Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Schuldgevoel bij Burnout

Schuldgevoel bij Burnout

Schuldgevoel bij Burnout. Mensen met een burnout hebben vaak een een groot schuldgevoel. Jarenlang lag de lat ongehoord hoog, wisten ze alles te halen en te bereiken en voelden zich daardoor gewaardeerd door de omgeving. Die waardering werd vaak teruggegeven waardoor een soort afhankelijkheid ontstond.

Maar opeens lukt dat niet meer. Vaak geuit in een plotselinge vakantie. De gedachte is dat een paar dagen rust wel zou helpen er weer boven op te komen. Vaak wordt een vakantie opgenomen om te verhullen dat iemand ziek is. Een burn-out wordt vaak gezien als een teken van zwakte. Een teken dat een lichaam, of mentale vermogens niet toereikend zijn om goede dingen te doen. De wens om iets toch te blijven doen, ondanks de alarmerende signalen dat iets niet lukt, is groter dan te willen luisteren naar het lichaam

Een hoge moraal is vaak de grondslag: goed werknemerschap, de kantjes er niet af willen lopen, doelstellingen willen halen, succes willen vasthouden (ook in gezin) maken dat iemand met (beginnende) burnout klachten niet datgene doet wat hij eigenlijk zou moeten doen: rust nemen en herstellen.

Ongezond

Schuldgevoel wordt erg ongezond op het moment dat je je schuldig voelt om iets wat je niet fout hebt gedaan, maar toch gaat proberen een fout te herstellen, of voortaan te vermijden.

Veel gehoord is:

 • Ik ben het niet waard om voor mezelf te kiezen. Ik ben dan namelijk ego├»stisch
 • Het is een goede eigenschap om voor een ander te kiezen. Dat moet je blijven beheersen
 • Je moet jezelf wegcijferen voor een ander.
 • Ik wil graag aardig gevonden worden door iedereen
 • Ik voel me gewaardeerd als ik voor een ander zorg

Stappen in de goede richting

Schuldgevoel begint bij onderliggende, dieperliggende overtuigingen van goed en fout. Om actief aan de gang te gaan met schuldgevoel zodat het een blijvend resultaat geeft, is het noodzakelijk om eerlijk en open deze overtuigingen in kaart te brengen,

 

  Comment Section

  0 reacties op “Schuldgevoel bij Burnout

  Plaats een reactie


  *