Wat zeg je tegen iemand met een burn-out? Praktische tips:
arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat zeg je tegen iemand met een burn-out?

Wat zeg je tegen iemand met een burn-out? Als iemand in je omgeving een burn-out heeft, dan kan het voorkomen dat jij je als gezond mens ongemakkelijk voelt als je met elkaar in gesprek bent. Besef dat je gesprekspartner met een Burn-out alle zeilen bij moet zetten om met jou een gesprek te kunnen voeren. Bijna gedoemd tot mislukken zo’n gesprek, nietwaar? De kans is groot dat je een kort antwoord krijgt wanneer je iemand vraagt hoe het met hem/ haar gaat. Ook kun je emotionele reacties krijgen, of juist hele vlakke, emtieloze opmerkingen.

Wat zeg je tegen iemand met een burn-out? Wat zeg je niet tegen iemand met burnout

Wanneer je toch iemand met burn-out graag aandacht wilt geven, doe je er goed aan dit artikel aandachtig door te lezen. Kortom: wat zeg je tegen iemand met burn-out? Hieronder beginnen we met een aantal basisprincipes die je voor jezelf mee kunt nemen voordat je met iemand met burn-out in gesprek gaat. Daaronder delen we een aantal tips om een goed gesprek te kunnen voeren met iemand met burn-out

Meer kennis over burnout

Het is makkelijker om een gesprek aan te gaan over iets waar je verstand van hebt. Je hebt dan een houvast op het gebied van onderwerpen. Deze kennis kun je gebruiken als het gesprek bijvoorbeeld stilvalt.

Vragen als: ‘Heb je ook het gevoel dat het je regelmatig veel te veel wordt? Of: ‘Ik hoor van veel mensen dat ze moeite hebben om echt rust te nemen, herken je dat?’. Dit soort vragen zullen zorgen voor veiligheid in een gesprekssituatie met iemand met burn-out. Zeer belangrijk voor het herstel van diegene!

Kennis over burn-out maakt het makkelijker om gespreksonderwerpen te hebben en te horen wat er in iemand leeft.

Inlevingsvermogen gebruiken

Maak gebruik van je inlevingsvermogen wanneer je met iemand praat die een burnout heeft. Bedenk hoe het voelt wanneer je bij het opstaan je jezelf al helemaal kapot voelt. Dat niks meer wil, en niks meer lukt. Het kan zijn dat je het dan niet prettig vindt wanneer je zeer persoonlijke vragen (of oordelen) krijgt. Het kan anderzijds ook zo zijn dat je het juist wel prettig vindt om persoonlijke interesse te krijgen.

Wanneer je twijfelt aan een vraag, kun je best aangeven dat je het zelf een moeilijke vraag vindt, maar dat je het jezelf wel afvraagt. Bovendien is het nog altijd zo dat iemand met een burn-out een volwaardig mens is die ook kan aangeven wat zo’n vraag doet en of hij/zij wel of niet een antwoord heeft op de vraag. Belangrijk blijft dat je niet denkt voor de ander! Stel je vraag en laat het antwoord komen.

Lees ook: Hoe voelt een burn-out?

Je eigen normen en waarden

In de loop van je leven ontwikkel je normen en waarden die voor jou leidend zijn in je leven. We bepalen heel gemakkelijk zelf hoe een gesprek er uit zou moeten zien, maar we stemmen het niet af op de behoefte van de ander. De kans bestaat dat degene met een burn-out een rotdag heeft. Het vervelende van burn-out is dat je het aan de buitenkant bijzonder slecht ziet. De discipline van de mens die een burn-out krijg is groot. Zo ook tijdens het ziek zijn: toegeven dat je moe bent voelt als falen voor iemand met burn-out.

Bedenk dus niet hoe een ziekenbezoek aan iemand met burn-out hoort te gaan, maar bekijk de situatie en vraag/ stem af met diegene.

Overzie het proces Wat kun je niet zeggen bij burnout

Een gesprek met iemand met burn-out is niet een standaard gesprek. Het kan dus zijn dat diegene wel eens wat gekke opmerkingen maakt. Of dat een mening er te zacht, of juist te hard uitkomt. Zo kan het gebeuren dat je het gevoel krijgt dat degene met burn-out je helemaal niet moet, en je het liefst de deur uitkijkt. Ook kun je vol goede bedoelingen zitten om iemand te helpen, maar worden al je goed bedoelde tips van tafel geveegd. Vaak weet iemand zichzelf niet te helpen bij burn-out, laat staan dat jouw tips dan aankomen. Wanneer je dit ziet gebeuren, wees dan niet verbaasd: dit hoort allemaal bij burn-out.

Zet daarom je eigen innerlijke stem even uit, en wees er simpelweg voor die ander. Zo’n belangeloze houding zal iemand sterken in zijn herstelproces.

Tips: In gesprek met iemand met burn-out

 • Zorg voor een rustige en prikkelvrije omgeving.
 • Bepaal met elkaar hoe je elkaar kunt helpen een fijn gesprek te hebben. Kunnen jullie het gesprek stoppen voordat de burn-outer moe wordt, spreek dit goed af, het komt de kwaliteit van het gesprek ten goede en helpt ook om goed te herstellen en vertrouwen op te bouwen.
 • Geef oprechte aandacht, neem de tijd om in gesprek te gaan en interesse te tonen hoe iemands leven er op dit moment uitziet en wat iemand bezig houdt.
 • Bied rust en geduld, niets hoeft, geef de tijd die nodig is om een verhaal te vertellen, om na te denken om even uit te rusten. Laat weten dat het niet om jou gaat, maar dat jij er bent voor de ander.
 • Geef aan wat je moeilijk vindt, geef aan wat jij je afvraagt en geef de ander de ruimte om er op te antwoorden (en dat geldt voor jullie allebei).
 • Laat ook weten wat jij belangrijk vindt in jullie relatie met elkaar tijdens het herstel van de burn-out (gevoel van vriendschap, aandacht, tijd, feel good, een momentje samen).

Tips: Wat zeg je tegen iemand met een burn-out? (voorbeelden) Do's en dont's communicate burn-out

 • Hoe voel je je vandaag?
 • Waarmee kan ik je vandaag helpen?
 • Heb je vanmorgen al genoten van de natuur?
 • Kan ik je ergens mee helpen waar je erg tegenop ziet?
 • Lukt het je om rust te houden? Of heb je het gevoel door te moeten?
 • Ik ben blij met wie je bent
 • Ik vind het fantastisch hoe je je redt, ondanks je burn-out
 • Iedere woensdag kom ik je even helpen.
 • Etc.

Tips: Wat zeg je NIET tegen iemand met burn-out? (voorbeelden)

 • Ik herken dat: ik ben ook ooit een tijd moe geweest
 • Je ziet zelf ook wel in dat je het veel te gek hebt gemaakt toch?
 • Je ziet er niet echt moe uit
 • Burn-out is tegenwoordig echt helemaal ‘in’ hè!
 • Heerlijk dat je nu tijd hebt om lekker uit te rusten!
 • Ik hoor dat een burn-out nooit meer overgaat.
 • Meestal duurt een burn-out 6 weken
 • Etc.

Communiceren met iemand met burn-out

Wanneer je met iemand met burn-out wilt communiceren, is het dus zaak om eerst te begrijpen wat er in iemand omgaat met burn-out. Ga ook niet de ‘selfmadedoctor’ uithangen: een burn-out begrijp je pas echt wanneer je er eentje hebt gehad.

Zoek dus niet gelijk naar oplossingen, hoe goed je dit ook bedoelt: Het gaat niet om de oplossing. Het gaat om begrepen worden, de oplossing volgt daarna vanzelf wel. Ook wil iemand met burn-out als volwaardig gezien worden: de innerlijke strijd om zeken uit handen te geven is groot! Neem dus niet gelijk al het werk uit handen, maar begeleid iemand in zijn/haar proces naar een plek van erkenning en berusting (acceptatie)

Het is ook niet raar dat je niet weet wat je moet zeggen. Deel dit met degene met burn-out. Zo voorkom je dat er vragen overblijven die beide partijen graag gesteld hadden.

Maar bovenal: maak het niet lastiger dan het is: Gun iemand zijn/haar herstel en neem daar ruimschoots de tijd voor. De ervaring leert dat dit het herstel ruimschoots bevordert.

 

Ons aanbod: Omgaan met iemand met burn-out tips communiceren bij burn-out

Of je nu vanuit privé of zakelijk betrokken bent bij iemand met burn-out, wij organiseren workshops en trainingen waarbij kennis over burn-out, het delen van ervaringen en het vinden van oplossingen die werken en resultaten opleveren centraal staan. Persoonlijke coaching is natuurlijk ook mogelijk, ook voor partners.

Ons motto is:

“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”

Onze aanpak is gebasseerd op doen. Niet zitten en luisteren. We houden ervan je te helpen alles wat je leert in de praktijk te laten toepassen. Niet alleen voor nu, maar ook in de jaren die voor je liggen

Bekijk ons aanbod voor:

 

Wat zeg je tegen iemand met een burn-out?

Geraleerd aan: ‘Wat zeg je tegen iemand met een burn-out?’

Overbelast zenuwstelsel bij burn-out.

Cortisol: wat is het? En wat doet het?

Depressieve gevoelens door stress

Burnoutpreventie binnen bedrijven

Over de schrijver
Kiki Voncken is burnoutcoach in de regio Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Naast haar specialisatie in burnout en stress, helpt Kiki regelmatig partners van mensen met een burnout. Kiki houdt van de natuur, wandelen en sporten.
De Reuver, P.

Door

De Reuver, P.

op 25 June 2018

Het is idd vaak heel moeilijk te communiceren met iemand die burn-out heeft. In feite, als communiceren al niet je sterkste punt is, blijf maar liever uit de buurt van zo iemand. Het is echt een rot gevoel dat je niemand toewenst.

Jose

Door

Jose

op 25 June 2018

Heel goede tips hoor. Ik kan mij in terugvinden. Het is niet makkelijk gevoelens over te brengen in woorden, dus ook om medeleven te tonen.

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies