Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Hoe ontstaat stress in een team?

Hoe ontstaat stress in een team?

Hoe ontstaat stress in een team? Werken in een team kan heel veel energie geven. Als alle randvoorwaarden voor effectief samenwerken goed zijn ingevuld creëer je met een team iets extra’s, een veilige werkomgeving en een sfeer waarin je voelt dat je talenten worden gebruikt en je volledig tot je recht komt. Inspirerend, groeiend, gelukkig.

Randvoorwaarden in een team

Nieuwsgierig naar die randvoorwaarden voor effectief samenwerken? Heel simpel: Vraag jezelf af:

 1. Waarom ben je bij elkaar?
 2. Voor wie werk je eigenlijk?
 3. Hoe wil je je persoonlijke doelen bereiken?
 4. Welke doelen wil je als team bereiken?
 5. Met wie werk je?
 6. Hoe zorg je voor verbinding tussen de teamleden?

Hoe ontstaat stress in een team?

Er zijn helaas altijd factoren waar je geen invloed op hebt. Je hebt daar geen grip op en je zult er dus maar mee moeten dealen. Simpel? Nee echt niet, want natuurlijk werkt er in de dynamiek van een organisatie nog veel meer. Er zijn veel factoren in een organisatie die je kunt aanmerken als risicofactor voor een burn-out. Veelal onderdelen waar je als medewerker geen invloed op kan uitoefenen, denk maar aan:

 • Snelle groei of krimp
 • Reorganisatie op reorganisatie
 • Cultuur van ‘niet zeuren’, ‘aanpakken’
 • Veel en onlogische procedures en regels
 • Systemen die niet goed werken
 • Onduidelijkheid over verantwoordelijkheden

Sociale verbinding tegen stress

Maar goed, als team sta je sterker dan alleen en met elkaar kunnen klanken over processen die niet bijdragen aan het teamsucces werkt toch al een beetje stress verlagend. Onderzoek wijst uit dat als je bij stressvolle momenten bewust mensen opzoekt, er in je lijf extra oxytocine (ook wel knuffelhormoon genoemd) wordt aangemaakt. Een stof die er voor zorgt dat je sneller herstelt van stress. Een van de andere taken van oxytocine is je cardiovasculaire systeem (hart- en bloedvaten) te beschermen tegen de effecten van stress (helpt bloedvaten te ontspannen/verwijden).

Verschillende teamleden

Ook binnen het team kun je stressoren tegenkomen. Als je alleen al kijkt naar het feit dat je met mensen werkt….. Mensen die niet altijd zo zijn zoals jij, mensen die je niet snapt of waarvan je ziet dat ze het zichzelf zo moeilijk maken. Wat een rol kan spelen:

 • Perfectionisme
 • Onzekerheid
 • Geen verantwoordelijkheid (durven) nemen
 • Doordouwers
 • Egoïsme
 • Bang voor veranderingen

Een tip: leer je teamgenoten kennen Hoe ontstaat stress in een team?

Ken hun kwaliteiten, hun valkuilen, hun angsten en onzekerheden, maar ook hun dromen en ambities. Start de week met een 5 minuten start-up waarbij iedereen aangeeft wat die week een uitdaging is, wat lastig is. Kijk hoe je elkaar kunt helpen hiermee. Zo bouw je aan zowel relatie als aan vertrouwen.

Stress het team uitwerken?

Ok, alle flauwe tips heb je ongetwijfeld al gelezen op andere sites. We staan niet voor niks voor beweging als recept voor ontstressen! Kom daarom in beweging als je in je team in de gaten hebt dat er iets niet lekker zit, dat er spanning is, om welke reden dan ook. Wat hier bij kan helpen is dat je met je team dan ook echt gaat bewegen. Gebruik een deel van het teamoverleg voor een wandeling.

 • Ga de natuur in
 • Stel in tweetallen de vraag ‘Hoe kan ik helpen bij het verminderen van bijvoorbeeld de werkdruk van Piet’. Gedurende de wandeling worden voor de vraag zoveel mogelijk oplossingen bedacht.
 • Na elke 5 minuten wisselt iedereen van gesprekspartner.
 • Breng na de wandeling alle oplossingen in kaart en maak een top 5 van kansrijke oplossingen.
 • Maak concrete afspraken over hoe de oplossingen verder uitgewerkt gaan worden.

 

Het resultaat van beweging

Ben je het ermee eens dat blijven zitten in je huidige situatie, een hoop overleggen en niet vooruitkomen geen zin heeft? De gevolgen van het letterlijk in beweging komen met het team zijn succesvol:

Beter samenwerken

Vraag jij je ook vaak af: Hoe ontstaat stress in een team? Lees dan over beter samenwerken in deze artikelen:

Stress verlagen door teamwork. 6 tips

Stress in je team? Weg er mee!

 

Comment Section

0 reacties op “Hoe ontstaat stress in een team?

Plaats een reactie


*