arrow_drop_up arrow_drop_down
Schuldgevoel bij burn-out

Schuldgevoel bij burn-out

Schuldgevoel bij burn-out. Mensen met een burn-out hebben vaak een een groot schuldgevoel. Jarenlang lag de lat ongehoord hoog, wisten ze alles te halen en te bereiken en voelden zich daardoor gewaardeerd door de omgeving. Die waardering werd vaak teruggegeven waardoor een soort afhankelijkheid ontstond.

Maar opeens lukt dat niet meer. Vaak geuit in een plotselinge vakantie. De gedachte is dat een paar dagen rust wel zou helpen er weer boven op te komen. Vaak wordt een vakantie opgenomen om te verhullen dat iemand ziek is.

Een burn-out wordt vaak gezien als een teken van zwakte. Een teken dat een lichaam, of mentale vermogens niet toereikend zijn om goede dingen te doen. De wens om iets toch te blijven doen, ondanks de alarmerende signalen dat iets niet lukt, is groter dan te willen luisteren naar het lichaam

Een hoge moraal is vaak de grondslag: goed werknemerschap, de kantjes er niet af willen lopen, doelstellingen willen halen, succes willen vasthouden (ook in gezin) maken dat iemand met (beginnende) burn-out klachten niet datgene doet wat hij eigenlijk zou moeten doen: rust nemen en herstellen.

Ongezond

Schuldgevoel wordt erg ongezond op het moment dat je je schuldig voelt om iets wat je niet fout hebt gedaan, maar toch gaat proberen een fout te herstellen, of voortaan te vermijden.

Veel gehoord is:
  • Ik ben het niet waard om voor mezelf te kiezen. Ik ben dan namelijk egoïstisch
  • Het is een goede eigenschap om voor een ander te kiezen. Dat moet je blijven beheersen
  • Je moet jezelf wegcijferen voor een ander.
  • Ik wil graag aardig gevonden worden door iedereen
  • Ik voel me gewaardeerd als ik voor een ander zorg

Stappen in de goede richting

Schuldgevoel begint bij onderliggende, dieperliggende overtuigingen van goed en fout. Om actief aan de gang te gaan met schuldgevoel zodat het een blijvend resultaat geeft, is het noodzakelijk om eerlijk en open deze overtuigingen in kaart te brengen.

Lees ook..


Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Direct contact


Burnoutcoaching
Anna
Door

Anna

op 29 Jul 2019

Nu ik thuis zit, pas twee weken ben ik al bang voor een bore-out. Ik ben namelijk gewend om nooit stil te zitten en door te gaan. dat heeft me ook zo ver gebracht. voel me schuldig dat ik nu al zo lang thuis ben en nog niets heb opgelost. Ik verveel me niet, want daar heb ik geen ruimte voor in mijn hoofd. Het is daar een warboel. Ben al ruim vijf jaar aan het knokken; eerst een scheiding, toen een zoon met gameverslaving, daarna is mijn ex de strijd met me aan gegaan omdat ik een relatie kreeg en heeft mijn dochter hierbij flink betrokken en beschadigd. Met dochter ook veel problemen. twee verhuizingen en ondertussen een baan als oncologieverpleegkundige waar ik me voor 100% moet geven. daarnaast werken aan je relatie. Na gameverslaving nu ook te kampen met een wietverslaving van mijn zoon en een verhuizing met allerlei haken en ogen. Nu na de verhuizing en een mislukte interventie ben ik ingestort. Maak nu mezelf allerlei verwijten dat ik het niet goed heb gedaan en niets aan kan en een slappeling ben. Heb vorig jaar online coaching gehad en ik werkte daarbij heel hard aan mezelf en bleef ondertussen werken en de problemen oplossen van mijn gezin. Ik kon echter niet goed ontspannen, want als ik op vakantie ging dan gebeurde er thuis weer iets waardoor ik niet rustig kon blijven ontspannen. Toch is er iets in mezelf in mijn karakter en de manier van omgaan met zaken waardoor ik deze burnout heb. Ik wil zo snel mogelijk weer alles op de rit hebben en aan het werk en doorgaan. wat ik wel heel graag wil leren is genieten. Nu ben ik super onzeker en bang en soms depri en dan weer gejaagd. Is er sprake van een bore out als je het gevoel hebt dat je weer aan het werk wilt en je bang bent om je te vervelen of nutteloos te voelen thuis?

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 31 Jul 2019

Hoi Anna, Het komt bij burnout veel voor dat je niet tot rust kunt komen. Als dit zo is bij jou, dan kun je niet meteen spreken van bore-out. Velen vinden het erg lastig om hun burnout te accepteren. Vaak kun je na de acceptatie pas herstellen. Wil je met ons contact opnemen? Dan kunnen we je verder helpen

Kelly
Door

Kelly

op 27 Nov 2018

Ik zit al reeds 3 maanden thuis omwille van een 3e burnout (al 2 keer hervallen) Vele klachten zijn al beter. Ik ben nog snel moe en de gedachte aan terug moeten werken geeft mij stress. Toch voel ik mij nog steeds erg schuldig want ik kan al leuke dingen doen, maar werken doe ik niet. Ik voel me schuldig en debk dan onterecht thuis te zitten omdat ik wel leuke dingen kan doen. Versta me niet verkeerd. Ik heb nood aan deze rust. Er is ook geen dag dat ik denk, wat doe ik thuis, ik verveel mij of ik wil een nieuwe uitdaging. Ik geraak maar niet van die gedachten en gevoel af.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 04 Dec 2018

Dag Kelly, Ik herken jouw klachten van mensen met een bore-out. Hoe herken jij jezelf daarin? (Boreout)" rel="nofollow" target="_blank">https://ruudmeulenberg.nl/burnout/burnout-of-boreout/">Boreout)

Erwin
Door

Erwin

op 26 Jul 2018

Beste Ruud. Ik heb een kleine terugval na een jaar van een heftige burn-out. Iets te veel gedaan aan vrijwilligers werk in het buitenland. Net een weekje terug. Toen kwam de klap. Nu komen er bij mij ook onrealistische schuldgevoelens naar boven naar mijn vrouw. Ik weet dat ze niet reeel zijn maar ze voelen echt. Dat geeft veel onrust in mijn buik. Paniekerig gevoel. Is dat normaal bij een kleine terugval? Gaat elke dag wel iets beter hoor. Alsof ik bijkom van een marathon of zo. Slaap veel. Erwin.

Mireille
Door

Mireille

op 14 Apr 2018

Hallo Ruud, bij mij komen dingen, nu ik overspannen / burn-out heb, naar boven die ik in het verleden niet goed gedaan heb / nu anders zou doen. Bijv als kind wat kleingeld, van mijn inmiddels overleden opa en oma achtergehouden na het boodschappen doen etc. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Dit wordt erg groot in mijn hoofd en kan ik dan totaal niet relativeren.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 17 Apr 2018

Hoi Mireille, Eerst herstellen van burn-out, daarna nog eens kijken naar je schuldgevoelens ;)

Mireille
Door

Mireille

op 11 Apr 2018

Hoe kan je dan van dat enorme schuldgevoel afkomen dat je een tijd niet meer kunt betekenen voor je gezin en anderen die je liefhebt? Want daar doet het het meeste pijn. Ook al kan ik verstandelijk wel beredeneren dat ik fysiek en mentaal ziek geworden ben door traumatische ervaringen uit het verleden en jarenlange overbelasting door een intensieve gezinssituatie. Groetjes, Mireille

betul
Door

betul

op 08 Jan 2019

Hallo Mireille, vervelend is dat he als je door je eigen gezin (bij mij is het mijn kind) zo ziek kan worden omdat de zorg zo intensief is. Als je dan zelf ziek wordt, kan je helemaal niks meer betekenen voor de ander. Het gaat erom dat je nu voor jezelf kiest. Maar hoe dan? Het blijft thuis erg lastig...op je werk kan je je ziekmelden maar wat doe je dan thuis als je er mentaal en lichamelijk er zo doorheen bent? Dank alvast voor de reactie Gr. Betul

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 11 Apr 2018

Hoi Mireille, In eerste instantie is het zaak om goed om jezelf te denken. Hoe eerder jij hersteld bent van burn-out, des te eerder je weer voor je gezin kunt zorgen. In een later stadium aan de slag met je negatieve ervaringen, zou mijn advies zijn. De acceptatie dat het nu even niet anders is, met daarbij hulp vragen in je omgeving, zal je helpen eerder te herstellen

Carl
Door

Carl

op 30 Mar 2018

sinds een 1 week ben ik nu thuis maar het eerste wat in mij opkwam was een schuldgevoel om thuis te blijven niet speciaal voor mijn baas maar t.o.v. mijn directe collega die nu harder moet werken omdat ik er niet ben. (verlof is verlof en ziek is ziek) Ik ben niet lichamelijk ziek. bij ons kan je ook niet een uitzendkracht bij te zetten als leiding gevende. "Het voelt als falen, je kan het je werk niet aan." spookt de hele tijd door m'n hoofd. Ik wil mijn baas onder ogen komen, maar als ik er aan denk, begint mijn hart sneller te kloppen. Wat gaat hij denken van mij?....

Anna
Door

Anna

op 29 Jul 2019

Ik ben nu twee weken thuis en ik ervaar dat enorme schuldgevoel. ben al op mijn werk geweest en mijn collega's gunnen mij te tijd. Maar nu voel ik me thuis nutteloos en schaam me voor het feit dat ik thuis zit en niets doe. Ik probeer structuur aan te brengen in mijn dag maar dat lukt nog niet erg. Ik zit de hele dag in mijn hoofd naar oplossingen te zoeken. Ik analyseer me rot en leg mezelf onder een vergrootglas. En keur al mijn gedrag en denkwijzen af. Ik voel me een zeur voor de omgeving en ben bang dat iedereen me binnenkort spuugzat is en uitkotst. Dit is ook mijn grote angst. Naast de angst dat ik het niet op een rijtje ga krijgen. Als ik dat zo zie dan ben ik best ver heen en dat beangstigt mij.

July
Door

July

op 08 Dec 2019

Dag Anna, Jouw verhaal is zo herkenbaar, de schaamte, de angst dat het niet goedkomt, het blijven analyseren van alles, jezelf rot beargumenteren in je hoofd, de angst dat mensen mij zielig gaan vinden, een enorm schuldgevoel dus dat ik moeilijk van me kan afzetten. Ik zie dat je moet van juli geleden is, dus ik dacht je eens te vragen of je eruit bent gekomen en eventueel tips hebt voor me. Alvast bedankt. Xx

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 03 Apr 2018

Hoi Carl, Dat herken ik bij veel andere mensen met burn-out. Nu is het belangrijk dat je zelf gaat herstellen. Dat is belangrijker dan wat een ander van je vindt ;) Pak je rust en kies nu even voor je zelf!

Reactie plaatsen
Cookies