Verdiepen in burnout: Waarom iedere leidinggevende dit zou moeten doen:
arrow_drop_up arrow_drop_down

Waarom iedere leidinggevende zich zou moeten verdiepen in burnout

Verdiepen in burnoutHelp je medewerker langdurig uitval te voorkomen door je te verdiepen in wat burn-out is.

Elk jaar vallen er vele medewerkers uit vanwege burn-outklachten. In de meeste gevallen ben je een medewerker voor een langere tijd kwijt. Vraag je je weleens af wat je voor je medewerkers kunt doen om het niet zover te laten komen? Wellicht zijn er een hoop preventieve maatregelen waar je aan denkt. Maar voordat je stappen onderneemt, zou het goed zijn jezelf af te vragen: Weet ik eigenlijk wel echt wat een burn-out is? En hoe kan ik een burn-out bij mijn medewerkers herkennen?

Meer kennis over burnout

Kennis is van belang

Waarom is het goed voor jou als leidinggevende om je te verdiepen in wat een burn-out is? Een medewerker geeft het meestal niet zelf aan als hij burn-outgerelateerde klachten begint te vertonen. Hij meldt zich pas ziek als hij helemaal opgebrand is en niets meer kan. Als hij zich dan pas ziek meldt, is het al te laat. Je zult je medewerker een lange tijd kwijt zijn. Maar als jij als leidinggevende goed weet wat een burn-out is, kun je al vroegtijdig signalen herkennen. Wanneer je vermoedt dat een medewerker overbelast raakt, zou je een persoonlijk gesprek met hem aan kunnen gaan. Dankzij jouw kennis van burn-out, kun je veel leed voorkomen en veel kosten besparen.

Download in onze toolkit de 12 stappen waarin een medewerker afgleidt naar een burn-out

Wat is een burn-out?

Als je je medewerkers wilt helpen, moet je je eerst verdiepen in wat een burn-out precies is. Er zijn namelijk veel verkeerde ideeën over wat een burn-out is. Sommigen denken dat burn-out slechts tussen de oren zit en anderen verwarren burn-out met depressie. Burn-out is daarentegen een psychologische term die fysieke, emotionele en mentale uitputting betekent. Iemand met een burn-out voelt zich opgebrand en kan geen energie of motivatie meer vinden voor bezigheden die hij voorheen wel gewoon kon uitvoeren. Een burn-out wordt veroorzaakt door chronische stress. In stresssituaties maakt het lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Als iemand aanhoudende stress ervaart, blijft zijn lichaam deze hormonen aanmaken. Daardoor raakt hij fysiek en mentaal overbelast.

Lees verder: wat is een burn-out

Begrijpen hoe je stress voorkomt in een team?

Bekijk de video:

 

Hoe herken je een burn-out bij medewerkers?

Als leidinggevende kun je verschillende signalen opvangen om een burn-out bij je medewerkers te herkennen. Een eerste kenmerk is bijvoorbeeld dat de medewerker zich vaker ziek meldt. Hij kan ook sneller geïrriteerd zijn en vaker conflicten met collega’s hebben. Of zie je een medewerker steeds harder werken en minder prestaties leveren? Dan is er kans dat de medewerker al overbelast is en er een burn-out op de loer ligt. Andere signalen kun je opvangen door met de medewerker in gesprek te gaan. Voelt hij zich continu moe? Ervaart hij zijn werk als zinloos? Piekert hij veel over zijn werk, ook na werktijd? Dan is het tijd om in actie te komen. Je medewerker heeft hulp nodig.

Als je meer kennis hebt over burn-out, kun je vroegtijdig begeleiding inschakelen wanneer dat nodig is. Het voordeel van preventieve begeleiding is dat de medewerker nog voldoende energie heeft om samen met zijn begeleider zijn gedrag te onderzoeken en bij te sturen. Mar ook als er al klachten zijn die wijzen op en dreigende burn-out, is het verstandig om hulp in te schakelen. Zo kan langdurig uitval mogelijk voorkomen worden.

Onze praktische toolkit helpt leidinggevenden bij het voorkomen van een burn-out. Download hem nu gratis!

begrip burnout bedrijf

 

Verdiepen in burnout? Lees dan ook deze artikelen:

Werknemer met burn-out goed begeleiden

wie is er verantwoordelijk voor ziekteverzuim?

Stresspreventie? Management is aan zet!

Burn-outpreventie: de basisvoorwaarden

Bedrijfscultuur, kernwaarden en ziekteverzuim

 

 

Trainingen t.b.v. stress tijdig bespreekbaar maken

Wilt u dat uw leidinggevenden daadwerkelijk het open en eerlijke gesprek durven aangaan met de medewerkers ten aanzien van de gewenste bedrijfscultuur, gekoppeld aan de kernwaarden en een preventieve aanpak ter voorkoming van chronische stress en burn-out?

 

Maak kennis met de stresspreventietrainingen van Meulenberg Training en Coaching:

Training stresspreventie

  • Coaching en begeleiding op elk level binnen de organisatie (strategisch, leidinggevenden en medewerkers)
  • Aan de hand van een diepgaande bedrijfscheck een gericht plan van aanpak
  • Leidinggevenden ontdekken hoe om te gaan met medewerkers met burnout
  • Vitalere en fittere medewerkers waardoor een daling van het ziekteverzuim
  • Veilige omgeving met autonome medewerkers die helder communiceren.

 

 

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies