Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Burnout op de werkvloer. EHBBO voor leidinggevenden!

article content

Burnout op de werkvloer. EHBBO voor leidinggevenden!

Burnout op de werkvloer. Je bent leidinggevende en je ziet iemand achteruit gaan. Goed bedoelde opmerkingen om de medewerker wat rustiger aan te laten doen, worden in de wind geslagen of zelfs afgesnauwd.

Maar dan komt het langverwachte telefoontje: de medewerker is ziek. Wellicht volgen er wat spartelingen in de vorm van een paar dagen beter, weer ziek, etc. Tot het moment dat de medewerker een week, twee weken en langer wegblijft. De medewerker is burnout.

Je staat er bij en je kijkt er naar. Je kunt niks doen, toch? Natuurlijk wel: Eerste Hulp Bij BurnOut.

Allereerst een inschatting van de situatie:

Wat is een burnout?

Een burnout is een extreme situatie waarbij het lichaam de regie overneemt van de eigenaar omdat de eigenaar tijdenlang het lichaam heeft overbelast. Een enorme hormonale schommeling tot gevolg hebbend. Niet vreemd dat emoties de overhand krijgen en uw medewerker volledig over de rode kan raken, in huilbuien kan uitbarsten, in paniek kan raken en volledig passief kan reageren

Een burnout duurt gemiddeld c.a. 8 maanden (TNO) Hoewel er wel eens te vroeg wordt gesproken over een burnout (het verschil met overspannenheid staan hier: (Burnout of overspannen? De verschillen) mag een burnout nooit onderschat worden.

Wie krijgen er een burnout?

Mensen breken niet omdat ze altijd zo zwak waren. Ze breken omdat ze te lang sterk zijn geweest. Met andere woorden: de mensen in het team die de kantjes er af lopen zullen niet zo snel een burnout. Juist de gemotiveerde krachten, de mensen die 110% geven, sociaal betrokken, hoge normen en waarden, juist die krijgen een burnout.

Mensen breken niet omdat ze altijd zo zwak waren. Ze breken omdat ze te lang sterk zijn geweest

Vaak is er een dieper liggende oorzaak waarom juist deze mensen zo hard werken en uiteindelijk een burnout krijgen. Meer info hierover is te vinden in dit artikel: Oorzaken burnout. De dieperliggende redenen

Ligt een burnout aan de leidinggevende?

Hoewel er in elk bedrijf mismanagement bestaat, is dit zelden de primaire oorzaak van een burnout. Anders zouden alle medewerkers die onder een leidinggevende moeten opbranden. Wel is een hoeveelheid aan factoren de oorzaak. De sterke intrinsieke motivatie van een burnout kandidaat zoals hierboven omschreven is de basis.

Wat te doen als een medewerker een burnout krijgt

Medewerker burnout

Begrijp dat het woordje ‘werk’ de komende maanden ervoor gaat zorgen dat de medewerker met zijn stressniveau door het plafond heenschiet. Toch is het
belangrijk er een geregeld contact met de medewerker plaatsvindt. Dit contact gaat dus niet inhoudelijk over werk, maar over sociale dingen. Begrijp dat een opgebrand iemand dolgraag wil weten wat er gebeurd. (het was niet voor niks de kartrekker) Als leidinggevende doe je er goed aan hier niet in mee te gaan maar de medewerker echt tot rust te laten komen. Deze tijd gaat later dubbel en dwars weer ingehaald worden

Is een burnout aanstellerij?

Er zijn gevallen bekend waarbij er wel heel snel wordt geroepen dat iemand burnout is. Maar de echte gevallen (vastgesteld door huis/ bedrijfsarts/ psycholoog) kennen een heftig ziektebeeld waarbij de verzuimperiode 8 maanden duurt.

Bent u als bedrijf opgewassen tegen de kosten (€60.000) en 8 maanden kennisverlies van zo’n kartrekker die een burnout met zich meebrengen?

Hoe kun je burnout op de werkvloer tegengaan? (preventie)

De belangrijkste oorzaak van een burnout is een gebrek aan zelfsturendheid (autonomie) gevolgd door een hoge werkdruk. Opmerkelijk is dat wanneer mensen zelf hun richting mogen bepalen, ze minder werkdruk ervaren. Wanneer je het aantal burnout gevallen op de werkvloer wilt verminderen moet dit speerpunt zijn in de ontwikkeling van leidinggevenden en strategische keuzes. De noodzaak is er: een burnout kost al snel €60.000,-

Neem hierover contact op

Hoe gaat iemand zo snel mogelijk weer aan de gang?

De 8 maanden die hierboven omschreven zijn, is een gemiddelde duur. Onze aanpak zorgt er over het algemeen voor dat medewerkers 2-3 maanden eerder weer aan het werk zijn. Belangrijk in de aanpak bij burnout is dat medewerkers gaan stoppen met nadenken en actief bezig gaan met herstel. Extreme piekergedachtes die zelfs kunnen leiden tot suïcidale gedachten zullen eerst moeten afnemen voordat iemand aan de gang kan gaan met herstellen. Goed bedoelde gesprekken van een leidinggevende of een welwillende HR medewerker heeft derhalve geen zin. Het hoofd van de medewerker zit vol en er past niks bij.

Door het lichaam te activeren slaag je er in het hoofd leeg te maken en lichamelijk te herstellen. Hierna volgt het emotionele/ mentale herstel.

Hoe integreren na burnout?

Integratie na een burnout zorgt voor veel spanning en extra stress bij een medewerker. Hij/ zij keert terug naar de plek waar hij/zij ziek is geworden, waar de bron van alle ellende ligt. Vaak gaat dit gepaard met ernstige gevoelens van falen, niet goed genoeg zijn, onzekerheid, angst, etc. Bovendien verwacht de omgeving vaak oude prestaties van iemand die net terugkeert na een burnout. De oude prestaties mogen nooit meer terugkomen, tenzij een nieuwe burnout gewenst is.

Zorg bij re-integratie altijd voor:

  • een duidelijke communicatie tussen leidinggevende, medewerker met burnout en overige teamleden
  • een re-integratieplan die de medewerker behoedt voor te hard van stapel lopen
  • een wekelijks moment van afstemmen

Push dus niet als leidinggevende, maar hou je aan het re-integratieschema. Wijk hier niet van af en voeg niet tussentijds taken toe. Plan de tijd ook niet boordevol. De re-integratieperiode is broos en een terugval is zo gerealiseerd

Oppassen voor een nieuwe burnout!

Het klinkt gek, maar een nieuwe burnout bij medewerkers komt geregeld voor. Niet dat ze niks van de eerste hebben geleerd, maar omdat ze als mens niet veranderd zijn en niet hebben leren omgaan met de oorzaak van de eerste burnout. Coaching van iemand met een burnout gaat dus veel verder dan alleen lichamelijk en mentaal herstel. Het dient er ook voor te zorgen dat herhaling optreedt door bezig te gaan met:

  • Grenzen aangeven
  • Eigen zwaktes durven toegeven
  • Hulp durven vragen
  • Vinden van levensgeluk
  • Levensbeschouwing
  • Bronnen vinden van energie

Burnout op de werkvloer tegengaan?

Of bestaan er vragen over dit artikel? We begeleiden bedrijven en organisaties bij het terugdringen van het aantal burnout gevallen. Wat dit voor uw organisatie betekent? Neem contact op:

Contact

 

Comment Section

0 reacties op “Burnout op de werkvloer. EHBBO voor leidinggevenden!

Plaats een reactie


*


Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Ook help ik bedrijven bij het duurzaam inzetten van mensen om zo ziekteverzuim te voorkomen. Prachtig werk vind ik: het kent alleen maar winnaars!Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken