Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Relatieproblemen bij burnout. Wanneer burnout je gezin dreigt te verwoesten

article content

Relatieproblemen bij burnout. Wanneer burnout je gezin dreigt te verwoesten

Relatieproblemen bij burnout: Een stoere wegenbouwer als klant: gewend om buiten te zijn en een goede conditie. Maar toch moe, moe, moe. De druk van het werk, de hobby (10 schapen) en het gezin (drie dochters van 14, 16 en 18 jaar), was hem eigenlijk allemaal te veel.

Relatieproblemen bij burnout. Het gevolg

Een knorrige, mopperende, snel geïrriteerde man die kortaf antwoord geeft op vragen die gesteld worden. Een stel meiden dat het allemaal heel oneerlijk vindt, het niet gezellig heeft en ook begint te reageren, boos wordt op elkaar en de ongezelligheid versterken. En zijn vrouw? Die ging steeds meer alleen doen, probeerde er voor te zorgen dat er niets meer was waar hij wat op aan te merken kon hebben en ging maar door en door. Ze voelde zich niet gewaardeerd meer, terwijl de druk van die knorrige man, de ruziënde meiden, haar eigen werk in de zorg en het huishouden haar ook te veel werd. Dus ook zij wordt kortaf, voelt zich altijd moe, heeft nergens lol meer in en sleept zich voort.

De oververmoeidheid van de ene partner, leidt op die manier gemakkelijk, door de stress die er binnen het gezin ontstaat, tot de burnout van de ander. En een scheiding lijkt nabij.

Scheiding door burnout relatieproblemen bij burnout

Dan spant het er om. Hoeveel liefde, energie, geduld en begrip zijn er nog? Hoe gemakkelijk geven de partners de strijd wie het het zwaarste heeft, op? Hoeveel openheid is er om echt naar elkaar te luisteren? En bovenal, te horen wat er gezegd wordt. Gebeurt het niet, dan is een huwelijk niet meer te redden en eindigt wat vaak mooi begon, in een scheiding.

Communiceren met je partner bij burnout

Maar het hoeft niet. Door beide partners in beweging te zetten en ze bewust te maken van hun zintuigen kan de relatie zelfs beter worden dan ooit. Het probleem is vaak dat beide partners teveel hun best doen. Man koopt een bos bloemen voor zijn vrouw maar vergeet er bij te zeggen dat hij ze gekocht heeft omdat hij van haar houdt.

Het probleem is vaak dat beide partners teveel hun best doen

Zijn vrouw vraagt of hij mee gaat om de hond uit te laten en ze bedoelt daarmee te zeggen dat ze graag even alleen met hem wil zijn of met hem wil praten. Denken dat de ander je bedoeling wel begrijpt en teleurstelling als het niet opgepakt wordt zoals je het graag wil, liggen dan op de loer.

Hoe je relatie een burnout overleeft

Zoals gezegd, zorgt een burnout ervoor dat een hoofd over en overvol raakt. Het hoofd moet leeg, maar denken aan je hoofd leeg maken zorgt er juist voor dat het nog voller raakt.

Een hoofd maak je leeg door je zintuigen weer te leren gebruiken. Horen wat de ander zegt, voelen wat er speelt, zien dat er een traan in een oog blinkt. Daarop op een warme, liefdevolle manier reageren. Een pad waarbij beide partners naar zichzelf kijken en weer leren vertrouwen op hun eigen gevoel. En tegelijkertijd een pad waarop de partners weer naast elkaar lopen. Afspraken om tijd te maken voor elkaar en er samen op uit te gaan, wandelen, hardlopen, fietsen of sporten en tijd inbouwen voor rust. Even helemaal niets en zorgen dat lijf en denken weer rust krijgen.

 

Comment Section

0 reacties op “Relatieproblemen bij burnout. Wanneer burnout je gezin dreigt te verwoesten

Plaats een reactie


*


Annemieke Brouwer
Annemieke is econoom en psycholoog en bovendien super sportief! Ze is graag te vinden in de duinen in haar woonplaats Egmond aan zee waar ze zelf haar energie op peil houdt.