Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Relatieproblemen door burnout.

article content

Relatieproblemen door burnout.

Relatieproblemen door burnout: Het duurt vaak jaren voordat lichaam en geest een halt toe roepen aan overbelasting. Jij als partner hebt het in veel gevallen eerder door. Je partner is zichzelf niet meer, heeft ups en downs, is prikkelbaar, moe, futloos. De aandacht voor jou wordt steeds minder, de fut voor seks ook. Je hebt het gevoel dat jullie steeds verder uit elkaar groeien. Het is een traag proces, kleine stapjes naar steeds minder functioneren, steeds minder zichzelf zijn. Steeds vaker onbegrip, steeds vaker woorden…

Partner in een burn-out

En dan is het zover: je partner is fysiek en mentaal ingestort. Je wist eigenlijk al dat het er een keer van zou komen. Ook dat het herstel lang kan duren. De vraag die dan bij je op komt: hoe nu verder? Nog meer onbegrip, ruzie?

Je wist eigenlijk al dat het er een keer van zou komen. Ook dat het herstel lang kan duren. De vraag die dan bij je op komt: hoe nu verder? Nog meer onbegrip, ruzie?

Relatieproblemen door burnoutrelatieproblemen door burnout

Net zoals je als mens een burn-out kunt krijgen, kan dat in je relatie ook. Vergelijk de stresscurve maar eens met dat wat er in je relatie kan spelen.

Als er te weinig eisen aan je relatie worden gesteld, voel je minder verbondenheid en liefde, en ben je minder gemotiveerd: een bore-out ligt op de loer. Als je meer van elkaar wil en de gestelde eisen beantwoorden aan wat je ook kan, voel je meer zekerheid, veiligheid, verbondenheid, vertrouwen, en heb je plezier in je relatie.

Een uitdaging mag er ook zijn, een meningsverschil, een verhuizing, een financiële tegenvaller. Voorbij dat niveau of als het ononderbroken te lang duurt (je partner heeft een burn-out) verandert de positieve stress in negatieve stress. Dan wordt het rendement negatief en dat wordt steeds erger naarmate de belasting toeneemt. Uiteindelijk kan de toenemende belasting je relatie bedreigen.

Overbelasting in je relatie Uit elkaar gaan burnout

Als er meer van je gevraagd wordt dan je aankan, wordt een uitdaging al een karwei, en nog erger een last.

Deze overbelasting in je relatie door ervaar je door:

  • Minder dingen samen doen
  • Kleinde dingen worden grote ergernissen
  • Minder plezier samen
  • Je communiceert op een andere golflengte
  • Ruzies

Relatieproblemen door burnout oplossen. 4 tips:

Voor jezelf blijven zorgen

Je doet elkaar een groot plezier door in de eerste plaats goed voor jezelf te zorgen. Zonder dat kun je er niet voor elkaar zijn. Stimuleer je partner ook hierin.

Je partner met burnout begrijpen

Lees over burn-out, probeer te begrijpen wat het betekent om het hebben. Extreme moeheid, chaos in je hoofd, het zelf niet snappen en willen – dat moet voor je partner een hele kluif zijn. Het helpt om meer begrip op te brengen en met meer geduld en kracht de herstelperiode te beleven.

Communiceren tijdens burnout

Voor je partner kan het heel lastig zijn om te bespreken wat er is. Dat kan omdat je partner het gewoonweg niet weet, het kan ook dat je partner jou niet wil kwetsen of belasten. Jij kan daardoor zelf ook de neiging krijgen niet meer in gesprek te gaan. Maar stoppen met praten lost niets op. Spreek in ieder geval je bedoeling uit, blijf met elkaar in contact.

Kom samen in beweging

Als je het gevoel hebt dat je vastzit in je relatie, kom letterlijk in beweging. De frisse buitenlucht maakt het hoofd leeg. Bovendien maakt je lijf endorfines aan, die je een goed gevoel geven.

Een tip: loop zo dicht mogelijk naast elkaar (hand in hand?), bespreek zo wat je moeilijk vindt. Naast elkaar lopen maakt het makkelijker om je gevoelens uit te spreken (je hoeft elkaar daarbij namelijk niet aan te kijken en dat is makkelijker) en omdat je elkaars hand voelt, voel je ook meer verbondenheid.

Informatie over partner met burnout

Heb je een partner met burnout? Kiki Voncken schreef meer artikelen over dit onderwerp:

Partner met burnout? Laat je relatie niet verpesten!

Partner met Burnout, hoe ga je er mee om?

Comment Section

0 reacties op “Relatieproblemen door burnout.

Plaats een reactie


*


Kiki Voncken
Kiki Voncken is burnoutcoach in de regio Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Naast haar specialisatie in burnout en stress, helpt Kiki regelmatig partners van mensen met een burnout. Kiki houdt van de natuur, wandelen en sporten.