duizeligheid bij burnout

Duizeligheid bij burnoutVoel je je weleens licht in je hoofd? Zie je weleens sterretjes of zwarte vlekken? Verlies je weleens je evenwicht en heb je het gevoel dat je flauwvalt? Of heb je last van een gedempt gehoor? Meestal gaat duizeligheid snel voorbij door even rustig te gaan zitten en soms gaat duizeligheid gepaard met andere klachten zoals zweten en misselijkheid. Duizeligheid is een van de vele symptomen van teveel stress of een burn-out. Ze is vaak het resultaat van een overvloed aan informatie in je hersenen. Maar voordat je het gelijk aan stress toeschrijft, is het goed om ook andere oorzaken uit te sluiten.

Functie van het evenwichtsorgaan Duizeligheid bij burnout

De naam ‘evenwichtsorgaan’ zegt al genoeg. Dankzij het evenwichtsorgaan kun je stabiel blijven staan en houd je je evenwicht. Als dit orgaan wordt verstoord, voel je je duizelig. Bij het bewaren van het evenwicht spelen het evenwichtsorgaan, de ogen en de informatie van de spieren een rol. Soms geven deze verschillende informatiebronnen geen eenduidige informatie door naar de hersenen en daardoor kun je uit balans raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je te snel opstaat, maar ook als je heftige emoties ervaart.

Er zijn meerdere oorzaken die ervoor zorgen dat je evenwichtsorgaan niet meer goed functioneert. Het kan door medicatie komen of door daling van je bloedruk of daling van je bloedsuikerspiegel. Of het kan zijn dat het evenwichtsorgaan ontstoken is. Ook intensief sporten of een zuurstofgebrek kunnen de oorzaak zijn. Maar het kan ook zijn dat je lijdt aan een doorbloeddingstoornis of de ziekte van ménière. Het is raadzaam om een arts te raadplegen om deze mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Wij hebben een uitgebreid artikel voor je klaarstaan over de symptomen van een burnout. Hierin gaan we in alle op symptomen en bijbehorende klachten.

Duizeligheid en stress

Stress kan zowel de oorzaak als het gevolg van duizeligheid zijn. Als de duizeligheid veroorzaakt wordt door een van de bovengenoemde fysieke oorzaken, kan dat leiden tot stress. Duizeligheid hindert je namelijk in het dagelijks leven. Maar langdurige stress is ook een van de grootste oorzaken voor duizeligheid. Als je gestrest bent, is je lichaam meestal gespannen en zijn je hersenen overactief. Je reageert sterker op signalen en prikkels. Als je hersenen gebrekkige informatie ontvangen, zal dat sneller tot duizeligheid leiden. Bovendien kan stress slecht zicht veroorzaken, waardoor je je duizelig kunt voelen. Duizeligheid die veroorzaakt wordt door stress, kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.

Duiziligheid bij burnout wordt ook wel veroorzaakt door tinnitus.

Duizeligheid bij burnout Duizelig burn out

Als je een burn-out hebt, treden er verstoringen op in hoe je signalen binnenkrijgt. Deze verstoringen zorgen voor duizeligheid. Je hersenen weten niet wat je lichaam moet doen om in evenwicht te blijven. Ze proberen de verschillende signalen tot een bruikbaar signaal te verwerken, waardoor je je duizelig kunt gaan voelen. Personen met een burn-out kunnen zelfs al bij geringe inspanning moe en duizelig worden. Het is een teken van je lichaam dat je moet stoppen en rust moet nemen. Als je doorgaat, riskeer je een burn-out of je burn-out zal langer duren.

Duizeligheid bij burnout wordt ook wel veroorzaakt door hyperventilatie

Duizeligheid bij burnout oplossen

Wil je duizeligheid bij burnout oplossen dan doe je er goed aan de burnout op te lossen. Symptoombestrijding is vaak van korte duur en niet blijvend. Duizeligheid bij burnout oplossen? Bekijk ons aanbod voor burnoutcoaching

 

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Geda

Door

Geda

op 11 March 2018

Deze snap ik, helaas, helemaal. En het wordt doodeng als je dit in de auto overkomt. Gelukkig wel veel minder last van als dat ik vroeger had. Maar je hebt altijd dat stemmetje in je hoofd. Stel dat het gebeurt en dat je echt flauwvalt. Heb ik nl. jaren geleden ook gehad. Dit gelukkig niet in de auto.

Lulu

Door

Lulu

op 13 March 2018

Geda, misschien een idee om eens aan de Bachbloesemremedies te beginnen,google er maar eens op, kan je veel zelfvertrouwen teruggeven google maar eens

Lulu

Door

Lulu

op 13 March 2018

Sinds 6 weken plat met vooralsnog gediagnosticeerd een ontstoken evenwichtsorgaan. 13 maanden , als enige beschikbare dochter, intens achter een dementerende moeder aangehold in verpleeghuis.Eerst elke dag en later om de dag.Zeer empathisch en enorm groot gevoel voor verantwoordelijkheid voor andermans welzijn .Mezelf ondergeschikt gemaakt aan andermans geluk en mezelf niet op de eerste plaats gezet.Dat kan ik niet goed. Als de geest geen nee kan zeggen moet het lichaam schijnbaar aan de noodrem trekken. Een hele harde moeilijk les , ben door een hel gegaan. Nu kan ik niet meer en wordt verplicht om pas op de plaats te zetten met hevige schuldgevoelens natuurlijk want moeder wordt door mijn afwezigheid erg ongelukkig, moeilijk!! Een mantelzorg burnout, ik weet niet hoe je loslaten moet leren, aard van het beestje.....

Fran

Door

Fran

op 11 April 2018

Ik snap het helemaal Lulu... Hetzelfde verhaal hier, maar met mijn partner. Mantelzorg burn out. Kan echt niet meer, het is op. Sterkte meid!

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies