Overbelast zenuwstelsel bij burn-out: In dit artikel gaan we ons richten op de rol van stress en burn-out op het autonome zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel staat onder invloed van onze wil. Wij kunnen er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat we spieren wel of niet aansturen. Op het autonome zenuwstelsel kunnen wij slechts indirect invloed uitoefenen.
Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee onderdelen (parasympatisch en sympatisch) en we bekijken in dit artikel wat voor invloed stress en burn-out op deze twee onderdelen hebben.
Een overbelast zenuwstelsel is een symptoom van een burn-out.
Download alle symptomen van een burn-out in ons gratis e-book: kenmerken van burn-out
Wat doet het autonome zenuwstelsel?
Het autonome zenuwstelsel is een belangrijk onderdeel in het lichaam. Het is namelijk betrokken bij het aansturen van activiteiten die nodig zijn om te overleven. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee onderdelen:
- Het parasympathische zenuwstelsel
- Het sympathische zenuwstelsel.
Ze zijn allebei erg verschillend van elkaar, maar nodig om het autonome zenuwstelsel te laten werken. De twee zenuwstellen werken tegenovergesteld van elkaar en het parasympathische zenuwstelsel domineert wanneer het lichaam rust ervaart.
Wat voor functie heeft het parasympathisch zenuwstelsel?
Laten we het eerst over het parasympathische zenuwstelsel hebben. Dit zenuwstelsel bestaat onder andere uit zenuwvezels en parasympathische ganglia – dit is een moeilijke naam voor de verzamelingen van zenuwcellichamen. Het parasympathische deel stimuleert de assimiliatie, met andere woorden: de organische stoffen waaruit het lichaam bestaat, worden gevormd.
Het zorgt onder andere voor het ontstaan van spijsverteringssappen, een vlottere darmbeweging, vergroting van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel en een vlottere nierwerking. Daarnaast is het parasympathische zenuwstelsel goed voor het verlagen van de hartslagfrequentie en ademfrequentie.
Plat gezegd is het parasympathische zenuwstelsel het rempedaal van het lichaam
Wat voor functie heeft het sympathisch zenuwstelsel?
Het tweede onderdeel van het autonome zenuwstelsel – het sympathische zenuwstelsel – beïnvloedt de organen op zo een manier dat het lichaam arbeid kan verrichten. Het zorgt ervoor dat er energie vrijkomt, de dissimilatie. Dit is het tegenovergestelde van het parasympathische zenuwstelsel.
Het zal je daarom niet verbazen dat dit onderdeel juist zorgt voor een hogere hartslag- en ademfrequentie, remming van de spijsvertering en de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel verkleint. Dit gebeurt allemaal wanneer het lichaam actief is en dus niet aan het rusten is.
Plat gezegd is het sympathische zenuwstelsel het gaspedaal van het lichaam
> Lees ook: buikpijn door stress
Het voorkomen van stress
Normaal gesproken zijn het sympathische en parasympathische zenuwstelsel in balans. Over het algemeen worden inspanning en stress namelijk afgewisseld met ontspanning en rust. En een balans van deze zenuwstellen zorgt ervoor dat wij ons aanpassen op de omgeving.
Eigenlijk kan je het zien als een ouderwetse weegschaal: wanneer het sympathische deel net zo veel weegt als het parasympathische deel, is er evenwicht. Wanneer dit niet in evenwicht is, kunnen er problemen ontstaan.
> Lees ook: ontspanningsoefeningen
Zit je in een burn-out en heb je last van deze klachten?
Weet je niet hoe je jouw overbelast zenuwstelsel tot rust kunt brengen?
Maak dan kennis met onze specifieke burn-out coaching
Overbelast zenuwstelsel bij burn-out
In de huidige maatschappij lijkt het van belang om altijd maar druk te zijn. We moeten van alles doen en krijgen de hele dag door prikkels. Het is niet gek dat we daardoor ook met stress te maken krijgen. Wanneer we stress ervaren, doen we een beroep op het sympathische deel van het zenuwstelsel.
Er ontstaat een overmatige activiteit – langdurige stress veroorzaakt daarom het te lang inschakelen van de sympathicus. Deze kan niet worden uitgeschakeld, waardoor de parasympathicus uitgeschakeld is en onvoldoende tegenwicht kan bieden. Er ontstaan stressklachten, omdat het stresssysteem overbelast is. Houdt dit lang aan? Dan is er sprake van chronische stress, of zelfs een burn-out.
Hoe weet je dat je een burn-out hebt? Doe de burn-out test
Gerelateerde artikelen
- Onrust: wat zijn de oorzaken?
- Innerlijke rust en innerlijke vrede – Hoe bereik je dat?
- Rust in je hoofd krijgen, hoe doe je dat?
Hulp bij stress en een burn-out
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Marleen
op 9 May 2018I.
op 11 May 2018Robert
op 22 December 2018Ruud Meulenberg
op 27 December 2018Hoi
op 26 March 2019Ruud Meulenberg
op 29 July 2019Thea
op 4 July 2019