Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

article content

Leraren hebben veel vakantie! Toch?

‘Leraren hebben veel vakantiehoor je vaak. Maar is dat zo? Dit artikel heeft als kern de vele verloren uren binnen het onderwijs:

“Moet je nu al weer naar je werk?” is een vraag die gezinsleden stellen als hun partner op het punt staat de deur uit te gaan. Vooral mensen die in het onderwijs werken herkennen deze vraag.

Werkdruk leraren

Je zou zeggen dat het aantal uren dat een juf, meester of docent voor de klas staat niet buiten proporties is:  dat ligt meestal beneden de 30 en daarin ligt niet het probleem als het gaat om werkbelasting. De uren bestemd om voor te bereiden en te corrigeren zijn meestal te overzien en zijn onderdeel van de lestaak. Nee, juist de werkuren buiten de lessen om zijn lastig te hanteren. Voor de bekende 10-minutengepsrekken, de oudergesprekken, teamvergaderingen, studiedagen, avondvergaderingen, etc. moet je privé vaak passen en meten. In het onderwijs werken veel vrouwen en (dus) veel parttimers. Het is een hele opgave om naast je werk in het onderwijs een gezin te runnen. De privé agenda vraagt ook aandacht en als er thuis geen rust is……

’s Avonds en in het weekend aan de gang Leraren hebben veel vakantie

De werktijden in het onderwijs liggen niet alleen op “jouw” werkdagen, maar zijn versnipperd over avonden en soms over dagen dat jij zelf niet voor de klas staat (niet-lesgebonden uren). Op die momenten moet je wel “opdraven”. De administratieve werklast komt daar nog bij. Er bestaat geen eindtijd voor een werkdag; de werktijden moet jij zelf in de hand houden en dat is lastig. Niet voor niets ligt het percentage burn-out-gevallen in het onderwijs erg hoog.

Strakke afspraken maken

In elk team worden afspraken gemaakt over de taakverdeling en de planning van activiteiten. Dat is geen garantie dat alles volgens plan verloopt.

In een goed team wordt niet alleen gekeken naar de afspraken en de planning, maar wordt naar elkaar gekeken en de vraag gesteld: ”Hoe zitten wij erbij?”. In een professioneel team is er ruimte om stress te herkennen en om concrete plannen te maken om dat te voorkomen. Onderwijspersoneel is bijzonder dienstbaar en kan moeilijk “nee” zeggen. Maar toch: een professioneel team maakt een lijst met activiteiten die gedelegeerd kan worden aan ouders, leerlingen of een bestuur. De kerntaak – goed onderwijs verzorgen en optimale aandacht bieden aan leerlingen – vraagt de focus van alle medewerkers en geeft duidelijkheid. Als je dat ook aan ouders kenbaar maakt, zal je zien dat zij daar begrip voor hebben en  waarderen. Jouw aandacht voor hun kind vinden ze het allerbelangrijkste.

Tot de zomervakantie staan er veel zaken op de rol die jullie aandacht vragen. Voor jullie als leerkrachten, docenten en leidinggevenden ligt stress op de loer. Voorkom dat door je gevoel te laten spreken naar je collega’s en geef aan als het jou teveel wordt. Samen “strepen zetten” maakt je als team krachtig en geeft rust.

Een solidair team voorkomt stress!

Stress en burnout in het onderwijs

Meer artikelen over stress en burnout in het onderwijs lezen?

Hoge werkdruk in het onderwijs

Stress in het onderwijs: Voorkom stress buiten de les!

 

 

Genardus Schalk
Genardus Schalk is burnout en stresscoach in de regio Drenthe (Assen) Genardus is gespecialiseerd in de richting onderwijs. Gezien zijn jarenlange ervaring op dit vakgebied is hij in staat veel vraagstukken hierin op te lossen.

Comment Section

0 reacties op “Leraren hebben veel vakantie! Toch?

Plaats een reactie


*