Page content

Schuldgevoel bij Burnout

Schuldgevoel bij Burnout

Schuldgevoel bij Burnout. Mensen met een burnout hebben vaak een een groot schuldgevoel. Jarenlang lag de lat ongehoord hoog, wisten ze alles te halen en te bereiken en voelden zich daardoor gewaardeerd door de omgeving. Die waardering werd vaak teruggegeven waardoor een soort afhankelijkheid ontstond.

Maar opeens lukt dat niet meer. Vaak geuit in een plotselinge vakantie. De gedachte is dat een paar dagen rust wel zou helpen er weer boven op te komen. Vaak wordt een vakantie opgenomen om te verhullen dat iemand ziek is. Een burn-out wordt vaak gezien als een teken van zwakte. Een teken dat een lichaam, of mentale vermogens niet toereikend zijn om goede dingen te doen. De wens om iets toch te blijven doen, ondanks de alarmerende signalen dat iets niet lukt, is groter dan te willen luisteren naar het lichaam

Een hoge moraal is vaak de grondslag: goed werknemerschap, de kantjes er niet af willen lopen, doelstellingen willen halen, succes willen vasthouden (ook in gezin) maken dat iemand met (beginnende) burnout klachten niet datgene doet wat hij eigenlijk zou moeten doen: rust nemen en herstellen.

Ongezond

Schuldgevoel wordt erg ongezond op het moment dat je je schuldig voelt om iets wat je niet fout hebt gedaan, maar toch gaat proberen een fout te herstellen, of voortaan te vermijden.

Veel gehoord is:

  • Ik ben het niet waard om voor mezelf te kiezen. Ik ben dan namelijk egoïstisch
  • Het is een goede eigenschap om voor een ander te kiezen. Dat moet je blijven beheersen
  • Je moet jezelf wegcijferen voor een ander.
  • Ik wil graag aardig gevonden worden door iedereen
  • Ik voel me gewaardeerd als ik voor een ander zorg

Stappen in de goede richting

Schuldgevoel begint bij onderliggende, dieperliggende overtuigingen van goed en fout. Om actief aan de gang te gaan met schuldgevoel zodat het een blijvend resultaat geeft, is het noodzakelijk om eerlijk en open deze overtuigingen in kaart te brengen,

 

Comment Section

10 reacties op “Schuldgevoel bij Burnout


Door Carl op 30 maart 2018

sinds een 1 week ben ik nu thuis maar het eerste wat in mij opkwam was een schuldgevoel om thuis te blijven niet speciaal voor mijn baas maar t.o.v. mijn directe collega die nu harder moet werken omdat ik er niet ben. (verlof is verlof en ziek is ziek) Ik ben niet lichamelijk ziek. bij ons kan je ook niet een uitzendkracht bij te zetten als leiding gevende. “Het voelt als falen, je kan het je werk niet aan.” spookt de hele tijd door m’n hoofd. Ik wil mijn baas onder ogen komen, maar als ik er aan denk, begint mijn hart sneller te kloppen. Wat gaat hij denken van mij?….


Door Ruud Meulenberg op 3 april 2018

Hoi Carl,

Dat herken ik bij veel andere mensen met burn-out. Nu is het belangrijk dat je zelf gaat herstellen. Dat is belangrijker dan wat een ander van je vindt 😉

Pak je rust en kies nu even voor je zelf!


Door Mireille op 11 april 2018

Hoe kan je dan van dat enorme schuldgevoel afkomen dat je een tijd niet meer kunt betekenen voor je gezin en anderen die je liefhebt? Want daar doet het het meeste pijn. Ook al kan ik verstandelijk wel beredeneren dat ik fysiek en mentaal ziek geworden ben door traumatische ervaringen uit het verleden en jarenlange overbelasting door een intensieve gezinssituatie. Groetjes, Mireille


Door Ruud Meulenberg op 11 april 2018

Hoi Mireille,

In eerste instantie is het zaak om goed om jezelf te denken. Hoe eerder jij hersteld bent van burn-out, des te eerder je weer voor je gezin kunt zorgen. In een later stadium aan de slag met je negatieve ervaringen, zou mijn advies zijn.

De acceptatie dat het nu even niet anders is, met daarbij hulp vragen in je omgeving, zal je helpen eerder te herstellen


Door betul op 8 januari 2019

Hallo Mireille, vervelend is dat he als je door je eigen gezin (bij mij is het mijn kind) zo ziek kan worden omdat de zorg zo intensief is. Als je dan zelf ziek wordt, kan je helemaal niks meer betekenen voor de ander. Het gaat erom dat je nu voor jezelf kiest. Maar hoe dan? Het blijft thuis erg lastig…op je werk kan je je ziekmelden maar wat doe je dan thuis als je er mentaal en lichamelijk er zo doorheen bent?
Dank alvast voor de reactie
Gr. Betul


Door Mireille op 14 april 2018

Hallo Ruud, bij mij komen dingen, nu ik overspannen / burn-out heb, naar boven die ik in het verleden niet goed gedaan heb / nu anders zou doen. Bijv als kind wat kleingeld, van mijn inmiddels overleden opa en oma achtergehouden na het boodschappen doen etc. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Dit wordt erg groot in mijn hoofd en kan ik dan totaal niet relativeren.


Door Ruud Meulenberg op 17 april 2018

Hoi Mireille,

Eerst herstellen van burn-out, daarna nog eens kijken naar je schuldgevoelens 😉


Door Erwin op 26 juli 2018

Beste Ruud.

Ik heb een kleine terugval na een jaar van een heftige burn-out. Iets te veel gedaan aan vrijwilligers werk in het buitenland. Net een weekje terug. Toen kwam de klap.
Nu komen er bij mij ook onrealistische schuldgevoelens naar boven naar mijn vrouw. Ik weet dat ze niet reeel zijn maar ze voelen echt. Dat geeft veel onrust in mijn buik. Paniekerig gevoel. Is dat normaal bij een kleine terugval?
Gaat elke dag wel iets beter hoor. Alsof ik bijkom van een marathon of zo. Slaap veel.

Erwin.


Door Kelly op 27 november 2018

Ik zit al reeds 3 maanden thuis omwille van een 3e burnout (al 2 keer hervallen) Vele klachten zijn al beter. Ik ben nog snel moe en de gedachte aan terug moeten werken geeft mij stress. Toch voel ik mij nog steeds erg schuldig want ik kan al leuke dingen doen, maar werken doe ik niet. Ik voel me schuldig en debk dan onterecht thuis te zitten omdat ik wel leuke dingen kan doen. Versta me niet verkeerd. Ik heb nood aan deze rust. Er is ook geen dag dat ik denk, wat doe ik thuis, ik verveel mij of ik wil een nieuwe uitdaging. Ik geraak maar niet van die gedachten en gevoel af.


Door Ruud Meulenberg op 4 december 2018

Dag Kelly,

Ik herken jouw klachten van mensen met een bore-out. Hoe herken jij jezelf daarin? (Boreout)

Plaats een reactie


*