Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Stress en schade aan het immuunsysteem

We weten dat stress slecht is voor je lichaam. Maar heb je ook in de gaten wanneer het slecht wordt? Over het algemeen merk je de gevolgen wel van stress: je zweet meer, je windt je op, je wordt bang of boos, je hart klopt sneller, etc. Maar we merken niet dat cellen in het immuunsysteem reageren met veranderingen in hun activiteit.

Een interessant onderzoek:

Aan een aantal gezonde vrijwilligers werd gevraagd zich te concentreren op twee emoties: boosheid, of medelijden. Vervolgens werd de antistof (IgA) gemeten van het immuunsysteem, dat het lichaam helpt om indringers als bacteriën en virussen te weerstaan.

Uitkomst was dat degenen die zich vijf minuten concentreerden op een gebeurtenis die hen boos had gemaakt, of gefrustreerd had, het niveau van IgA steeg, maar vervolgens weer aanmerkelijk zakte, en 5 uur laag bleef.

Maar wanneer de onderzochten zich concentreerden op een fijne gebeurtenis, met kenmerken als compassie en zorgzaamheid, dan steeg het IgA niveau en bleef gedurende 6 uur hoog.

Conclusie

Hieruit blijkt dat de gedachten die iemand heeft (positief, dan wel negatief) een sterke invloed heeft op het lichaam.

 

Opmerkelijk

Opmerkelijk is dat mensen die gedurende een lange tijd een zieke partner verzorgen, of verzorgd hebben, wonden trager genezen, blijven langer ziek en de algehele weerstand is laag. Het immuunsysteem wordt dus nadelig beïnvloedt wanneer spanning onbeheersbaar wordt.

 

Lees ook het BLOG over het immuunsysteem

 

Comment Section

0 reacties op “Stress en schade aan het immuunsysteem

Plaats een reactie


*