Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Personeel en burnout herkennen

Personeel en burnout herkennen

Personeel en burnout herkennen: Een burnout herkennen bij personeel vraagt een scherpe blik. Het valt namelijk niet altijd direct op dat iemand bezig is zichzelf op te branden. Dit artikel zal helpen een burnout bij medewerkers te voorkomen.

De symptomen van een burnout zijn over het algemeen duidelijk en helder: complete uitputting, moe, chagrijnig en heel veel normale dingen willen niet meer. (uitgebreidere informatie vindt je hier: Wat is een burnout? of hoe voelt iemand zich met een burnout?)

Maar: voorkomen is beter dan genezen. Ziekteverzuim kost namelijk €250,- tot €400,- per dag. Een burnout duurt al snel een half jaar, wat betekent dat burnout al snel een kostenpost is van €32.250- €51.600. Los van het menselijk leed dat een burnout geeft, zijn dit kosten die voor geen enkel bedrijf gewenst zijn. Of er nu 2 of 2000 mensen werkzaam zijn. Tevens is het nog maar de vraag op welke manier iemand met een burnout terugkeert op het werk. Door in de oude functie terug te keren ligt de kans op een nieuwe burnout op de loer.

Kortom: (h)erken de symptomen van een burnout op tijd!

Wie krijgt een burnout?

Misschien een open deur: maar een lui mens gaat geen burnout krijgen. Burnout kandidaten kenmerken zich door een grote ijver om heel goed te zijn in de dingen die ze doen met daarbij een grote sociale betrokkenheid. Het zijn dus niet de zwakkeren, maar juist de sterke mensen die een grote intrinsieke motivatie hebben om het beste van zichzelf te geven.

Symptomen van een naderende burnout

 • Afstand nemen tot de werkzaamheden:

  Hoewel de medewerker (hem/haar) altijd erg betrokken was, lijkt zijn interesse de laatste tijd verflauwt. Het interesseert hem de laatste tijd of hij zet zich zelfs af tegen de zaken die hij eerst goed tot zeer goed uitvoerde. Hij neemt dan afstand van zijn normale werkzaamheden

 • Meer uren maken

  Iemand die steeds meer uren gaat maken zonder daarbij meer productief te worden, moet in de gaten gehouden worden. Omdat concentratie en effectiviteit hopeloos is bij iemand met een burnout, lukt vaak het werk niet meer in de normale tijd die er voor staat. Het is goed paal en perk te stellen aan de hoeveelheid tijd die iemand aan zijn werk besteed. Het is beter te accepteren dat iemand een tijd lang onder het niveau presteert, dan dat hij thuis komt te zitten en een jaar lang niks presteert.

 • Cynisme

  Zinnen als: ‘Dit nieuwe bestuur gaat het toch ook niet redden’, of ‘of het goed gaat met het bedrijf? Och, zolang ik mijn loon maar krijg!’ van iemand die normaal gesproken positief en opbouwend is, zijn tekenen voor een naderende burnout. Begrijp goed dat iemand deze zinnen niet op deze manier bedoelt. Feitelijk zoekt degene vastigheid en stabiliteit.

 • Negativiteit

  Negativiteit is een logisch gevolg van niet lekker in je vel zitten en merken dat niks meer lukt. Al snel wordt er tegen dingen aangetrapt uit frustratie en onmacht

 • Geïrriteerdheid

  ‘het lukt niet meer’ is veel gehoord. Medewerkers bij wie het niet meer lukt, raken geïrriteerd, zeker als ze moe zijn door slaapgebrek, een lichaam hebben dat om rust schreeuwt en een hoofd hebben dat het niet meer op een rijtje krijgt.

Personeel en burnout herkennen

Als je het idee hebt dat een medewerker burn-out klachten vertoont onderneem dan actie:

 • Ga altijd het gesprek aan. Neem hiervoor de tijd en zorg dat je een goede plek hebt waar je ongestoord kunt zitten. Uit je gevoel en kijk goed wat de reactie is.
 • Wees op de hoogte van de gevolgen van burnout, zowel voor de medewerker als voor het bedrijf
 • Als de klachten niet weggaan of zelfs erger worden, neem dan contact op

Zowel bij Burnout, als hevige stress bieden we succesvolle coachingsprogramma’s die ervoor zorgen dat personeelsleden fysiek en mentaal sterk aan het werk blijven

Voor individuele begeleiding wordt persoonlijke coaching aangeraden

Als je merkt dat er veel spanning en stress in een team is, wordt het programma ‘stress in teams‘ aanbevolen

 

Wellicht interesseert je ook:

Burnout door een reorganisatie

Personeel en burnout voorkomen

Medewerker met burnout begeleiden

 

  Comment Section

  0 reacties op “Personeel en burnout herkennen

  Plaats een reactie


  *