Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Wat is adrenaline?

Wat is adrenaline?

Adrenaline is een hormoon dat in je lichaam gemaakt wordt als je boos bent, heel erg schrikt, als je bang bent, of als je heel hard aan het sporten bent. Dit stofje wordt, net als cortisol, aangemaakt in de bijnieren.

Wanneer komt adrenaline vrij?

Het komt vrij op momenten dat het lichaam denkt dat het in gevaar is. Dit kan ook onderbewust gebeuren als je naar het journaal kijkt, in een achtbaan zit, of een spannend boek leest. De prikkels die hierdoor binnenkomen kunnen ervoor zorgen dat er adrenaline wordt aangemaakt

Wat doet adrenaline?

Adrenaline zorgt ervoor dat je acuut kunt reageren: Je spieren spannen zich aan, stofwisseling stagneert, pupillen worden groter en je kunt beter tegen pijn. Adrenaline zet dus je lichaam op scherp om razendsnel te reageren.

Wanneer is adrenaline goed?

Het is erg handig dat je razendsnel kunt reageren als er een bus aangestormd komt. Doordat je lijf helemaal klaar is om in actie te komen, zorg je ervoor dat je op tijd weg bent. Adrenaline zorgt dus voor lijfsbehoud!

Wanneer is adrenaline slecht?

Adrenaline is slecht als het continue aanwezig is. Het lichaam bevindt zich dan in een continue staat van paraatheid (ook wel vechten of vluchten genoemd) Dit is gevaarlijk omdat dit het hormonale systeem kan ontwrichten. Het zorgt voor stress en kan uiteindelijk leiden tot een burnout.

Andere veel gehoorde klachten zijn:

 • Angststoornissen
 • Depressie
 • Maag en darmklachten
 • Zeer onrustig gevoel

Wees geen adrenalinejunkie!

Schenk aandacht aan herstel. Behandel jezelf wat meer als een topsporter die gezond en fit moet zijn. Dat betekent dat je niet alleen lichamelijk uitgerust moet zijn, maar ook mentale ontspanning moet opzoeken.

Je hoeft hiervoor niet in je bed te gaan liggen, sterker nog, in je bed is de kans groot dat je juist gaat malen en er adrenaline wordt aangemaakt. Zoek ontspanning door een eindje te wandelen in  een natuurlijke omgeving, een leuk gezelschap op te zoeken (sociale contacten) of een eenvoudig boek te lezen waar je niet over hoeft na te denken.

Een eindje hardlopen werkt overigens ook uitstekend!

Meer over herstel vind je hier: Hoe werkt herstel? 7 tips die je energie geven!

 

Wees welkom om hieronder jouw ideeën te schrijven!

 

Ruud

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is adrenaline?

  Plaats een reactie


  *