Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Medewerker met burnout begeleiden

Medewerker met burnout begeleiden

Medewerker met burnout begeleiden: Burnout resulteert vaak in een langdurige ziekte periode. Gemiddeld zit iemand met een burnout 189 dagen thuis. (iets meer dan zes maanden). Het is best een lastig ziektebeeld omdat je aan de buitenkant moeilijk kunt zien wat er met diegene aan de hand is.

Met dit artikel wordt je geholpen een medewerker met een burnout beter te begeleiden.

Medewerker voelt zich futloos

Al weken denk je, er is iets aan de hand, maar wat? Zo ken ik hem niet, hij reageert zo raar. Kortaf, snel geïrriteerd en al helemaal niet meer zo gedreven en ondernemend zoals je hem kent. Eerst denk je nog: vast slecht geslapen of het loopt thuis niet lekker.  Wanneer het langer aanhoudt en je ook merkt dat de werkresultaten achteruit gaan omdat iemand zijn concentratievermogen verslechterd, halverwege de dag bijna inslaapt valt achter zijn computer of structureel items vergeet, dan vraag je je toch af is hier niet meer aan de hand?

Medewerker heeft het te druk

Of, want dat kan ook, besef je na enige tijd dat iemand wel heel veel uren maakt, structureel. Geen pauzes neemt, zijn lunch op zijn werkplek nuttigt terwijl hij doorwerk. Het continue lijkt dat zijn hoofd één grote chaos is. Hij loopt met grote stappen door de gang, al zoekende naar een collega van wie hij iets moet hebben. Belt ondertussen om te achterhalen waar zijn stukken blijven en wil tegelijk een stapel documenten kopiëren.

Uitval voorkomen

Dit kan je niet zomaar op zijn beloop laten, want jij bent zijn leidinggevende en uitval is voor niemand handig. Los van je vakinhoudelijke kennis ben jij degene die aanspreekpunt is voor je medewerkers. Maar de vraag is of iemand met bovengenoemde klachten of signalen wel door heeft dat het niet zo goed met hem gaat. Laat staan als hij hier al mee bij je aanklopt. Want laten we eerlijk wezen, zou jij in vergelijkbare situatie bij je teamleider of directeur aan de bel trekken? Ik denk het niet, vaak voelt dit toch als een teken van zwakte.

Vaak heeft je medewerker dit zelf niet eens zo in de gaten. Gaan ze maar door, schouders eronder, extra kop koffie, morgen gaat het vast beter, (of niet). Een korte vakantie helpt op een gegeven moment niet meer. De eerste dag na de vakantie, ploft de medewerker uitgeblust thuis weer neer.

De overbelaste medewerker herkennen Personeel met burnout

Klachten als:

Als je collega hier al een tijdje last van heeft verdwijnen ze niet met een weekje vrij. Wist je dat 1 op de 7 Nederlanders hiermee kampt, met stress- en burn-out klachten? (bron CBS).

Burnout preventie

Niemand is het zelfde, iedereen heeft zijn eigen temperament, unieke gedragskenmerken, nukken en deugden. Dat maakt het werken met teams natuurlijk juist boeiend. Maar evengoed kan het lastig want er bestaat geen universele handleiding. Zeker niet wanneer iemand dreigt om te vallen door een burn-out. De klachten waar iemand mee kampt zijn zo divers en komen bij iedereen weer anders tot uiting.

Uit recent onderzoek is gebleken dat leidinggevenden het zeer lastig vinden als binnen hun team er iemand burn-out raakt. Het is ongrijpbaar, soms komt het onverwachts en meldt iemand zich met uitputtingsverschijnselen of ‘vage’ klachten ziek. Terwijl hij  gisteren nog met veel inspanning een deadline wist te halen.

Een overbelaste medewerker aanspreken Een overbelaste medewerker aanspreken

Toch is het van groot belang dat je het al leidingleidinggevende bespreekbaar maakt. Dit kan lastig zijn, het blijft moeilijk wanneer je iemand de spiegel voorhoudt en confronteert met zijn disfunctioneren.

Het gegeven dat je oprecht luistert, geeft de ander de ruimte zijn verhaal te doen. Waarna mogelijk het kwartje gaat vallen. Daarna is het pas tijd voor stap 2: samen kijken welke adequate ondersteuning er nodig is om iemand weer op de been te krijgen.

Daarbij hebben mensen uiteraard zelf ook een verantwoordelijkheid te nemen. Een burn-out of stressklachten zijn nooit volledig toe te kennen aan een werksituatie. Maar wordt bepaald door iemands persoonlijkheid en de wijze waarop er met stressvolle situaties wordt omgegaan. De werksituatie kan wel de aanjager zijn. Jouw betrokkenheid als leidinggevende is hierbij essentieel zijn als het gaat om het bespoedigen van het herstel en het bestendigen van voorkomen van terugval.

Maak stress en de impact van stress ook bespreekbaar binnen het gehele team. Vaak wordt dit niet als punt op een vergaderagenda gezet maar worden wel de lasten ervaren als mensen uitvallen….

Tips bij het aanspreken

We houden niet zo van tips, omdat iedere situatie weer verschillend is. Echter: het zal vast prettig zijn een zekere richtlijn te hebben:

 • Trek iemand niet abrupt van zijn werkplek, maar geef aan dat je hem graag wil spreken en check wanneer het hem past.
 • Zoek plek waar je elkaar ongestoord kan spreken of stel een voor dit al wandelend te doen
 • Noteer vooraf enkele feiten over wat jij ziet gebeuren.
 • Benoem de feiten vanuit de IK-vorm, dus niet jij doet dit dit en jij bent moe, maar ik zie… of ik merk..
 • Geef hierbij ook aan wat het met jou doet, bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt of dat je in          verwarring bent omdat je dit gedrag niet kent van degene. Wees hier eerlijk in. Je vraagt iemand in een kwetsbare situatie naar een gevoelig onderwerp (die ander voelt echt wel dat het niet            goed gaat). Door te benoemen wat de situatie met jou doet laat je als het ware jouw brughelft zakken
 • Geef daarna ook aan wat je graag van de ander wilt weten:

  ‘herken je dit?’

         ‘speelt dit allang?’

         ‘enig idee waardoor dit komt?’

 • De kans is groot dat er allerlei ‘oordelen’ bij je naar boven komen, maar parkeer deze voor nu. Blijf vanuit een open en nieuwsgierige houding in gesprek, vanuit de modus samen kijken naar wat er nodig is om degene te kunnen helpen de stress te reduceren.

Medewerker met burnout begeleiden Medewerker met burnout begeleiden

Wanneer een medewerker eenmaal ziek uitgevallen is, of zich regelmatig ziekmeldt, zullen de volgende tips je helpen bij een succesvolle terugkeer van een medewerker met burnout:

1: Hou wekelijks contact.

2: Luister naar je medewerker

3: Vergroot je kennis

4: Schakel hulp in

5: Moedig beweging aan

1: Hou wekelijks contact

Wekelijks contact houden is belangrijk. Dit vraagt discipline. Bedenk dat wekelijks contact houden angst oproept bij iemand met een burnout. De gedachte om te ‘moeten verantwoorden’ kan het zweet bij ze doen laten uitbreken. Plan dus een vast tijdstip, hou het kort en heel luchtig. Door wekelijks contact te houden blijft de drempel voor re-integratie laag wat in een later stadium grote voordelen heeft.

2: Luister naar een medewerker

Waarschijnlijk ben je als leidinggevende de eerste naar wie een medewerker met een burnout toe stapt om te vertellen dat het niet meer gaat. Deze stap is voor een prestatiegerichte burnout kandidaat ontzettend groot. Kom dus niet met tips, denk niet dat ‘even rustig aan doen’ het probleem op gaat lossen en denk niet te begrijpen wat een burnout is.

Luisteren gaat rust brengen bij de medewerker waardoor je de medewerker beter kunt helpen

3: Vergroot je kennis

Kennis is macht en alles begint met inzicht. Lees je in wat burnout precies is. We hebben hier een groot aantal blogs enartikelen aan geweid. Als je in de gaten hebt wat een burnout is, verdiep je dan eens in hoe je partner zich moet voelen: leeg, moe, depressief, geen zin meer, gefrustreerd, liefdeloos. Speciaal hiervoor hebben we het artikel geschreven: Hoe voelt iemand zich met een burnout?

4: Schakel hulp in

De stap naar het inschakelen van hulp kan voor een medewerker met een burnout heel groot zijn. Ga dus op zoek naar iemand die hem of haar kan helpen die is gespecialiseerd in burnout en stress. Vanwege de specifieke klachten die bij burnout horen, maar vaak wel lijken op andere ziektebeelden als depressie en angststoornissen, is een algemeen coach of psycholoog vaak niet effectief.

5: Moedig beweging aan

Hoewel een medewerker dit vaak lastig vindt, zeker wanneer hij moe en uitgeblust op de bank zit, is beweging cruciaal in het herstel bij burnout. Zeker in de eerste fase van een burnout, waarbij het hoofd vol zit, lichaam niet meer werkt, concentreren niet wil, onmogelijk om iemand iets te leren, laat staan te laten veranderen. Door te bewegen wordt de hormoonhuishouding gestabiliseerd. Cortisol (het stresshormoon) wordt verlaagd waardoor stress afneemt. De eerste stappen in herstel zijn gezet.

Medewerker met burnout begeleiden?

Voor vragen over burnout neem dan vrijblijvend contact op of kijk bij de persoonlijke, of teamcoachingstrajecten 

 

Wellicht interesseren je deze artikelen ook:

Personeel en burnout herkennen

Personeel en burnout voorkomen

  Comment Section

  0 reacties op “Medewerker met burnout begeleiden

  Plaats een reactie


  *