Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

article content

Pleasegedrag of anderen naar de zin maken

Ok: laten we gelijk heel eerlijk zijn: we willen allemaal graag gewaardeerd worden. Ik, jij, je vervelende buurman en je lieve schoonmoeder. Om waardering te krijgen proberen we het anderen naar de zin te maken. Vaak met als hoop dat er wat voor terugkomt. Dit pleasegedrag heeft nogal wat nadelen:

Als pleaser heb je een hard bestaan. Je loopt namelijk nogal de kans om misbruikt te worden voor je goeiigheid. Doordat je altijd alles voor iedereen over hebt, raken mensen er aan gewend dat je altijd maar alles voor ze doet. Je wordt dan in erge gevallen een slaafje van iemand anders. De ander bepaald dan hoe je leeft, hoe je je moet gedragen, hoe je je kleedt en welke muziek je luistert.

Waardoor ontstaat ‘pleasen’?

Pleasen is een vorm van onzekerheid. Je hebt het gevoel dat een ander beter is, of dat je een ander nodig hebt om iets voor elkaar te krijgen. Je hebt het gevoel dat je zonder die ander de dingen die je graag wilt niet gaan lukken.

Er zijn veel mogelijkheden aan te wijzen, een paar vind je hier:

Uit de praktijk:

De redenen voor pleasegedrag zijn dus divers. Soms is het heel makkelijk op te lossen. Soms is het alleen bij bepaalde personen:

Voorbeeld: Rianne heeft een heel normaal leven. Ze heeft 2 kinderen en woont in een klein dorpje. Ze heeft alles voor elkaar, maar sinds kort hevige last van stress. Ze heeft sinds een half jaar een zeer dominante leidinggevende. Voorheen deed ze veel voor het bedrijf waar ze werkt. Maar nu, met die nieuwe leidinggevende lukt het maar niet. Ze loopt op haar tenen om haar eigen standaard te voldoen. Ze heeft het gevoel dat al haar werk door haar nieuwe leidinggevende gecontroleerd wordt. Ergens wordt ze er ook boos om: Ze heeft het toch altijd goed gedaan? Maar de leidinggevende is dermate dominant dat ze het niet durft aan te kaarten. Ze smacht naar een compliment, eentje maar, om dat oude, goede gevoel weer even terug heeft. Wat kan ze voor haar leidinggevende doen dat ze toch weer gewaardeerd wordt?

Uit het voorbeeld van Rianne blijkt dat het anderen naar de zin maken niet altijd aanwezig hoeft te zijn. Je kunt het hebben met dominante personen (je wilt voldoen), maar ook met personen die cijfermatig heel sterk zijn (je voelt je onkundig), of juist extra zorgzaam (je wilt iets terugdoen) of juist super gezellige mensen (je wilt graag meedoen)

Hoogsensitief en pleasen

Een hoogsensitief persoon (oftewel hoog/ overgevoeligheid) is iemand die zeer sterk aanvoelt wat een ander voelt en vindt. Geuren, kleuren maar ook emoties, gevoel en bedoelingen worden door iemand die hoogsensitief is scherp opgemerkt. Vaak is er bij een  HSP-er (High Sensitive Person) een grotere pleaser dan bij iemand die minder gevoelig is.

Een HSP-er merkt heel sterk dat iemand hem niet zo aardig vindt. Toch zijn deze gevoelens niet altijd rationeel. De ander kan ook een keer zijn dag niet hebben, wat bij een HSP-er uitgelegd wordt als ontevredenheid. Dit werkt extra pleasegedrag in de hand.

De gevolgen van anderen het naar de zin maken

Veel mensen die een burnout hebben gehad herkennen zich er in dat ze anderen het teveel naar de zin hebben gemaakt. Ze zijn zichzelf op ten duur kwijt geraakt in de behoeft naar erkenning en waardering. Depersonalisatie (ontvreemding van jezelf) heeft hier een grondslag.

Het is er natuurlijk niet zomaar: Maar bedenk dat als je naar de zuidpool zou willen varen met een kompas dat een graad afwijkt, je uiteindelijk de zuidpool compleet mist! Het is dus belangrijk dat je pleasegedrag in een vroeg stadium herkent en aanpakt.

Uit de praktijk:

Lees hier het verhaal van Tim (23), die als gevolg van pleasegedrag een burnout kreeg.

Ik deed een goede opleiding. Ik was er ook best goed in. Geen uitblinker, maar ik haalde mijn toetsen vrij eenvoudig en lag gewoon normaal in de klas. Tot een dag dat Raul in de klas kwam. Raul kon alles: Elke meid die hij aankeek viel voor hem. Bovendien was ik tenger, bijna mager en hij gespierd. Hoewel ik goed was in hardlopen wilde ik ook gespierder worden, net als Raul. Ik wilde ook die erkenning die hij kreeg en het gemak waarmee hij door het leven leek te gaan. Ik wilde me vereenzelvigen met zijn succes. Ik heb me kapot gewerkt om ‘aan mezelf te werken’, mezelf aan te passen aan die standaard. Uiteindelijk heb ik nooit beseft dat dit gevoel van schaamte voor mezelf leidde tot een burnout. Ik merkte wel dat het niet goed ging, maar ik wilde mijn nieuwe ik niet zomaar weer overboord zetten. Het gevoel geaccepteerd te worden voelde fantastisch. Ik was alleen mijzelf niet meer en deed alsof ik een ander was. De klap waarmee ik weer mezelf moest zijn was hard: ik was burnout

Later begreep ik dat Tim’s vader zelfmoord had gepleegd en zijn moeder behoorlijk alcoholist was. Waarschijnlijk zocht Tim goedkeuring bij anderen. Ik voelde medelijden

Pleasegedrag herkennen

Een ander het naar de zin maken kost je bakken vol energie en levert veel stress op. Het is niet voor niks een vast terugkerend element in onze coachingssessies.

Uiteindelijk gaat het er om dat je zelf in staat bent jouw leven te besturen en accepteert, of zelfs trots kunt zijn op wie je zelf bent

 

Dit zal je ook interesseren:

Hoe werkt herstel? 7 tips die je energie geven!

Oorzaken burnout. De dieperliggende redenen

Burnout of overspannen? De verschillen:

Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. EIgenaar en oprichter van de club. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Mijn persoonlijke specialisatie is ondernemers. Ik wens daar ook het goede voorbeeld in te geven: Ik werk 3,5e dag per week, ik sport, heb een gezin en maak plezier.Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken

Comment Section

0 reacties op “Pleasegedrag of anderen naar de zin maken

Plaats een reactie


*