Cookies
Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

article content

Overbelast zenuwstelsel bij burnout.

Overbelast zenuwstelsel bij burnoutHet lichaam heeft twee zenuwstelsels: het centrale zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel staat onder invloed van onze wil. Wij kunnen er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat we spieren wel of niet aansturen. Op het autonome zenuwstelsel kunnen wij slechts indirect invloed uitoefenen. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee onderdelen en we bekijken in dit artikel wat voor invloed stress en burnout op deze twee onderdelen hebben.

Wat doet het autonome zenuwstelsel? autonoom zenuwstelsel burnout

Het autonome zenuwstelsel is een belangrijk onderdeel in het lichaam. Het is namelijk betrokken bij het aansturen van activiteiten die nodig zijn om te overleven. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee onderdelen: het parasympathische zenuwstelsel en het sympathische zenuwstelsel. Ze zijn allebei erg verschillend van elkaar, maar nodig om het autonome zenuwstelsel te laten werken. De twee zenuwstellen werken tegenovergesteld van elkaar en het parasympathische zenuwstelsel domineert wanneer het lichaam rust ervaart.

Wat voor functie heeft het parasympathisch zenuwstelsel?

Laten we het eerst over het parasympathische zenuwstelsel hebben. Dit zenuwstelsel bestaat onder andere uit zenuwvezels en parasympathische ganglia – dit is een moeilijke naam voor de verzamelingen van zenuwcellichamen. Het parasympathische deel stimuleert de assimiliatie, met andere woorden: de organische stoffen waaruit het lichaam bestaat, worden gevormd. Het zorgt onder andere voor het ontstaan van spijsverteringssappen, een vlottere darmbeweging, vergroting van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel en een vlottere nierwerking. Daarnaast is het parasympathische zenuwstelsel goed voor het verlagen van de hartslagfrequentie en ademfrequentie.

Plat gezegd is het parasympathische zenuwstelsel het rempedaal van het lichaam

Wat voor functie heeft het sympathisch zenuwstelsel?

Het tweede onderdeel van het autonome zenuwstelsel – het sympathische zenuwstelsel – beïnvloedt de organen op zo een manier dat het lichaam arbeid kan verrichten. Het zorgt ervoor dat er energie vrijkomt, de dissimilatie. Dit is het tegenovergestelde van het parasympathische zenuwstelsel. Het zal je daarom niet verbazen dat dit onderdeel juist zorgt voor een hogere hartslag- en ademfrequentie, remming van de spijsvertering en de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel verkleint. Dit gebeurt allemaal wanneer het lichaam actief is en dus niet aan het rusten is.

Plat gezegd is het sympathische zenuwstelsel het gaspedaal van het lichaam

Het voorkomen van stress

Overbelast zenuwstelsel bij burnoutNormaal gesproken zijn het sympathische en parasympathische zenuwstelsel in balans. Over het algemeen worden inspanning en stress namelijk afgewisseld met ontspanning en rust. En een balans van deze zenuwstellen zorgt ervoor dat wij ons aanpassen op de omgeving. Eigenlijk kan je het zien als een ouderwetse weegschaal: wanneer het sympathische deel net zo veel weegt als het parasympathische deel, is er evenwicht. Wanneer dit niet in evenwicht is, kunnen er problemen ontstaan.

Overbelast zenuwstelsel bij burnout

In de huidige maatschappij lijkt het van belang om altijd maar druk te zijn. We moeten van alles doen en krijgen de hele dag door prikkels. Het is niet gek dat we daardoor ook met stress te maken krijgen. Wanneer we stress ervaren, doen we een beroep op het sympathische deel van het zenuwstelsel. Er ontstaat een overmatige activiteit – langdurige stress veroorzaakt daarom het te lang inschakelen van de sympathicus. Deze kan niet worden uitgeschakeld, waardoor de parasympathicus uitgeschakeld is en onvoldoende tegenwicht kan bieden. Er ontstaan stressklachten, omdat het stresssysteem overbelast is. Houdt dit lang aan? Dan is er sprake van chronische stress, of zelfs een burnout.

Heb je last van een overbelast zenuwstelsel bij burnout? Lees onze praktische hulp: Hulp bij burnout

Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen.Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).

Comment Section

2 reacties op “Overbelast zenuwstelsel bij burnout.


Door Marleen op 9 mei 2018

Ik heb dit ook gehad. Had zware chv en daardoor echt een pijnlijke branderige huid, prikkels en tintelingen. Wat heb ik een pijn gehad. Nu is het al een jaar rustig met nv om de 3 maanden een terugval. Vooral met hitte krijg ik er weer last van of na stress. Erg bijzonder. Dat n mens zo veel pijn kan hebben v stress en chv


Door I. op 11 mei 2018

Beste Marleen, hoe is het bij jou weer verdwenen?

Plaats een reactie


*