Wat als een werknemer niet terug kan keren na een burn-out? Advies:
arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat als een werknemer niet terug kan keren na burnout op zijn/ haar oude werkplek?

Wat als een werknemer niet terug kan keren na burnout op zijn/ haar oude werkplek?

Wanneer een medewerker te kampen krijgt met een burn-out, heeft dat niet alleen impact op de medewerker, maar ook op het hele bedrijf. De mogelijke terugkeer van de medewerker moet zeker gestimuleerd worden. Maar wat als terugkeren in de oude functie niet mogelijk is? Wat als het te zwaar weegt voor de medewerker en wat als het vanuit een bedrijfsperspectief niet mogelijk is? In dit artikel lees je wat jouw opties als leidinggevende zijn.

Bekijk ook onze toolkit voor leidinggevenden, met bijvoorbeeld een re-integratieschema

Geen volledige re-integratie

Werknemer kan niet re-integreren

Er zijn verschillende redenen waarom het vanuit bedrijfsperspectief en het welzijn van de medewerker niet slim is om op oud niveau terug te keren. De burn-out mag niet gezien worden als falen of dat de medewerker te zwak was voor de functie. Maar het kan wellicht niet de beste optie zijn.

Een burn-out komt vaak opzetten als combinatie van werkdruk, stress en persoonlijke problematiek. Het is in de meeste gevallen dus niet 100% werkgebonden. Terugkeer op oud niveau is zeker mogelijk, maar hier moet je als bedrijf veel tijd voor insteken. Stapsgewijs kan iemand met een burn-out terugkeren. Dit betekent dat de functie niet voor de volle 100% door de medewerker kan worden vervuld. Dit heeft een grote invloed op de prestaties van het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld een extra werkkracht inhuren, of de medewerker voorzien van een functie dat momenteel beter past.

Ook genezen de mensen niet ‘spontaan’ van een burn-out. Helaas houdt een deel zelfs chronische klachten over aan een burn-out. Daarnaast heeft een burn-out zo’n grote impact op iemands leven, dat veel mensen na een burn-out het gevoel hebben dat ze moeilijk op oud niveau kunnen presteren. Wil je dat de medewerker niet na een aantal weken of maanden weer uitvalt en met klachten thuis zit? Dan is het aan te raden om in gesprek te gaan om de overige mogelijkheden te bespreken.

1e spoor; een andere functie binnen het bedrijf

Wanneer er gekeken wordt of er een andere geschikte functie binnen het bedrijf beschikbaar is, wordt er gesproken over een 1e spoor re-integratie. Had de medewerker een functie met veel verantwoordelijkheid en zijn deze taken nu minder haalbaar? Wellicht is er een andere functie binnen het bedrijf waar de medewerker beter tot zijn of haar recht komt op het moment. Je wilt hem of haar niet te veel op de hals halen, dus kies iets wat goed aansluit bij zijn of haar capaciteiten. Een van de grootste aanraders is om de medewerker een coachingstraject aan te bieden. Dankzij dit traject kan de medewerker een beter beeld krijgen van zijn of haar sterke punten en eerder valkuilen inzien.

Een medewerker dat voor de volle 100% een functie kan uitvoeren is veel belangrijker voor het bedrijf dan wanneer het met moeite een minder percentage kan bereiken. Natuurlijk kan het uiteindelijke doel zijn om weer terug te keren op oud niveau, maar zeker in het begin van het re-integratie traject kan een andere functie binnen het bedrijf de beste keuze zijn. Deze keuze is zowel het best voor de medewerker, als voor het bedrijf.

Medewerker kan niet re-integreren

2e spoor; functie buiten het bedrijf

Heb je binnen het bedrijf geen andere functie of taken die de medewerker kan oppakken? Dan kun je iemand met een burn-out niet zomaar ontslaan. Je bent als bedrijf dan verplicht om buiten het bedrijf om een geschikte functie te vinden voor de medewerker. Dit wordt ook wel 2e spoor re-integratie genoemd. Je kunt iemand met een burn-out niet zomaar ontslaan, maar je hoeft de medewerker ook niet verplicht op te nemen in het bedrijf. Je kunt samen met de medewerker op zoek gaan naar een aansluitende functie buiten het bedrijf.

Samen met de bedrijfsarts die gaat over de burn-out van de werknemer, moet er gekeken worden of er werkelijk geen arbeidsmogelijkheden zijn. Wanneer dit niet het geval is, moet dit officieel worden opgeschreven in het re-integratie-dossier. Ook moet er opgenomen worden wat jij als leidinggevende eraan hebt gedaan om de medewerker binnen jouw bedrijf weer te laten werken. Vervolgens ben je als leidinggevende verantwoordelijk om aan te geven wat passende arbeidstaken zijn voor de werknemer. Zo weet het volgende bedrijf waar zij aan toe zij en wat zij kunnen verwachten en aanbieden.

Meer informatie over Spoor 2 trajecten is te vinden op de website van het UWV

De medewerker ontslaan

Wanneer jouw medewerker verzuimd en je als leidinggevende te horen krijgt dat de medewerker kampt met een burn-out, dan is het aantrekkelijk om aan ontslag te denken. De kosten kunnen namelijk snel oplopen wanneer een medewerker door een burn-out niet inzetbaar is. Een burn-out heeft een lange verzuimtijd. Dit is natuurlijk funest voor het bedrijf. Toch is het niet mogelijk om iemand met een burn-out de deur te wijzen.

Werknemer die verzuimt ontslaan?

Iemand met een burn-out is tijdelijk arbeidsongeschikt. Officieel mag je in de eerste twee jaar dat iemand arbeidsongeschikt is, hem of haar niet ontslaan. Dit wordt het opzegverbod genoemd. Dit beschermt de werknemer zodat hij of zij niet direct ontslagen kan worden wanneer er sprake is van ziekte. Wanneer dit termijn na twee jaar voorbij is, heb je als werkgever andere mogelijkheden.

Richten op re-integratie

Als werkgever moet je er alles aan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het re-integratietraject komt namelijk van twee kanten, zowel van de werknemer als van de werkgever. Het is daarom belangrijk om het re-integratie dossier zorgvuldig bij te houden. Wanneer de werknemer meerdere malen zich niet houdt aan de afspraken van de re-integratie en je op papier kunt bewijzen dat je er alles aan hebt gedaan, dan is het mogelijk om iemand met een burn-out te ontslaan.

Is de werknemer na een ziekteperiode van twee jaar nog steeds niet in staat om te werken? En ziet het er niet na uit dat hij of zij binnen 26 weken weer aan de slag kan? Ook dan heb je als werkgever de mogelijkheid om een ontslag in te dienen.

Veel gemaakte fouten tijdens re-integratie

Opties verzuimende medewerker

Verzuim verkorten

Zoals je kunt lezen, heb je als werkgever pas na twee jaar de mogelijkheid om eenzijdig iets aan de situatie te doen. Het is dus zeker in jouw voordeel dat de werknemer eerder terug kan keren. Een goede re-integratie is cruciaal voor het herstel van de medewerker. Voor het bedrijf is het in voordelig dat de medewerker een succesvolle 1e spoor re-integratie kan volbrengen. Ga met de medewerker in gesprek en bekijk wat de opties zijn. Het is sterk aan te raden om deskundig advies in te schakelen.

Kies bijvoorbeeld voor de hulp van een burnoutcoach die kan helpen bij het effectief herstellen van de burnout. Zo krijg je als werkgever èn werknemer de meeste eerlijke kans voor een goede oplossing

 

Wat als een werknemer niet terug kan keren?

Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies:

Trainingen t.b.v. Stresspreventie

Wilt u dat uw leidinggevenden daadwerkelijk het open en eerlijke gesprek durven aangaan met de medewerkers ten aanzien van de gewenste bedrijfscultuur, gekoppeld aan de kernwaarden en een preventieve aanpak ter voorkoming van chronische stress en burn-out?

 

Maak kennis met de stresspreventietrainingen van Meulenberg Training en Coaching:

Training stresspreventie

  • Coaching en begeleiding op elk level binnen de organisatie (strategisch, leidinggevenden en medewerkers)
  • Aan de hand van een diepgaande bedrijfscheck een gericht plan van aanpak
  • Leidinggevenden ontdekken hoe om te gaan met medewerkers met burnout
  • Vitalere en fittere medewerkers waardoor een daling van het ziekteverzuim
  • Veilige omgeving met autonome medewerkers die helder communiceren.

 

 

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
M

Door

M

op 19 December 2018

En wat als je deels je werk doet, nu al 1.5 jaar en verder herstel nog stagneert. Over 1.5 maand is de 2 jaar ziekte wet voorbij... Kun je dan toch je ontslagen worden of moeten ze je aanhouden voor het deel wat je wél kunt werken?

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 20 December 2018

Hoi M, vaak gaat dit in overleg met je werkgever. Ik vermoed dat dit ook het beste is voor jou persoonlijk. Je wordt niet zomaar ontslagen

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies