Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

article content

Gegarandeerd instorten tijdens de vakantie?

De vakantie komt er weer aan. Voor veel mensen een periode van ontspanning en bezinning. Gezelligheid, lekker eten en als het even meezit een paar dagen, tot wel twee weken vakantie!

Met een beetje mazzel heb je een trip weten te plannen naar een prachtig gebied en zie je jezelf denkbeeldig al heerlijk ontspannen en genieten. De reis is lang geleden al gepland en de voorpret was prachtig.

Niet zomaar op vakantie!

In gedachten lijkt het zo eenvoudig: doorwerken tot de dag voor de vakantie, om vervolgens de dakkoffer op de auto te binden om één (of 2, of 3) week later weer met een goed gevoel huiswaarts keren. Ook wanneer je thuis blijft zijn er zat leuke dingen te verzinnen die je dolgraag zou willen doen

Werkt dit bij jou ook niet zo?

Lijk het er bij jou ook vaak op alsof er na de vakantie al het werk ophoudt? Dat alles vooraf de vakantie af MOET?

Het gevolg? Voor de vakantie zet je je maximaal in om alles ‘af’ te krijgen om na de vakantie met een schone lei te willen beginnen. Best nobel van je: uiteraard wil je jouw corllega’s niet opzadelen met jouw werk. Bovendien kunnen jouw klanten echt niet wachten op sommige stukken.

Misschien denk je:

  • Ik wil na de vakantie een frisse start maken
  • Ik moet sommige taken gewoon afmaken
  • Mijn klanten wachten op antwoord
  • Het werk ligt al hoogopgestapeld en tijdens de vakantie wordt dat nog erger
  • Tijdens de vakantie wil ik even niet aan werk denken
  • Ik vind dat ik mijn werk af moet hebben voordat ik op vakantie mag

Het gevolg?

Drie dagen instorten!
Moe op vakantie

Herkenbaar? De eerste drie dagen niet te genieten tijdens jouw welverdiende vakantie (je hebt er tenslotte echt naar toe gewerkt). De man met de hamer komt langs en presteert het om van jouw lijf een vanillepudding te maken, althans zo voelt het. Je bent chagrijnig, hebt hoofdpijn en je hebt totaal geen zin in drukte. Toch wordt er van je verwacht dat je aardig en gezellig bent, ook tegen de dakkoffer dat nog op de auto moet worden gezet en ook tegen je kinderen die je verleid hebben om naar het zwembad te gaan. Het wil niet, het lijf is aan het herstellen.

Dit instorten is natuurlijk niet gezond, maar het is ook zonde van je vakantie. Als je 7 dagen vrij hebt, waarvan je er 3 nodig hebt gehad om weer bij te komen, had je wellicht beter gewoon door kunnen werken. De vakantie is dan eerder belastend dan dat het ontspannend is.

Hoe ga je leuk op vakantie?

Het is belangrijk dat je de werkweek afbouwt naar de vakantie toe. Bedenk dat als je hard werkt om alles maar af te krijgen er altijd een lichamelijke reactie optreedt om weer te gaan herstellen. Ga dus in plaats van harder, langzamer werken naarmate je vakantie dichterbij komt.

Na je vakantie bestaat je werk nog!

Het klinkt heel logisch, maar ook na je vakantie bestaat je werk nog! Vakantie is een tijdelijke, als het goed is zeer prettige, onderbreking van je werk om te gaan genieten van een ander land, cultuur en natuur. Dus niet om bij te komen van al je harde werk!

Het gevolg van de week afbouwen naar de vakantie toe? Je geniet van de vakantie vanaf dag 1!

Het begint bij jezelf

Het is lastig om de week af te bouwen. Zeker als iedereen om je heen hectisch aan het werk is om alles af te krijgen. Maar uiteindelijk sta je zelf wel aan het roer van je eigen leven en hoef je niet toe te laten dat je een aantal dagen nog hebt in je vakantie om eerst weer bij te komen, nadat je op instorten stond. De vakantie is een tijd om plezier te maken, niet om bij te komen.

Eigenschappen die het moeilijk maken om toch (minimaal een beetje) voor jezelf te zorgen zijn:

Bedenk: een vakantie is bedoeld om leuke dingen te doen, niet om te herstellen!

Meer over dit onderwerp:

Vakantiestress? Zo krijg je een topvakantie!

Hoe werkt herstel? 7 tips die je energie geven!

 

Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. EIgenaar en oprichter van de club. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Mijn persoonlijke specialisatie is ondernemers. Ik wens daar ook het goede voorbeeld in te geven: Ik werk 3,5e dag per week, ik sport, heb een gezin en maak plezier. Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken

Comment Section

0 reacties op “Gegarandeerd instorten tijdens de vakantie?

Plaats een reactie


*