Om hulp vragen is voor velen lastig. Het levert een gevoel op dat je het zelf niet goed genoeg kunt en regelmatig vindt de ander het heel erg fijn dat hij/zij nodig is. Dit geeft jou op jouw beurt weer een gevoel dat je minder waard bent.

Toch snappen we allemaal wel dat je van tijd tot tijd dingen tegenkomt die je simpelweg (nog) niet kunt, of niet in je eentje kunt. Je ontkomt er dan niet aan dat je om hulp moet vragen.

In dit artikel zoomen we in op de dieperliggende oorzaken die het lastig maken om om hulp te vragen. Bovendien laten we zien wat je kunt doen om het hulp vragen makkelijker te maken.

Status en hulp vragen

In vroeger tijden was het zeer belangrijk dat je alles zelf kon. Een alleskunner had meer kans op eten, toekomst en voortplanting. Dingen zelf kunnen was dus een teken van macht en kracht. Als je op dat moment om hulp vroeg, vernederde je jezelf feitelijk ten opzichte van een ander.

Status speelt nu net zo goed een rol. De status van drukte aankunnen, veel op je zakelijke agenda hebben en toch tijd hebben voor een rijk sociaal leven. Dan hoor je erbij, dan doe je het goed!

Maar als het je net allemaal wat te veel wordt, wordt hulp vragen nog moeilijker. Dan hoor je jezelf denken ‘had ik maar eerder’, of ‘zie je wel dat ik het niet kan’.

Meulenberg Training en Coaching

Wordt het jou wel eens allemaal teveel?
> Back to the basics: als het allemaal teveel wordt

Hulp vragen is moeilijk

Afhankelijkheid en onafhankelijkheid

Plaats je het in de context van de wereld waarin we leven, dan is het vrij normaal geworden dat je je onafhankelijk wilt zijn. Je wilt zelf je zaken op orde hebben, zelf je leven indelen en zelf de dingen bepalen die goed zijn voor je. Kan een ander zijn overvolle agenda niet aan? Voor jou geen probleem: discipline en wilskracht slepen je er doorheen. Je bent sterk, krachtig en je kunt de hele wereld aan. De normale wetten gelden niet voor jou in dit opzicht.

Bovenstaand is zeker afhankelijk van de functie die je bekleed. Als directeur, (key)accountmanager, hulpverlener, coach, etc is het om hulp vragen vaak nog extra lastig. Hoe onafhankelijker de positie, des te lastiger het is om hulp te vragen.

Daar naast spelen persoonlijkheid, opvoeding en ervaringen in het verleden ook een rol. Hou je ervan je zaken goed voor te bereiden, op jouw manier, op jouw tempo, met jouw kwaliteitsgevoel? Heb je niet geleerd om te vragen omdat je ouders altijd zeiden ‘dop jij je eigen boontjes’ of ‘dit lossen we zelf wel op’. Heb je eerder hulp gevraagd en daar nare reacties op gekregen? Dan wordt de stap om hulp te vragen steeds groter.

Waarom moet ik hulp vragen?

Waarom is hulp vragen zo lastig? 15 redenen

Een van de voornaamste reden dat mensen niet snel om hulp vragen, is dat zij niet willen overkomen als hulpbehoevend. Wanneer je hulp van een ander nodig hebt, kun je voor jouw eigen gevoel overkomen als zwak en dat je het niet zelf kunt. Je wilt sterk blijven en alles zelf blijven doen. Maar wanneer dit niet (meer) mogelijk is, kan dit juist meer kwaad doen als goed.

1: Ik heb het altijd gekund, dus nu ook

Waarom zou ik om hulp vragen als is het altijd zelf heb gedaan? Om hulp vragen is moeilijk wanneer je het zelf eigenlijk niet meer kunt. Wellicht was een boodschapje doen voorheen helemaal geen probleem, maar door ziekte of burn-out nu echt wel even te veel. De reden dat je hulp nodig hebt, is omdat het nu even niet meer gaat zoals voorheen. Dat je iets voorheen met gemak kon, is niet een reden om geen hulp te vragen.

2: Ik zie het als zwakte

Om hulp vragen is gewoon al moeilijk, helemaal als je het zelf ziet als een zwakte. Je wilt niet afhankelijk zijn van een ander. Om hulp vragen kan voor jou betekenen dat je te zwak bent om het zelf te doen. Maar dit is een grote illusie. Wanneer je hulp kunt gebruiken, is het zeker geen zwakte om het te vragen. Je wilt graag sterk blijven en niet toegeven aan het feit dat je hulp nodig hebt.

Want wanneer je om hulp vraagt, is dit een teken dat je zwak bent, toch? Het is juist een teken van kracht dat je een ander durft te vragen om te helpen wanneer het zelf niet lukt. Zo overbelast je jezelf niet en kun je juist aansterken. Je hoeft niet altijd sterk te blijven en het is juist krachtig om hulp te vragen wanneer dit nodig is.

3: Ik wil het zelf doen en er van leren

Wil je geen hulp omdat je alles liever zelf doet zodat je ervan kunt leren? Dat is zeker geen vreemde gedachte, maar of het de beste optie is, daar valt over te twisten. Natuurlijk kun je leren van jouw eigen lessen en zaken zelf doen, maar wanneer het jou veel moeite kost en de ander het in no-time weet te doen, dan doe je jezelf er alleen maar een plezier mee. Een bakker weet namelijk ook sneller een goed brood voor je te bakken dan wanneer je dit zelf probeert.

4: Ik wil sowieso alles zelf doen omdat het dan sneller en beter gaat

Wanneer je ervaring hebt dat wanneer je zelf zaken opknapt, dat het altijd beter en sneller gaat, dan kan dit je tegenwerken wanneer je hulp nodig hebt. Je weet altijd precies wat je aan jezelf hebt en bent zelf verantwoordelijk.

Het is daarom extra lastig voor veel mensen om die vrijheid en zekerheid op te geven wanneer je om hulp moet vragen. Laat je juist verrassen door hoe een ander de zaken oplost of zorg gewoon voor duidelijke instructies. Dan kan iedereen precies datgene doen zoals hoe jij het zou doen.

5: Ik wil een ander er niet mee lastig vallen

Je wilt je niet als een blok aan het been van een ander voelen. Je weet bijvoorbeeld precies waar de ander nu al mee worstelt en je wilt ze niet meer hooi op de vork gooien. Wellicht heb je net gehoord dat jouw partner het druk heeft op het werk of dat een goede vriendin het zo druk heeft.

Je wilt een ander niet nog zwaarder belasten dan dat zij het al hebben. Maar de realiteit is dan jouw vrienden en familie juist willen dat het goed met jou gaat. Als dat betekent dat je hulp nodig hebt, dan is dit echt niet te veel. Jij zou dit toch ook voor hen doen?

6: Ik heb al zoveel gevraagd

Durf je niet om hulp te vragen omdat je al vaker om hulp hebt gevraagd? Het kan lastig zijn wanneer je vaker hulp nodig hebt, maar dat hoeft geen reden te zijn om het niet te doen. Hebben ze je de vorige keer ook goed geholpen? Waarom zouden ze het dat nu niet willen doen? Je kunt nooit te veel vragen wanneer je de hulp van een ander echt nodig hebt. Word het teveel voor degene waar je hulp aan vraagt? Vraag dan eens hulp aan een ander.

7: Ik denk dat een ander het niet aankan

Wanneer jij hulp nodig hebt en degene die het kan bieden zelf al de nodige moeilijkheden heeft, kan dit een reden zijn om maar niet om hulp te vragen. Maar dit is niet de juiste aanpak. Want wat als je het toch zelf probeert en het mis gaat? Dat hebben zij veel meer hulp te bieden dan nu. Kan de ander het niet aan? Praat er dan eerst over of dit ook echt zo is. Kan de ander het echt niet aan? Zoek dan iemand anders die jou kan helpen.

8: Ik denk dat niemand mij kan helpen

Wanneer je niet om hulp wilt vragen omdat je bang bent dat niemand jou kan helpen, is het belangrijk om het juist te doen. Dit is de perfecte manier om je te laten verrassen door de capaciteiten van anderen. Het is ook niet verkeerd om juist om hulp te vragen bij het vinden van de juiste hulp.

9: Ik weet eigenlijk niet wat mij kan helpen

Het is moeilijk om om hulp te vragen als je niet precies weet wat jou kan helpen. Voel je je uitgeput of kun je het momenteel allemaal niet aan? Het is dan moeilijk om te bedenken wat datgene dan precies is dat kan helpen. Maar daarom is het juist aan te raden om hulp te zoeken bij anderen. Zij kunnen met jou meedenken en hebben wellicht een hele andere visie dan jij. Hierdoor kunnen zij juist de perfecte hulp vinden voor datgene dat jij nodig hebt.

10: Ik wil niet afhankelijk zijn van anderen

Wanneer je om hulp vraagt en hulp ontvangt, kun je je afhankelijk voelen. De meeste mensen willen hun autonomie behouden. Wanneer anderen wat voor je gaan doen, kun je bang zijn dat je zelf niet meer de controle houdt.

De realiteit is dat het helemaal niet erg is om de teugels wat te laten vieren wanneer dit nodig is. Zorg voor duidelijke afspraken zodat je altijd zelf de controle houdt over jouw leven.

11: Ik ben bang dat ik straks ook iets terug moet doen en daar heb ik de energie niet voor

Het is geven en nemen, toch? Durf je niet om hulp te vragen omdat je weet “voor wat, hoort wat” en hier heb je echt de fut niet voor? Anderen zullen het helemaal niet zo zien dat ze verwachten dat je iets voor hen terug doet. Zij willen jou juist bijstaan en helpen wanneer dit kan. Wanneer anderen zien dat jij door een diep dal gaat, zullen ze jou juist willen helpen en denken zij niet direct aan wat jij voor hen kunt doen.

12: Ik voel me schuldig

Om hulp vragen kan zorgen voor een schuldgevoel. Je hebt het gevoel dat je de ander iets verschuldigd bent omdat ze je willen helpen. Door maar niet om hulp te vragen, hoef jij je ook niet schuldig te voelen.

Het is helemaal niet vreemd dat mensen die hulp ontvangen een schuldgevoel krijgen, maar dat is nergens voor nodig. Mensen die je dierbaar zijn hebben het beste met je voor. Het is een vorm van onvoorwaardelijke liefde dat je hulp mag ontvangen zonder je hiervoor schuldig te voelen of iets terug hoeft te doen.

13: Ik ben bang om een ‘nee’ te horen

Wanneer je hulp kunt gebruiken, is het scenario dat iemand jouw vraag om hulp wegwuift een grote angst. Je bent bang dat iemand ‘nee’ zegt en daarom vraag je het liever helemaal niet. Op deze manier kun je teleurstelling voorkomen, maar help je jezelf niet.

Wanneer jij echt om hulp staat te springen en het zelf niet aankunt, wilt iedereen natuurlijk helpen. Het kan zijn dat iemand misschien niet direct op hetzelfde tijdstip kan helpen met bijvoorbeeld de boodschappen, maar wel later op de dag. Niet geschoten, is altijd mis. Dit geldt ook zeker als het gaat om vragen om hulp.

14: Ik heb het idee dat ik er wel uitkom

Ik heb geen hulp nodig, want ik denk dat ik het zelf wel red en ik er wel uitkom. Je bent ongelofelijk krachtig wanneer je juist om hulp durft te vragen. Hierdoor hoef je alles even niet meer zelf te doen. Kost het jou enorm veel energie, maar lukt het uiteindelijk wel? Dan is dit geen reden om het zelf maar blijven te doen. Wanneer een ander jou kan helpen, kost dit je veel minder energie. Op deze manier kun je zelf focussen op herstel waardoor je juist sneller kunt herstellen en minder hulp nodig hebt.

15: Controledwang

Wat ook een rol kan spelen is de wens om de controle te hebben en te houden. Als je hulp vraagt, dan laat je deze controle los (wellicht over iets waar je nog wel het gevoel bij had de controle te hebben). Laten we helder zijn: het hebben van de regie over je eigen leven is enorm belangrijk.

Het voorkomt een burn-out en zorgt voor minder stress. Echter wanneer deze regie overgaat in controledwang werkt dit juist averechts. Feitelijk verlies je dan de regie door de wens de controle te behouden.

Meulenberg Training en Coaching

Autonoom zijn
> Hoe neem je zelf de regie?

Wanneer wordt hulp vragen een probleem?

In tijden van drukte en stress, lukken moeilijke dingen vaak niet. Het is al lastig wanneer je ontspannen bent, laat staan wanneer je gestresst bent. Het is dan bijna onmogelijk. Dit komt doordat je stresssysteem er in tijden van drukte en spanning voor zorgt dat je meer gaat letten op negatieve zaken. Het is immers belangrijk om te zien wat jou in gevaar brengt. Normaal gesproken zijn onze gedachten al voor 70% bezig met negatieve dingen, laat staan als je gestrest bent, dan worden negatieve gedachten juist extra vergroot.

Het is dus van belang te herkennen wanneer deze negatieve gedachten om te draaien en daarvoor juist hulp te vragen, zeker wanneer je gestresst bent.  Start dus met een positieve actie, een bewust proces en pak zodoende de regie terug.

> Lees hier meer over stress verlagen

liever alles zelf doen

Welke gedachten kunnen helpen?

Vaak draait het er om dat je je bewust bent welke gedachten je kunnen helpen. We noemen er een paar:

  • Iedereen heeft de vrijheid om ja of nee te zeggen op mijn hulpvraag;
  • Onderzoek wijst uit dat mensen graag hulp verlenen;
  • Ik hoef niet alles zelf te kunnen;
  • Het is gezellig als we samen een actie ondernemen;
  • Het is goed om hulp te vragen, het zegt niets over zwakte of iets niet kunnen.

Wat levert hulp vragen op?

Om hulp vragen levert je ook heel veel op, zoals:

  • Een ander contact met vrienden, familie, collega’s doordat zij zich voor jou in kunnen zetten;
  • Een gevoel dat je er niet alleen voor staat;
  • Als je op tijd hulp vraagt, voorkom je overbelasting, overspannenheid, burn-out;
  • Tijd en aandacht voor de dingen die jij op dit moment nodig hebt om te herstellen of om te voorkomen dat je uitvalt.

Hoe kun je beter worden in hulp vragen?

Hulp durven/kunnen vragen kun je trainen!

  • Trek voor jezelf op tijd aan de bel! Leer hulp te vragen ook als het water nog niet aan je lippen staat;
  • Herken waarom iets lastig is om te doen en plaats het in de juiste context. Vind je het status verlagend (je oerbrein is mogelijk aan het werk)? Vraag je af of dat ook werkelijk zo is;
  • Weet wat hulpvragen je oplevert;
  • Kijk anders naar hulp vragen, als je het bekijkt als klaar staan voor elkaar, kun je er een beter gevoel bij krijgen;
  • Ben je bewust van je empathisch vermogen? Je leeft in de gedachten en gevoelens van anderen, maar toetst niet of jouw gedachten ook kloppen;
  • Zie hulp vragen als een vorm van vertrouwen. Jij vertrouwt een ander om iets voor jou te kunnen betekenen.
Hoe vraag ik hulp?

Start vandaag al met hulp vragen!

Maak voor jezelf eens een lijstje met dingen die je zou kunnen (willen) vragen. Van klein naar groot, maakt niet uit wat je wilt. Je wilt bijvoorbeeld hulp bij het opruimen of schoonmaken of je wilt een keer dat iemand voor jou kookt of je wilt dat de tuin wordt gedaan.

Of wil je liever dat er iemand een half uurtje op bezoek komt, of je een kaartje stuurt? Door op deze manier al een begin te maken met verwoorden waar je hulp bij nodig hebt maak je al een super goede start.

Ons aanbod: hulp vragen

Wil je om hulp kunnen vragen? Tijd en aandacht hebben voor de dingen die voor jou belangrijk zijn in je herstel of om te voorkomen dat je ziek wordt? Soms is dit gewoon erg lastig. Een menselijke spiegel die je kan helpen reflecteren op jezelf, helpt vaak enorm!

Gerelateerd aan dit onderwerp

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *