Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Omgaan met lastige mensen, zonder stress!

article content

Omgaan met lastige mensen, zonder stress!

Omgaan met lastige mensen: Dominante mensen, klagers, negatievelingen, bullebakken, twijfelaars, betweters… vul je aan?

Het liefst hou je ze mijlenver uit je buurt. Echter, dat is niet altijd mogelijk… Misschien is het je buurvrouw, jouw leidinggevende, de leraar op de school van je kinderen, etc.

Wat zijn lastige mensen?

De kans bestaat dat de mensen die jij lastig vindt, helemaal niet zo lastig zijn bij anderen. De wisselwerking tussen jou en die persoon loopt dan gewoon stroef. Het kan zijn dat je teveel van elkaar verschilt, of juist teveel op elkaar lijkt.

In ieder geval heeft de ander en jijzelf, karaktereigenschappen die met elkaar botsen.

Het botsen leidt tot een hoop stress. Wellicht ben jij, of die ander, wel heel erg vermoeid en doe je er goed aan te gaan herstellen.

Je gaat aan jezelf twijfelen Omgaan met lastige mensen

Voordat ik me helemaal richtte op stress & burnoutcoaching was ik leidinggevende over een aantal verkoopteams. Een opdracht die ik kreeg was om van een nieuw salesteam samen te stellen dat de potentie had zeer succesvol te worden.

Een van mijn nieuwe teamleden had vanaf de eerste dag de eigenschap om op alles te letten: op tijd komen, procedures, berekeningen, etc. Ik vond het echt lastig om hier mee om te gaan. Om eerlijk te zijn: de eerste paar weken, zo niet maanden, was ik hem liever kwijt dan rijk, om nog maar te zwijgen over mijn humeur. Vragen waarmee ik mezelf herhaaldelijk gepijnigd heb waren: Wie heeft hem aangenomen? Accepteert hij me niet als leidinggevende? Waarom werkt hij hier eigenlijk? Ben ik niet geschikt als leidinggevende?

Oplossingen vinden

Zat van mijn eigen ergernissen zocht ik naar een oplossing. Ik besloot hem te gaan complimenteren om de dingen die hij goed deed. Want, hoewel irritant, leidde zijn scherpte er wel toe dat de administratieve rompslomp op een fantastisch niveau stond. Ik besloot hem de waardering te geven hiervoor, en hem verantwoordelijk te maken voor de zaken waar hij goed in was.

Het resultaat

De vertrouwensband met mijn teamlid werd sterker, en uit één van de persoonlijke gesprekken die ik later dat jaar met hem had, bleek dat hij een zeer grote mate van structuur en vastigheid nodig had om goed te kunnen functioneren. Hij had die jaren behoorlijk wat leidinggevenden gehad. Met de zoveelste nieuwe leidinggevende (ik) twijfelde hij eraan of hij wel goed genoeg was zich nogmaals te bewijzen. Hij uitte dit door extreem te letten op details. Hij was dus echt een van die lastige mensen!

Hoe kan dit?

Vaak begint het bij een goede communicatie. Dit houdt in dat je bij de ander tussen de oren weet te krijgen wat je echt bedoelt en visa versa. Het helpt ook je te verdiepen in wat die ander nou motiveert om zo te doen zoals hij doet.

Je komt maar op één manier er achter en dat is door een gesprek aan te knopen en begrip op te brengen voor die ander zijn situatie.

Een aantal grootheden hebben het al eerder benoemd: Een ieder snakt naar waardering. (James/ Freud/ Nitsche) Met dit in je achterhoofd: Welke waardering kun jij tonen voor dat ene lastige mens?

Een praktijkvoorbeeld:

Mary, een intelligente, vrijgezelle vrouw van middelbare leeftijd, kreeg naar mate ze ouder werd haar leven onder ogen en zag dat er weinig meer van te verwachten viel. Jaren van eenzaamheid lagen voor haar.

Ze werd invalide (zonder lichamelijke oorzaak) en liet zich ‘verplegen’ (waardering) door haar oude moeder, die 10 jaar lang (!!!) de 3 trappen op liep om haar dochter te voorzien van haar ‘natje en haar droogje’. Totdat de moeder overlijdt: Mary houdt het nog enkele weken vol in bed, om vervolgens op te staan, zich aan te kleden, en verder te gaan met leven.

Een gebrek aan waardering kan je dus echt lam slaan. Iemand wordt dan een nog veel vervelender mens.

Omgaan met lastige mensen

Hoe vaak heb jij achteraf al gezegd: ‘als ik dat geweten had, had ik totaal anders gereageerd!’ Persoonlijk had ik de situatie totaal anders aangepakt met mijn medewerker als ik van tevoren had geweten dat hij een grotere behoefte aan structuur nodig had dan een ander!

Als je weer een lastig mens tegenkomt, vraag je zelf dan eens af:

  • Wat is waarschijnlijk de oorzaak van het gedrag van dit lastig mens?
  • Zou het verleden de oorzaak kunnen zijn van het gedrag van dit lastig mens?
  • Wat weet ik van de thuissituatie van dit lastig mens?
  • Hoe is de gezondheid van dit lastig mens?

Valt het je op dat de vragen er niet van uit gaan dat jij, of het lastig mens, iets fout doen?

Om over na te denken: Als ik niet de reden ben van het gedrag van lastige mensen, ben ik dan wel de oplossing?

Wie is er gebaat bij een harmonieuze sfeer? Ongetwijfeld het lastig mens, maar sowieso jijzelf!  Een klassieke win-win situatie.

Samengevat:

  • Krijg inzicht in het gedrag van het lastig mens.
  • Toon waardering voor de goede dingen, het lastig mens snakt hiernaar!
  • Bedenk dat het lastig mens er mag zijn, maar jij ook!

Meer van dit soort artikelen in je mailbox? Elke vrijdag valt de nieuwsbrief op je digitale deurmat! Meld je aan

Comment Section

4 reacties op “Omgaan met lastige mensen, zonder stress!


Door Arjen op 25 mei 2017

Herkenbaar, maar waarderen kan juist averecht werken, heb ik ervaren. En toch…. misschien in een nieuwe situatie opnieuw proberen. Uitstappen dus. Uitstrekken naar de ander. Wel spannend en of ’t lukt. Dankjewel voor dit artikel!Door Petronella op 15 juni 2017

‘het’ mens is altijd een vrouw.
Beter dus ‘de’ mens…..


Plaats een reactie


*


Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Ook help ik bedrijven bij het duurzaam inzetten van mensen om zo ziekteverzuim te voorkomen. Prachtig werk vind ik: het kent alleen maar winnaars!Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken