Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Hoe ontstaat burnout?

Hoe ontstaat burnout?

Een burn-out krijg je door een lange periode (fors) in je reserves te tasten waarbij je niet let op het herstel. Het ontstaat door een langdurig verstoorde relatie tussen belasting en belastbaarheid. Je overbelast je lichaam dus te lang en te hard.

Hoe raak je opgebrand?

Je lichaam kan op meerdere manieren overbelast worden:

  • Fysiek: Door overmatig sporten/ overtraindheid
  • Mentaal: Door bijvoorbeeld een drukke baan waarbij je veel moet denken
  • Psychisch: Door stress van targets of relatieproblemen
  • Immunologisch: Door het hebben van een (chronische) ziekte

Hoe ontstaat een burnout?

Grafiek: uitputting op lange termijn

De grafiek geeft weer hoe een burn-out ontstaat: Zolang het herstel na een inspanning (werk/ stress periode/ ziekte/ beweging) gelijk is aan de inspanning zelf, is er niks aan de hand.

Echter: op het moment dat gedurende een lange tijd het herstel te kort is om van de inspanning bij te komen, treed er schade op. Vaak gaat dit een aantal jaren goed, en lijkt het lichaam veerkrachtig te zijn. Tot op een zeker moment het plotseling ophoudt. Het lijf wil niet meer en vrijwel van de ene op de andere dag wil het niet meer: de voorraden zijn op, mentale kracht ontbreekt: iemand is opgebrand.

Maatregelen bij een burn- out

Er zit niks anders op dan de handrem aan te trekken en te stoppen met de dingen die veel energie vreten. Het proces hierheen wordt als zeer lastig ervaren. Feit is wel dat hoe eerder de serieuze signalen opgemerkt worden, en er maatregelen genomen worden, het herstel uiteindelijk vlotter verloopt en de diepgang minder groot wordt.

Hoe ziek je wordt is afhankelijk van de tijd dat je hebt lopen doorzetten in maanden of zelfs jaren en de inspanning die je hebt moeten leveren.

Gevoelens bij burn-out raken.

Het Burn-out raken geeft veel gevoelens: depressiviteit, angst, stemmingswisselingen, etc etc. zijn veelgehoorde klachten. Merken dat je afglijdt is ook ontzettend vervelend. Trek daarom altijd aan de bel als je merkt dat het niet meer wil!

Comment Section

0 reacties op “Hoe ontstaat burnout?

Plaats een reactie


*