arrow_drop_up arrow_drop_down

Ontwikkelingsstoornis en burnout

Een ontwikkelingsstoornis is een verzamelnaam voor ADD, ADHD en ASS (autisme spectrum stoornissen). Dit artikel gaat over waarom burnout vaak voorkomt bij mensen met een ontwikkelingsstoornissen.

Kenmerken AD(H)D

Wanneer er wordt gesproken over ADHD, wordt er al snel gedacht aan een zeer druk persoon die niet stil kan zitten. Echter, de kenmerken zijn heel veel breder dan enkel een druk persoon. Ook in het hoofd van iemand met AD(H)D spelen zich hele andere dingen af dan bij iemand zonder een ontwikkelingsstoornis

Het handboek psychiatrie geeft de volgende kenmerken over zowel ADD als ADHD weer:

  • Moeite met concentratie
  • Moeite met ordenen en plannen
  • Impulsiviteit
  • Bij ADHD: hyperactiviteit

Deze kenmerken bestaan omdat de filterfunctie in de prefrontale cortex minder goed werkt, dan bij mensen zonder AD(H)D.

Ontwikkelingsstoornis en burnout

Kenmerken ASS

De kenmerken van ASS (autisme spectrum stoornis) zijn vaak wollig. We wenden ons hierom tot het handboek psychiatrie dat de kenmerken als volgt omschrijft:

  • Moeite met de Theory of Mind (empatisch vermogen)
  • Moeite met Centrale Coherentie (de kern van probleem zien)
  • Minder flexibel kunnen handelen of denken
  • Moeite met Executieve Functies (het uitvoeren wat hersenen bedenken)
  • Het anders functioneren van zintuigen (bv. Scherper ruiken of horen)

De relatie tussen ontwikkelingsstoornissen en burnout

We leven in een tijd en maatschappij waarbij er steeds meer prikkels komen en te verwerken zijn. Dit is niks nieuws. Het is ook niet nieuw, dat dit een reden is, waardoor er steeds meer mensen burnout raken. Alles moet sneller en het liefst ook nog tegelijkertijd. Dit terwijl de taken die aan ons gesteld worden zwaarder worden en complexer. Stel dat je ook nog eens een ontwikkelingsstoornis hebt, is het dan niet meer dan logisch dan je eerder burnout raakt?

Ontwikkelingsstoornis en burnout

Twee dagen in de week werk ik in een gespecialiseerd centrum voor ontwikkelstoornissen, waar we mensen diagnosticeren en kortdurend behandelen met een ontwikkelingsstoornis. Heel vaak komen ze bij ons na een periode van een burnout of overbelasting. Pas dan, vaak op de leeftijd tussen de 30 en 50 jaar komen we er achter dat er sprake is van zo’n stoornis.

Dit zijn vaak mensen waarbij het vroeger niet is opgevallen dat ze “ anders” waren. Vaak zijn dit slimme mensen, die een gebrek aan concentratie of flexibiliteit konden compenseren door hun intelligentie. Vaak gaan een ontwikkelingsstoornis en burnout bij deze mensen hand in hand

Een sterk veranderende omgeving

Maar op de genoemde leeftijd moeten ze gezinnen met kleine kinderen combineren met een drukke baan. Of komt iemand met ASS kenmerken te werken op een afdeling waar ineens wel heel veel veranderingen zijn. Of moet iemand met ADD ineens in een kantoortuin gaan werken, terwijl er hoge concentratie eisen aan hem gesteld worden.

Een vrouw met ASS kenmerken die ineens op een leidinggevende positie zit en waarbij empatische vermogens worden verwacht. Of die voortreffelijke ingenieur die nu twee dagen in de week werd gedetacheerd. Niet op vaste dagen, maar elke week weer anders. Hij was ingenieur, de gestelde eisen maken hem een stuk minder goe in zijn werk

Voor mensen met een ontwikkelstoornis is het topsport is om niet burnout te geraken

Gerelateerde onderwerpen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

stress ontwikkelstoornis

 

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Sabine
Door

Sabine

op 22 June 2018

Hoi Enrico, een tijdje geleden hebben wij telefonisch contact gehad en het was fijn om met iemand te praten die echt verstand heeft van ADHD/ADD.

Enrico de Krijger
Door

Enrico de Krijger

op 24 June 2018

Heb ik je wat op weg kunnen helpen Sabine?

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burn-out tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies