Medewerkers laten ontspannen: cruciaal om stress te verminderen
arrow_drop_up arrow_drop_down

Medewerkers laten ontspannen

Medewerkers laten ontspannenJe hebt graag dat je medewerkers energiek en toegewijd zijn op de werkvloer. Maar ongetwijfeld zullen ze in hun werk met stress te maken hebben. Er moeten deadlines gehaald worden, ze ervaren werkdruk en er moeten vele uren worden gedraaid. Als stress en spanning zich blijven opstapelen, kunnen deze lichamelijke klachten gaan veroorzaken. Wat kun je als leidinggevende doen om die stress tegen te gaan? Zou je inspanning kunnen combineren met ontspanning?

Te gespannen medewerkers

Vaak leidt meer ontspanning tot meer inspanning en dus betere resultaten. Bekijk de onderbouwing hiervan op: Minder stress, meer presteren

Voordelen van ontspanning bij medewerkers

Ontspannen op het werk klinkt misschien tegenstrijdig. Maar het schijnt dat een beetje ontspannen tijdens het werk een uitstekende manier is om stress te verminderen. Als een medewerker zich even kan ontspannen, voelt hij zich daarna rustiger, kan hij beter slapen, zit hij beter in zijn vel, zal hij sneller herstellen na een ziekte en voelt hij zijn lichaam beter aan. Wat kun je doen? De oplossing hoeft niet gevonden te worden in hele moeilijke dingen. Bijvoorbeeld een spelletje spelen onder werktijd vermindert niet alleen stress, maar het verhoogt ook nog eens de productiviteit en concentratie. Daarnaast zorgt de afwisseling ook voor creatievere medewerkers en worden er meer oplossingen gevonden.

Toen we bij een bedrijf een simpel overgooispel gingen doen in de pauze, waren de reacties overweldigend. Letterlijk iedere medewerker had een uiterst productieve middag.

medewerkers laten ontspannen

Door even te ontspannen kunnen ze dingen vanuit een ander perspectief zien. Als medewerkers meer ontspannen zijn, heeft dat ook voordelen voor jou als leidinggevende. Minder gespannen medewerkers verzuimen minder van hun werk, hebben meer energie en presteren daardoor beter. Ze hebben meer plezier in hun werk. Een ander groot voordelen van ontspanning op het werk is dat het de werksfeer verbetert. Teamleden leren elkaar beter kennen, zullen een hechter team gaan vormen en dat zal tot betere resultaten leiden.

Medewerkers laten ontspannen

De beste manier om te ontspannen is voor iedereen anders. Maar iets eenvoudigs als een paar strekoefeningen, ademhalingsoefeningen of een wandelingetje waarbij je frisse lucht kunt inademen, kan al genoeg zijn om stress te verminderen en je beter te concentreren. Je zou als leidinggevende je medewerkers kunnen aanmoedigen (eisen) om regelmatig even achter het bureau weg te komen en korte pauzes te nemen. Vooral als ze erg druk zijn, zijn zulke kleine pauzes belangrijk voor de concentratie. (beweging heeft een fantastische invloed op het concentratievermogen van medewerkers!)

Veel bedrijven zijn zich tegenwoordig bewust van de noodzaak van een ruimte waar medewerkers even stoom kunnen afblazen. Zoals eerder in dit artikel beschreven, ontspannen sommigen zich door een spel te spelen. Het kantoor moet uiteraard geen speelplaats worden, maar je zou in een ontspanningsruimte kunnen voorzien op het werk. Je zou ook de vergaderruimte beschikbaar kunnen stellen als een ruimte waar medewerkers zich even terug kunnen trekken van hun vaste werkplek. Andere leidinggevende bieden medewerkers een stoelmassage aan tegen opgebouwde spanning in hun lichaam. Een andere optie is medewerkers zelf een keuze te laten maken in ontspanning. Dit kan medewerkers helpen zich te ontspannen en wat werkgerelateerde klachten verminderen. Er zijn zelfs leidinggevenden die hun medewerkers de gelegenheid geven voor een powernapje of een kleine siësta.

Medewerkers laten ontspannen en stresspreventie Meer ontspanning krijgen in het team

Alle initiatieven die door bedrijven worden genomen, zodat medewerkers zich meer kunnen ontspannen, dragen bij aan het terugdringen van stress op de werkvloer. Het allerbeste is natuurlijk om stress op het werk te voorkomen, zodat spanning zich niet opbouwt en burn-outs worden voorkomen.

Wil je stress en burnout voorkomen op de werkvloer? Wil je medewerkers die fit en evenwichtiger zijn? Bezoek ons aanbod: Stresspreventieprogramma

Samengevat: Medewerkers laten ontspannen

  • Zorg voor een vastgestelde ‘break’ waarbij medewerkers even loskomen van het werk
  • Zorg voor voldoende beweging om o.a. het concentratievermogen te verbeteren
  • Wees niet bang om een relaxdag te houden. De boog kan niet altijd gespannen staan
  • Maak het belang van vitaliteit (en daarmee ontspanning) bespreekbaar
Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies