Facebook is leuk, gezellig en je kunt er contact onderhouden met vrienden en familie die je al tijden niet meer hebt gezien. Bovendien voelt het fantastisch als heel veel mensen jouw foto geliked hebben, gereageerd hebben met oh’s en ah’s, of jouw bericht gedeeld hebben.

Facebook gebruik

Facebook wordt het meest gebruikt onder mensen tot 35 jaar. De helft hiervan besteed tussen de 1 en 3 uur per dag aan Facebook. Onder de jongeren tussen 12-18 gebruikt 24% Facebook tussen de 3 en 5 uur per dag. Excessief gebruik (meer dan 5 uur per dag) wordt gevonden bij 8% van de jongeren (tot 35 jaar).

Niet vreemd dat 40% van de mensen zich verloren voelt als ze een dag hun telefoon vergeten zijn.

Het gebruik start al heel vroeg: al om 7.31 wordt Facebook en mail bekeken voordat iemand zijn bed uitstapt. Vervolgens wordt een telefoon tussen de 3 en 16 (!!) uur per dag gebruikt (bron: Mobile Cowboys)

Facebook verslavend?

Natuurlijk wordt Facebook pas verslavend wanneer je er niet meer zonder kunt. Het hoge percentage (40%) mensen dat zich leeg voelt als ze hun telefoon vergeten hebben is wel verontrustend. Het betekent dat het een ruimte opvult die niet zomaar ingevuld wordt. Niet gek als je het mobiele telefoon gebruik bekijkt: Het is even wennen als je opeens 3-16 uur per dag over houdt.

Tevens bevat Facebook vaak leuke berichten (Like). Leuke, lachende mensen zorgen ervoor dat je een goed gevoel krijgt.

Wel zitten er in Facebook een aantal factoren die kunnen leiden tot een verslaving:

  • Vriendschap
  • Sociale druk
  • Vergelijken met anderen
  • We willen gewaardeerd te worden

Vriendschap

De wens er bij te horen is bij Facebook van groot belang. Het aantal vrienden bepaalt (zeker onder jongeren tot 18 jaar) in welke mate je er bij hoort. Het bijhouden van vele sociale contacten zorgt voor stress. Niet alleen de hoeveelheid informatie zorgt hiervoor, maar ook de sociale druk om te weten wat een ander bezig houdt.

Gek eigenlijk dat de hoeveelheid vrienden/ kennissen die iemand logischerwijs kan onderhouden is vastgesteld op maximaal 148. Maar ontvrienden doen we niet: hoewel de digitale vriendschap anders is dan een werkelijke vriendschap, zorgt een digitale ‘ontvriending’ vaak voor problemen in een werkelijke relatie. De drijfveren voor een digitale ‘ontvriending’ zijn anders dan het verbreken of afzwakken van een normale relatie.

Sociale druk

Iedereen heeft Facebook en ziet van elkaar wat ze doen. Je weet dus ontzettend veel over anderen. Nieuwsgierigheid naar het leven van anderen wordt zo groot dat je wel aan Facebook moet beginnen om bij te blijven.

Maar naarmate de digitale vriendengroep groeit neemt ook de tijd toe die je er aan moet besteden om bij te blijven in andermans leven. Het levert ontzettend veel stress op door te moeten voldoen aan de verwachtingen van al die vrienden.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Vergelijken met anderen

We willen ons vergelijken met anderen. We bekijken zo onze eigen situatie en zijn hier dan tevreden, of juist ontevreden mee. Echter: Facebook levert een verkeerd beeld van de werkelijkheid: Gebruikers delen alleen de leukste en mooiste dingen die ze hebben.

Het moment dat alles misgaat in huis, een dom ongelukje plaatsvindt of dat je voor de 4e keer gezakt bent voor je examen wordt niet gedeeld. Net als op een podium voor een publiek willen mensen op Facebook gezien en gehoord worden.

Zo ontstaat het gevoel dat de ander het vele malen beter heeft dan jezelf. Ontevredenheid is het gevolg. Dit zorgt voor stress en kan zelfs tot burn-out leiden

We willen gewaardeerd worden

Wanneer we iets gepost hebben willen we het liefst zo snel mogelijk heel veel likes. Bovendien doet het pijn als een ander wel heel veel likes krijgt en jij niet!

Bovendien doet het pijn als een ander wel heel veel likes krijgt en jij niet!

Een like gaat verder dan alleen een bericht leuk vinden. Het is een sociale bevestiging. Iedereen wenst deze bevestiging en je hebt er nooit genoeg van.

Bovendien geeft het een goed gevoel dat je sociale steun krijgt. Niet alleen bij ziekte, maar ook bij een opinie of mening.

Grotere betrokkenheid

Een ander gevaar dat schuilt in Facebook gebruik is een grotere betrokkenheid bij al je vrienden. Ga maar na: wanneer je geen Facebook zou hebben, van hoeveel vrienden weet je dan waar ze heen zijn geweest op vakantie?

Door Facebook weet je ontzettend veel over anderen. Keerzijde is dat privacy op de digitale straat ligt. Het kost bijzonder weinig moeite om ontzettend veel te weten te komen van een onbekende door even Facebook te raadplegen

We wensen dus privacy. Privacy die niet lukt door alles op Facebook te zetten.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Zonder Facebook?

De vraag of je nog zonder Facebook kunt is bij velen anders te beantwoorden. Bovenstaande punten zijn verstandig om in gedachten te houden bij het plaatsen van een leuk artikel.

Eigenwaarde of een goed mens zijn hangt niet af van de hoeveelheid likes die je krijgt. Het streven naar deze waardering kan leiden naar een Facebookverslaving

Eigenwaarde of een goed mens zijn hangt niet af van de hoeveelheid likes die je krijgt.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *