Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Hoe kom ik van een burnout af?

Het herstel van een burn-out kan lang duren. Sommigen slagen er in om binnen een half jaar volledig herstelt te zijn, anderen hebben er 2 jaar voor nodig, weer anderen komen er nooit helemaal van af. Het is belangrijk dat een burnout tijdig herkend wordt. Als de symptomen tijdig worden gezien, en er stappen worden gezet om rust te nemen, is de kans op blijvende schade het kleinst. Een geschikte hulpverlener kan hierbij helpen.

Grenzen

Het is bij het herstel van belang dat er niet over grenzen heen gegaan wordt. Dit klinkt simpel, maar is in de praktijk lastig. Mensen met een burnout hebben jarenlang hun grenzen genegeerd, en zijn op zoek naar het uiterste in zichzelf. Om te gaan presteren op een (veel) lager niveau dan dat ze gewend waren, is niet eenvoudig. Vaak komen er dan gevoelens van minderwaardigheid, frustratie en somberheid naar boven.

Het is verstandig om het herstel van een burnout te beginnen met lichamelijke activiteiten om de hormoonhuishouding (cortisol en adrenaline met name) te gaan regulieren. Geschikte lichamelijke activiteiten zijn: lopen, fietsen, rustig hardlopen. Hierbij is het belangrijk dat er niet over grenzen heengegaan wordt.

Verder herstellen

In een later herstelproces kan er worden gekeken of hardlopen, fietsen of zwemmen geschikt is om te gaan doen. Een coach kan je hierbij helpen.

Uiteindelijk is het verstandig om vaardigheden aan te gaan leren waarmee een nieuw burnout voorkomen gaan worden. Grenzen aangeven, Nee leren zeggen, (h)erkennen van eigen talenten, timemanagement en energiemanagement zullen ervoor zorgen dat mensen zich beter, gelukkiger, en succesvoller zullen voelen.

Tip:

Tip: Neem de tijd om te herstellen. Te snel weer aan de gang gaan kan zorgen voor een terugval. Vraag tevens hulp aan een coach.

    Comment Section

    0 reacties op “Hoe kom ik van een burnout af?

    Plaats een reactie


    *