Multitasken? Blij met die ene medewerker die alles tegelijk kan? Een multitaskende medewerker kan veel tijd besparen. Ze zijn productiever, ze kunnen meer verantwoordelijkheden dragen en ze kunnen kwaliteit leveren in een chaotische omgeving. Vooral als je bedrijf pas is opgericht en je nog niet voor alle taken een medewerker hebt gevonden, is het ideaal als je een paar van die duizendpoten op kantoor hebt.

Of toch niet?

Uit onderzoek blijkt dat het onmogelijk is voor een mens om zich tegelijkertijd op verschillende taken te concentreren. We kunnen niet multitasken, ook vrouwen niet. Waarom niet? En wat is de keerzijde van multitasken?

Wat is multitasken?

Wikipedia schrijft over multitasken:

Multitasken is het uitvoeren van meerdere handelingen of processen op hetzelfde moment. Multitasken wordt vaak geassocieerd met het snelle bedrijfsleven. De term is afkomstig uit de computerwereld, waar met multitasking wordt bedoeld dat verschillende computerprogramma’s tegelijkertijd actief zijn, gebruikmakend van dezelfde processor.

Een voorbeeld van multitasken is het tegelijkertijd lezen van e-mail, het eten van een maaltijd en het voeren van een telefoongesprek.

Multitasken door werknemers

Nu zijn wij als mensen natuurlijk geen computer. We kunnen (helaas) slechts één ding tegelijk. Laten we daar eens dieper op in duiken:

Multitasken: voor en nadelen

Multitaksen houdt in dat je twee informatieverwerkende of denkprocessen tegelijk zou uit voeren. Beide processen voer je accuraat en even snel uit. Als een medewerker multitaskt, lijkt het dat hij de taken gelijktijdig doet en efficiënt is, maar de taken vragen afwisselend om aandacht. Hij kan zich niet volledig op een taak concentreren en raakt steeds sneller afgeleid.

Zijn focus gaat van de ene naar de andere taak en dat kost tijd en energie en hij zal meer fouten maken. Het idee dat je door multitasken tijd bespaart en daarbij dezelfde kwaliteit kunt leveren, klopt dus niet. Een leidinggevende die op zoek is naar een multitaskende medewerker, bedoelt waarschijnlijk dat hij op zoek is naar een medewerker die professioneel, efficiënt en flexibel is.

Veel dingen tegelijk doen en stress

Medewerkers die multitasken zijn meestal de hele dag met hun werk bezig en met allerlei aspecten van hun werk. Velen van hen vinden alle taken even belangrijk en ze raken in de stress als ze een onderdeel niet af krijgen.

Daarnaast wordt er vaak van medewerkers geëist dat ze bepaalde hoeveelheid werk moeten leveren en dat het werk ook van een bepaalde kwaliteit is. Het is moeilijk of zelfs onmogelijk om te multitasken en tegelijkertijd aan al die eisen te voldoen. Zo leidt multitasken tot meer stress.

Het is ook interessant dat in de hersenen de Frontale Lob en de Hippocampus belangrijk zijn bij multitasken. Dat zijn dezelfde gebieden in de hersenen die actief zijn tijdens stressvolle situaties.

Meedenksessie aanvragen

Meedenksessie werkgevers

In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Meedenksessie aanvragen

PS: je bent niks verplicht, de eerste kennismaking is altijd vrijblijvend.

De gevolgen van mulitasken

Er zijn leidinggevenden die hun medewerkers ook gerust onder vergaderingen laten multitasken. Even een e-mail van een klant beantwoorden onder de vergadering. Maar terwijl ze multitasken toestaan, wordt hun mening over deze medewerker er wel door beïnvloed.

Het komt namelijk over alsof de medewerker niet betrokken is bij de vergadering en bij het team.

Multitasken kost dus meer tijd en geeft meer stress, terwijl de kwaliteit ook nog eens omlaag gaat. Medewerkers kunnen daarom taken beter zoveel mogelijk een voor een aanpakken. Zo kunnen ze elke taak 100% aandacht geven.

Een medewerker die taken niet tegelijk maar na elkaar uitvoert, krijgt meer voor elkaar. Hij kan zich beter concentreren en is meer betrokken. Ook is hij efficiënter en hij zal minder fouten maken. Maar wat misschien wel het belangrijkst is, is dat hij in ieder geval fit zal blijven om al het werk uit te voeren. Hij zal minder werkstress ervaren en daardoor meer plezier in zijn werk hebben.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *