Kun je je intuïtie vertrouwen? Vertrouwen op je onderbuikgevoel
arrow_drop_up arrow_drop_down

Kun je je intuïtie vertrouwen? Vertrouwen op je onderbuikgevoel

Kun je je intuïtie vertrouwen? Je wordt aan een nieuw iemand voorgesteld en een gevoel zegt je dat deze persoon niet te vertrouwen is. Maar je weet het niet te beredeneren. Of je twijfelt tijdens een examen tussen twee opties en iets zegt je dat je voor optie B moet gaan. Waarschijnlijk heb je weleens iets soortgelijks meegemaakt. Soms maken we een keuze die niet de meest logische is, maar we nemen deze beslissing op basis van een ‘onderbuikgevoel’, je intuïtie. Maar is dat wel verstandig?

Kun je je intuïtie vertrouwen?

Om stress en zelfs een burn-out te voorkomen, is het erg belangrijk dat je je intuïtie niet negeert. Zo zou je voor die ene cursus of opleiding kunnen kiezen, omdat het verstandig gevonden wordt, terwijl je intuïtie je zegt dat het niet bij je past. Of je sluit een nieuw contract, terwijl je ‘onderbuikgevoel’ zegt dat je dat niet moet doen. Als je zo een tijdlang je intuïtie negeert en vooral bij belangrijke beslissingen, haal je jezelf een hoop stress op de hals. Stress die je had kunnen voorkomen door naar je intuïtie te luisteren.

Is onderbuikgevoel onzin?

Je intuïtie volgen is niet hetzelfde als puur op je gevoel afgaan. Het woord intuïtie betekent letterlijk ‘innerlijk weten’. Je krijgt een ingeving dat je iets moet doen of een bepaalde keuze moet maken, maar je kunt het niet verstandelijk beredeneren. Waar komt dat gevoel dan vandaan? Onze hersenen slaan ook onbewust informatie op. Ze zijn dus aan het werk en slaan een hoop informatie op zonder dat we het doorhebben. Als er iets gebeurt of iemand een uitspraak doet, scannen je hersenen de persoon of situatie en vergelijken de informatie met eerder opgeslagen gevoelens en ervaringen wat resulteert in een ‘onderbuikgevoel’.

Het autonome zenuwstelsel Kun je je intuitie vertrouwen?

Zoals de naam al doet vermoeden, reguleert het autonome zenuwstelsel een groot aantal acties in het lichaam onbewust. Het autonome zenuwstelsel regelt vooral de werking van inwendige organen, onder andere de ademhaling, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van bloedvaten en het beïnvloedt ook de hartslag.

Onderdeel van het autonome zenuwstelsel zijn:

  • Parasympatische zenuwstelsel
  • Sympatische zenuwstelsel
  • Enterische zenuwstelsel

Parasympatische zenuwstelsel

Het parasympatisch zenuwstelsel beïnvloedt de organen zodanig dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. De invloed van het parasympathische zenuwstelsel brengt reacties teweeg op een groot aantal organen (Bron: Medicinfo encyclopedie)

Sympatische zenuwstelsel

Algemeen kun je zeggen dat sympathische zenuwen alle processen stimuleren die met lichamelijke activiteit te maken hebben (bijvoorbeeld sporten, noodsituaties). De invloed van het sympathische zenuwstelsel brengt reacties teweeg op een groot aantal organen om in actie te kunnen komen

Enterische zenuwstelsel

Het enterische zenuwstelsel bevat evenveel neuronen als het ruggenmerg (ongeveer 100 miljoen). Deze neuronen liggen verspreid in de wanden van de spijsverteringsorganen van slokdarm tot de anus. Het enterische zenuwstelsel beïnvloedt de activiteit van het spijsverteringsstelsel. Vaak werkt het enterische zenuwstelsel samen met het parasympatisch en sympatische zenuwstelsel, maar het kan ook functioneren zonder input vanuit deze delen van het zenuwstelsel

Maar waarom veroorzaakt het een gevoel in je onderbuik? De hersenen staan constant in verbinding met het enterische zenuwstelsel (EZS). Het is een netwerk van neuronen dat zich grotendeels in je buik bevindt. Als je hersenen stress of spanning ervaren, leidt het EZS het bloed weg van de buik wat een ‘knoop in je maag’ veroorzaakt. Bij stress geven de hersenen instructies aan het EZS om de normale samentrekkingen van de darm te veranderen, waardoor je je misselijk kunt gaan voelen. Deze connectie tussen het brein en de darmen kan ook de basis zijn voor het ‘onderbuikgevoel’.

Loop eens met je ogen dicht op een tijgerkooi af. Wedden dat je op tijd stilstaat? Het enterisch zenuwstelsel zorgt hiervoor.

Het tweede brein Vertrouwen op je onderbuikgevoel

Je intuïtie helpt je onder andere om onder tijdsdruk beslissingen te kunnen nemen. Het helpt je om snel een situatie in te schatten en een besluit te nemen. Daarnaast helpt het om gevaar in te schatten, oplossingen te bedenken of om een complexe situatie te overzien. Maar is het altijd onder alle omstandigheden goed om je intuïtie te volgen? Nee. Je intuïtie kan het natuurlijk ook mis hebben. Soms is het beter goed na te denken over alle verschillende opties en alle voors en tegens op een rijtje te zetten. Maar je intuïtie is een extra hulp van ons lichaam om goede beslissingen te nemen en die moeten we zeker niet negeren.

Kun je je intuïtie vertrouwen? Het antwoord:

Vertrouwen op je intuïtie is dus zeker geen onzin. Hoewel het onderwerp vele malen breder beschreven zou kunnen worden, laat bovenstaande uiteenzetting zien dat het vertrouwen op het onderbuikgevoel zeker zin heeft.

De ideale combinatie is een mix tussen het vertrouwen op het onderbuikgevoel, met daarbij een rationele benadering.

Wil je beter op je intuïtie leren vertrouwen? Bijvoorbeeld tijdens het herstel van burnout? Lees onze praktische aanpak: Begeleiding bij burnout

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Mariette

Door

Mariette

op 3 December 2017

Kan het zo zijn dat je daardoor dagen continu diaree hebt en dan weer n week n slechte of geen stoelgang hebt??

Ruud Meulenberg
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies