Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Burnout bij jongeren. Een gevaarlijke ontwikkeling

article content

Burnout bij jongeren. Een gevaarlijke ontwikkeling

Verontrustende cijfers over de psychische nood van jonge mensen halen de laatste tijd voortdurend het nieuws. Ruim 72.000 jongeren onder de 25 jaar zitten thuis vanwege arbeidsongeschiktheid. En 85 procent daarvan heeft te kampen met stress, depressies of een ontwikkelingsstoornis (CBS, 2015). Hoe kan dat nou? zou je jezelf kunnen afvragen. We leven in een ontzettend welvarend land, waar de jeugd ontzettend veel kan bereiken. Waarom dan de problemen op deze schaal? Waardoor ontstaat een burnout bij jongeren?

Gelukkig worden en zijn Burnout bij jongeren

Dat klinkt raar, maar het is wat er op dit moment onder jongeren leeft. De generatie jong volwassenen (van begin 20 jaar) is opgegroeid met de boodschap dat het niet uitmaakt wat ze willen worden of wat ze gaan doen. Ouders hebben hun kinderen vooral meegegeven dat ze moeten doen waar ze gelukkig van worden en wat ze leuk vinden. Daarnaast hebben veel ouders er alles aan gedaan om hun kinderen uit de wind te houden en te zorgen dat ze niet verdrietig, ongelukkig of gewond raakten. Ze hielpen de kinderen aan alle kanten om precies dat te krijgen en te doen wat ze willen.

Stress om gelukkig te zijn

Ja dat kan. De huidige generatie twintigers heeft daar last van en het kan verstrekkende gevolgen hebben zoals oververmoeidheid, overspannenheid en burnout.

De generatie twintigers is namelijk vooral opgevoed met het idee dat ze alles mogen doen wat ze willen, zolang ze maar gelukkig zijn. De generatie ouders van na de oorlog heeft de nadruk gelegd op het volgen van een studie, het behalen van een zo hoog mogelijke opleiding en het krijgen van een goed betaalde baan. Ook dat leverde uiteraard stress op, want er moest gepresteerd worden.

Ouders van nu denken dat ze het makkelijker maken voor hun kinderen, door aan te geven dat ze de vrijheid hebben om zelf te kiezen.

Gevolgen stress, depressiviteit en burnout

Prima lijkt dat allemaal. Dat kan toch geen problemen opleveren? Maar het tegendeel is waar. Want jongeren hebben daardoor juist meer moeite om tegenslagen op te vangen. Ze hebben een minder goed idee hoe ze problemen op kunnen lossen en dat leidt tot ongelukkig voelen, depressiviteit en  ook tot burnout.

Het belang van keuzes maken

We zien dat steeds meer jongeren in de problemen raken, niet meer weten wie ze zijn, wat ze willen, geen studiekeus kunnen maken of stoppen met hun studie. Dat komt ook omdat de maatschappij veel ingewikkelder is geworden. Je kiest er niet meer voor om administrateur te worden, nee je kan daarin vele variaties vinden. En welke is dan de beste? Jongeren hebben vaak het idee dat ze een beroep moeten kiezen, dat ze hun hele leven gaan doen. Het besef dat het merendeel van de mensen ander werk doet dan de opleiding die gevolgd is, is moeilijk te aanvaarden voor ze.

De stress die dat oplevert kan heel groot zijn en als die stress lang genoeg aanhoudt, dan heeft het invloed op het geheugen, de concentratie maar we zien ook regelmatig angst en paniekreacties. Want hoe gek het ook klinkt, het is een aardige klus om er voor te zorgen dat je gelukkig bent.

3 waardevolle tips:

 Luisteren naar je lichaam

Het is belangrijk om alert te zijn op de signalen die het lichaam geeft. Het woordje ‘eigenlijk’ is vaak zo’n signaalwoord. Eigenlijk heb ik geen zin, eigenlijk blijf ik liever thuis, eigenlijk wil ik liever slapen, maar …… ik wil of ik moet toch. Naast alert zijn op de signalen is het ook belangrijk om er wat mee te doen. Af te zeggen, te verplaatsen, iets minder hard je best doen of op een ander moment bewust je rust te nemen.

Lief zijn voor jezelf

Vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Lief zijn voor jezelf in de zin van moe mogen zijn, je minder goed of gelukkig mogen voelen in het vertrouwen dat deze gevoelens tijdelijk zijn en er bij horen. Accepteren dat het soms niet allemaal even lekker loopt en vanuit aardig zijn voor jezelf (wat langer in bed blijven liggen, even op een terrasje gaan zitten, het studieboek even weg leggen, een zes halen in plaats van een acht), je energie weer opbouwen. Met het opbouwen van energie, komt ook het gevoel van geluk weer terug.

Zorgvuldig omgaan met je tijd

Hoewel tijd maar een concept is, kan het ontzettend zwaar en drukkend zijn. Een dag kent ‘maar’ 24 uur en er is zo veel dat gedaan moet of kan worden. Maar tijd is kostbaar en belangrijk. Elke minuut van je leven die voorbij is, is voorgoed voorbij. Dus kies bewust wat je wanneer doet, zodat je er plezier in hebt. Geef je tijd niet te gemakkelijk weg en hou voldoende over voor jezelf.

De kracht van eenvoud

We hebben allemaal de behoefte om alles te ontdekken wanneer je jong bent. Echter is er zo ontzettend veel informatie overal beschikbaar, dat je, ook als jongere, een keuze moet maken om die overweldigende informatiestroom op een afstand moet houden. Het simpel houden van je eigen leven zorgt voor rust, balans en juiste keuzes. Je hebt dan de regie. Het leven simpel houden vraagt echter om moedige stappen. Je onderscheidt je van de gemene deler en velen slagen daar helaas niet in en vliegen zo mee in de ratrace van het leven.

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Burnout bij jongeren. Een gevaarlijke ontwikkeling

Plaats een reactie


*


Annemieke Brouwer
Annemieke is econoom en psycholoog en bovendien super sportief! Ze is graag te vinden in de duinen in haar woonplaats Egmond aan zee waar ze zelf haar energie op peil houdt.