Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

De gevolgen van burnout op je relatie. Hoe hou je het leuk?

article content

De gevolgen van burnout op je relatie. Hoe hou je het leuk?

De gevolgen van burnout op je relatie: Als je partner een burnout heeft dan heeft je partner dat nooit alleen. Een burnout heb je niet alleen, daar is de naaste omgeving ook bij betrokken. Collega’s, klanten, familie, vrienden, kinderen, en last but not least jij als partner.

De gevolgen van burnout op je relatie

Een burnout kost enorm veel energie, energie om te overleven, angsten te overwinnen, te herstellen, om sterker te worden. Energie en aandacht voor jou als partner is er vaak niet. Ik noem dat vaak het ‘banktegoed’… in tijden van schaarste (lees burnout) doet je partner een beroep op het positieve saldo. Je partner heeft hier de afgelopen jaren zoveel goeds voor gedaan (aandacht voor jou en jouw behoeften, gezellige uitstapjes, een extra cadeautje etc.), dat er wel even een ‘I owe you’ van af kan.

En dat kan natuurlijk ook. Jij ondersteunt je partner en geeft nu even wat meer dan dat je krijgt. Prima. Maar waar ligt je grens?

De verwachtingen van een partner met burnout

Ik heb het me pas afgevraagd toen ik zelf problemen kreeg met mijn energiebalans. Ik begon meer en sneller vermoeid te raken en moest inzien dat slapen (bijslapen) niet afdoende was. Er was een disbalans in mijn energievreters (ja, ook mijn partner stond even op dat lijstje) en mijn energiegevers. En…. het ‘banktegoed’ stond rood, mijn partner was al behoorlijk aan het lenen (en dan ook nog tegen 0% rente).

Als je het bericht krijgt dat je partner een burnout heeft, gaat alle aandacht en zorg naar je partner. In goede tijden verwacht je van elkaar dat je er bent voor elkaar, ook in slechte tijden. In goede tijden maak je daar vaak afspraken over, wat je van elkaar verwacht, wat je behoeftes zijn. In slechte tijden…. je raadt het al… sta je niet stil bij wat je als partner nodig hebt. Ook voor jou breken er extra drukke tijden aan, ook voor jou is het fysiek, mentaal en emotioneel zwaar.

Wat mag je verwachten van een partner met burnout? Gevolgen burnout relatie

  • Je mag van je partner verwachten dat hij zelf verantwoordelijkheid neemt om (zo snel als het kan) te herstellen, en professionele hulp inschakelt.
  • Je partner zal jou ruimte en tijd moeten geven zodat jij ervoor kunt zorgen dat je energie op peil blijft.
  • Samen kunnen bespreken hoe je met verplichtingen (familiebezoek bijvoorbeeld) omgaat.
  • Samen een lijstje maken van ontspannende activiteiten die voor jullie beiden leuk zijn en dit minimaal 1x per week ook gaan doen.
  • Je mag verwachten dat je partner nog steeds investeert in jullie relatie. Dat hoeft niet groots te zijn, maar af en toe een bloemetje of een filmavond kan best (ook als je burnout bent!)

Wat mag je niet verwachten van een partner met burnout?

  • Ongeplande, langdurige en vermoeiende uitjes
  • Snel weer aan het werk te gaan
  • Lange familiedagen bezoeken
  • Dat je partner altijd maar vrolijk en gezellig is.
  • Dat hij een uitmuntende man en vader is voor je kinderen.

Vergroot je kennis

Begrip zorgt voor balans in je relatie. Kiki Voncken (auteur) schrijft veel over relaties en burnout. Wil je meer lezen?

Onmacht man met burnout. Waar doe je goed aan?

Mijn man heeft een burnout, hoe ga ik daarmee om? 5 tips

Hoe voelt iemand zich met een burnout?

Comment Section

0 reacties op “De gevolgen van burnout op je relatie. Hoe hou je het leuk?

Plaats een reactie


*


Kiki Voncken
Kiki Voncken is burnoutcoach in de regio Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Naast haar specialisatie in burnout en stress, helpt Kiki regelmatig partners van mensen met een burnout. Kiki houdt van de natuur, wandelen en sporten.