arrow_drop_up arrow_drop_down
Mental coaching voor sporters: Sporters willen presteren, meedoen voor de prijzen. Zeker wanneer je op een stevig niveau sport, wordt de wens om te winnen steeds groter.

Maar met de wens om te winnen wordt de prestatiedruk ook hoger. Stress neemt toe en dit leidt juist tot afnemende prestaties als sporter!

Prestatiedruk bij het sporten


Eenmaal een stevige sportprestatie neergezet is een mindere sportprestatie vaak niet voldoende. Zowel de innerlijke criticus als de externe druk (verwachtingen uit de omgeving) maken dat de prestatielat steeds hoger komt te liggen. Gevolg? Totale ontmoediging, blessures en zelfs overtraindheid!
Topsporters die blessures krijgen, blijken 3-6 weken vooraf deze blessure al last te hebben van psychosociale stress (H. van der Does)

Verminderde prestaties tijdens het sporten:


Veel sporters ervaren bijvoorbeeld stress voordat een wedstrijd begint. Primair is stress niks meer of minder dan dat het lijf zich klaar maakt voor actie. Niet vreemd dat het adrenaline en cortisolniveau vooraf een wedstrijd hoog oploopt. Een gezond stressniveau zal zodoende een gunstig effect hebben op de sportprestaties, echter een te hoog stressniveau zal de prestaties verslechteren.

Waarom mental coaching voor sporters? Mental coaching voor sporters

Cortisol, het stresshormoon dat je aanmaakt wanneer je lange tijd onder druk staat, zorgt bij langdurige stress voor vetopslag rondom de organen en op de buik. Dit vet benadeelt een sportprestatie. Ook zorgt cortisol ervoor dat een gezonde opname van koolhydraten en eiwitten wordt verstoord. Juist koolhydraten en eiwitten zijn de energiebronnen van het lichaam om een lichamelijke prestatie uit te voeren.

Ook zorgt cortisol voor een verslechterde slaap. Het houdt je ook tijdens je slaap in een waakzame toestand waardoor je slecht inslaapt, ’s nachts wakker schrikt, of juist vroeg wakker bent. Slaap is een zeer belangrijke bron om zowel lichamelijk als mentaal te herstellen.

Stress zorgt voor een verslechtert herstelvermogen. Zowel een hogere hartslag en stofwisseling zijn hier debet aan, alsmede heeft langdurige stress invloed op hormonen als testosteron en verhoogt stress juist spierafbraak. Een verlaagde hoeveelheid testosteron zorgt juist voor een langzamere spieropbouw. (Matss Stults-Kolehmainen)

Mental coach voor sporters

Wil je aan de gang met jouw sportprestaties?

Wil jij:
  • Prestaties verbeteren?
  • Met meer ontspanning kunnen sporten?
  • Wedstrijden die 'als vanzelf gaan' ?
  • Beter en sneller herstellen?
  • Om leren gaan met (wedstrijd) spanning?
  • Naast je lichaam ook je 'mind' trainen?
  • Mentale en fysieke veerkracht verbeteren?
  • Minder blessures?

Specialist in stressbegeleiding door sport


We begeleiden al jaren sporters die moeite hebben om hun maximale vermogen te kunnen leveren, vaak veroorzaak door stress. De klachten van overtraindheid komen verassend overeen met burnout. Wat de klachten ook zijn van de sporters die we begeleiden: we achterhalen de oorzaak op een professionele wijze en zorgen er vervolgens voor dat een sporter hier voortaan zelf mee om kan gaan.

Mental coach: Willem Tijs Sportpsycholoog


Willem Tijs begeleidt mensen die last hebben van stress. Zijn kennis haalt hij graag uit een enorme fysiologische achtergrond. Naast zelf een stevig sporter te zijn, bezit hij de fysiologische, biologische en psychologische kennis door studies en een meer dan forse werkervaring. Willem verzorgt mental coaching voor sporters in heel Nederland.

Meer informatie?

Lees dit blog over stress bij sporters:  Verminderde sportprestaties door stress

Contact

Neem contact met ons op!

Mental coaching voor sporters. Onder andere actief in: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Nijmegen, Amersfoort, Eindhoven, Zwolle, Enschede, Apeldoorn, Almere, etc

Artikelen in Mental coaching voor sporters

Cookies