Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

De gevolgen van faalangst

De gevolgen van faalangst

De gevolgen van faalangst zijn talrijk. In dit artikel de risico’s op burnout en teveel stress door faalangst

Faalangst, oftewel: bang zijn iets verkeerd te doen, ervaar je als je iets moet doen dat je lastig, of moeilijk vindt maar wel graag heel goed wilt doen. Een moeilijk examen, een presentatie voor een directie, opvoeden van een kind of een lastige klus voor een klant, zijn enkele voorbeelden.

Hoe merk je dat je faalangst hebt?

Als je gedachten niet meer lijken te willen stoppen en de gedachte aan dat ene spannende ding dat komen gaat het normaal functioneren beïnvloedt, spreek je over faalangst. Je blijft maar tobben en nadenken. Je weet het zeker: de kans dat het je gaat lukken is heel klein!

Je weet het zeker: de kans dat het je gaat lukken is heel klein!

Bovendien:

 • Pieker je veel
 • Heb je klamme handen van het zweet
 • Voel je je vaak moe
 • Heb je een stijve nek
 • Ervaar je stress 
 • Voelt je hoofd overvol

Op ten duur wordt het een ‘self fulfilling prophecy’: door de stress en druk die je jezelf oplegt wordt je kracht om te presteren kleiner, je zelfvertrouwen neemt af en de volgende keer is je faalangst weer een beetje groter.

Gevolgen van faalangst:

Door de klachten van faalangst niet serieus genoeg te nemen kan faalangst leiden tot:

Het is dus goed om faalangst geen kans te geven in je leven.

Is het erg?

Opzich is faalangst niet erg. Je bent een mooi mens als je iets graag heel erg goed wilt doen. Daarvoor ben je te prijzen. Maar op het moment dat het je leven gaat beheersen en de klachten van hierboven de overhand gaan krijgen is het erg ongezond. Het test niet alleen je mentale veerkracht aan, maar ook je fysieke veerkracht.

De relatie met een burnout

De kans op een burnout als gevolg van faalangst is groot. Ik hoor deze reden erg vaak. De reden is niet heel moeilijk te begrijpen: mensen met faalangst willen hier graag van af (logisch, want het is onprettig) Ze gaan erg hard werken om van die angst af te komen en werken op die manier zichzelf voorbij. Ze gaan dingen doen die niet meer bij zich passen, of die ze eigenlijk helemaal niet kunnen.

De verstoring van het zelfbeeld die dit oplevert, is alarmerend en verdient veel aandacht.

Lees ook: Faalangst of bang niet goed genoeg te zijn?

  Comment Section

  0 reacties op “De gevolgen van faalangst

  Plaats een reactie


  *