Moeilijke mensen: De reden dat moeilijke mensen, moeilijk gevonden worden is omdat het je vaak op een één of andere manier raakt. Het is verstandig om van bepaalde types mensen afstand te houden. Want er is niets ergers dan door een dal gaan en tegelijkertijd naar beneden getrokken te worden door bepaalde moeilijke mensen. Wil je zelf overeind blijven bij moeilijke mensen, dan zul je deze grenzen dus goed moeten bewaken.

Zeker wanneer je veel stress ervaart, een burn-out hebt of daar tegenaan zit, heb je vaak de neiging om je te isoleren van andere mensen. Elke interactie kan teveel zijn en je achterlaten met een leeggezogen gevoel. Nu zijn het echter juist je sociale contacten die je weer uit een lastige periode kunnen helpen door naar je te luisteren, je perspectief te bieden of je even uit je situatie te plaatsen met een -niet te vermoeiend- uitje.

Moeilijke mensen zijn bijvoorbeeld mensen die jou het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent zoals je bent, leggen de nadruk op negativiteit, zijn niet helemaal eerlijk of achterbaks, weten het altijd beter, zijn je ontrouw of erg jaloers. Soms duurt     het even voordat je doorhebt dat je met zo’n individu van doen hebt. Belangrijk is dus om moeilijke mensen te herkennen.

In dit artikel laten we zien wat voor soorten moeilijke mensen zijn en wat jij eraan kunt doen.

Omgaan met jaloerse mensen

Wat zijn moeilijke mensen?

Dominante mensen, klagers, negatievelingen, bullebakken, twijfelaars, betweters… vul je aan? Het liefst hou je ze mijlenver uit je buurt. Echter, dat is niet altijd mogelijk. Misschien is het je buurvrouw, jouw leidinggevende, de leraar op de school van je kinderen, etc.

De kans bestaat dat de mensen die jij lastig vindt, helemaal niet zo lastig zijn bij anderen. De wisselwerking tussen jou en die persoon loopt dan gewoon stroef. Het kan zijn dat je teveel van elkaar verschilt, of juist teveel op elkaar lijkt. In ieder geval heeft de ander en jijzelf, karaktereigenschappen die met elkaar botsen. Het botsen leidt tot een hoop stress. Wellicht ben jij, of die ander, wel heel erg vermoeid en doe je er goed aan te gaan herstellen.

Oneerlijke mensen

Laten we beginnen met oneerlijke mensen. Als je mensen in je directe omgeving hebt die niet echt te vertrouwen zijn dan kan dat je heel wankel maken. Zeker wanneer deze personen ook nog eens zo manipulatief zijn dat je zou een slecht gevoel geven over het feit dat je ze niet vertrouwt. Belangrijk is om te blijven vertrouwen op je eigen gevoel en om je niet te laten verleiden af te dalen naar hun niveau.

Blijf – bijvoorbeeld door meditatietechnieken– helder en probeer in te zien dat deze personen niet per se oneerlijk zijn omdat ze jou willen kwetsen maar omdat ze zelf onvervulde verlangens hebben en niet over de juiste tools beschikken om deze te vervullen. Blijven ze op jouw eerlijkheid, openheid en liefdevolle aanpak reageren met meer bedrog en oneerlijkheid, wens ze dan veel sterkte en laat ze (tijdelijk) gaan.

Omgaan met achterbakse of lastige mensen

Negatieve mensen

Negatieve mensen herken je vooral aan het compleet uitgebluste gevoel dat je hebt nadat je ze gezien of gesproken hebt. Ze zijn altijd wel boos op iets of iemand, hebben veel conflicten en wanneer jij leuk nieuws hebt draaien ze dat voor je het weet om in iets negatiefs. Het is om gek van te worden maar er zijn gelukkig wel een paar technieken die je kunt toepassen op negatieve mensen:

  1. Hou zelf een open mindset en probeer je niet te ergeren aan de negatieve persoon. Deze zal jouw negativiteit namelijk meteen oppakken en versterken.
  2. Ga niet teveel mee in de negativiteit. Wanneer iemand uitgebreid gaat vertellen over hoe slecht hij of zij behandeld wordt door iemand in zijn omgeving is het verleidelijk om daarover net zoveel vragen te stellen totdat je de situatie ook snapt en een goed advies te geven. Beter is het om aan te geven dat je het vervelend voor iemand vindt dat hij zich zo slecht behandeld voelt en het gesprek om te buigen naar een ander (leuker) onderwerp.
  3. Weet dat moeilijke, negatieve mensen volgens onderzoeken veel meer stress ervaren en vaker ziek zijn dan gemiddeld. Ze maken dus niet alleen jou het leven moeilijk maar vooral ook dat van henzelf. Misschien kan dit inzicht je een beetje compassie bieden richting de negatieve persoon.
  4. Een goede techniek kan zijn om het negatieve gedrag voor te zijn; wanneer iemand je helemaal heeft leeggezogen dan heb je natuurlijk niet echt zin om diegene er bovenop te helpen maar een uitje in een periode dat deze persoon wat minder negatief gedrag vertoont kan voor beiden een fijne ervaring zijn.

Jaloerse mensen

Jaloerse mensen zijn weer een ander slag moeilijke mensen waar je mee te maken kunt krijgen die jou laten twijfelen over hoe je zaken aanpakt. Het is best ingewikkeld maar echt heel belangrijk bij jaloersheid om te proberen het niet persoonlijk op te nemen. Jaloers gedrag zegt niets over jou en alles over de persoon die jaloers op je is. Blijf doen wat je doet en laat anderen je niet van de wijs brengen.

Jij weet diep van binnen namelijk precies wat goed voor jou werkt. Probeer je te omringen met mensen die je wel ondersteunen. Wanneer iemand jaloers op je is, doe je blijkbaar iets goed!

Reageer niet op jaloerse opmerkingen

Ga zo min mogelijk in op jaloerse en hatelijke opmerkingen; zo geef je de jaloerse personen in je omgeving aan dat je ruimte biedt voor hun schadelijke gedrag. Soms helpt negeren niet (bijvoorbeeld bij mensen die een dik bord voor hun hoofd hebben) en dan kun je iets zeggen in de trant van: “Bedankt voor je constructieve kritiek, maar soms komt het nogal hard bij me binnen.” of “De manier waarop jij tegen me praat, geeft me vaak een slecht gevoel over mezelf.”.

Hou het bij jezelf en het gevoel dat de ander jou geeft. Ga niet inhoudelijk in op wat ze over jou zeggen. Jaloerse mensen hebben de neiging om compulsief steeds dezelfde gedachten te hebben en deze staan hoe langer ze daar mee bezig zijn, verder van de werkelijkheid af.

Zie ook: 14 kenmerken van mentaal sterke mensen

Jaloersheid

Jaloersheid komt in veel verschillende gedaantes; wat dacht je bijvoorbeeld van het type dat je een vals complimentje geeft maar met zijn of haar ogen rolt zodra je de kamer hebt verlaten? Dit soort gedrag kun je onschadelijk maken door deze persoon een eerlijk en gemeend compliment te maken wanneer ze iets goed doen.

Zij zullen dan zien dat jij een eerlijk persoon bent en mogelijk minder jaloers op je worden. Probeer zoveel mogelijk boven jaloers gedrag te staan en geef het goede voorbeeld. Wanneer duidelijk wordt dat iemand jou je succes geluk echt niet gunt, is het wel tijd om afscheid te nemen van deze persoon.

Negatieve mensen herkennen

Mensen die het altijd beter weten

Een ander slag mmoeilijke mensen die het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen, zijn mensen die het altijd beter weten. Deze betweters weten altijd hoe je iets eigenlijk zou moeten aanpakken. Of ze er nu verstand van hebben of niet. Net als bij jaloers gedrag, is het bij betweterig gedrag belangrijk om het je niet persoonlijk aan te trekken.

Betweterigheid is vaak een teken van ofwel diepe onzekerheid, superioriteitsgevoelens en grootheidswaanzin of een teken dat iemand moeite heeft met intimiteit. Of een combinatie van deze eigenschappen.

Betweterig gedrag

Mensen die betweterig gedrag vertonen uit onzekerheid kunnen een heel succesvol leven leiden maar zelf toch altijd het gevoel hebben dat ze elk moment door de mand kunnen vallen en dat het maar een kwestie van tijd is voor de omgeving erachter komt dat ze niet voldoen.

Als reactie daarop willen ze de oplossing bieden voor elke situatie, ook in gevallen waar niemand redelijkerwijs kan verwachten dat ze daar verstand van hebben. Alles om maar niet ‘onderontwikkeld’ over te komen.

Achterbakse mensen

Aan de andere kant van het betweter spectrum zijn de mensen die serieus denken dat niemand anders ergens meer verstand van zou kunnen hebben dan zij. Ze zijn simpelweg niet geïnteresseerd in de mening van anderen. Soms wordt deze gevoelens van grandiositeit gecombineerd met een hele diep weggestopte angst om als fraudeur ontmaskerd te worden. Dit neigt dan meer richting narcisme

Anderen op afstand houden

Het is ook mogelijk dat betweters hun gedrag vertonen om anderen (onbewust) op afstand willen houden omdat ze bang zijn ontdekt te worden als poseur. Een andere verklaring kan zijn dat ze in hun jeugd zo overmatig bejubeld zijn dat ze constant dat gevoel van verheerlijking weer proberen op te roepen.

Het is ook mogelijk dat iemand overal een mening over heeft om negatieve reacties op de roepen. Dit type mensen gedijt erg goed bij conflict, dat geeft ze het gevoel contact te hebben met andere mensen zonder dat ze deze dicht bij zichzelf hoeven te laten komen.

Ga niet mee in de manieren van een ander

Wat ook de reden is dat mensen zich op deze manier gedragen, jij zult een manier moeten vinden om er mee om te gaan. Bijvoorbeeld in het geval van een collega waar je toch echt mee moet samen werken. Bedenk dat je niet hoeft mee te gaan in de manier waarop deze mensen willen dat je met hen omgaat.

Probeer in plaats daarvan constant uit te stralen dat het helemaal niet erg is als je niet op alles een antwoord hebt en overal alles vanaf weet, mogelijk verandert in de loop van de tijd dan hun behoefte om constant te doen alsof ze alles weten en kunnen ze zelf ook relaxter in het leven staan.

Last hebben van sommige mensen

Waarom is het zo lastig omgaan met lastige mensen?

Vaak begint het bij een goede communicatie. Dit houdt in dat je bij de ander tussen de oren weet te krijgen wat je echt bedoelt en visa versa. Het helpt ook je te verdiepen in wat die ander nou motiveert om zo te doen zoals hij doet.  Je komt maar op één manier er achter en dat is door een gesprek aan te knopen en begrip op te brengen voor die ander zijn situatie.

Een aantal grootheden hebben het al eerder benoemd: Een ieder snakt naar waardering. (James/ Freud/ Nitsche) Met dit in je achterhoofd: Welke waardering kun jij tonen voor dat ene lastige mens?

Een praktijkvoorbeeld:

Mary, een intelligente, vrijgezelle vrouw van middelbare leeftijd, kreeg naar mate ze ouder werd haar leven onder ogen en zag dat er weinig meer van te verwachten viel. Jaren van eenzaamheid lagen voor haar.

Ze werd invalide (zonder lichamelijke oorzaak) en liet zich ‘verplegen’ (waardering) door haar oude moeder, die 10 jaar lang (!!!) de 3 trappen op liep om haar dochter te voorzien van haar ‘natje en haar droogje’. Totdat de moeder overlijdt: Mary houdt het nog enkele weken vol in bed, om vervolgens op te staan, zich aan te kleden, en verder te gaan met leven.

Een gebrek aan waardering kan je dus echt lam slaan. Iemand wordt dan een nog veel vervelender mens.

Mensen die onder je huid gaan zitten

Omgaan met lastige mensen

Hoe vaak heb jij achteraf al gezegd: ‘als ik dat geweten had, had ik totaal anders gereageerd!’

Als je weer een lastig mens tegenkomt, vraag je zelf dan eens af:

  • Wat is waarschijnlijk de oorzaak van het gedrag van dit lastig mens?
  • Zou het verleden de oorzaak kunnen zijn van het gedrag van dit lastig mens?
  • Wat weet ik van de thuissituatie van dit lastig mens?
  • Hoe is de gezondheid van dit lastig mens?

Valt het je op dat de vragen er niet van uit gaan dat jij, of het lastig mens, iets fout doen?

Om over na te denken: Als ik niet de reden ben van het gedrag van lastige mensen, ben ik dan wel de oplossing?

Wie is er gebaat bij een harmonieuze sfeer? Ongetwij

feld het lastig mens, maar sowieso jijzelf!  Een klassieke win-win situatie.

Moeilijke mensen

Tips om goed om te gaan met moeilijke mensen

  1. Krijg inzicht in het gedrag van het lastig mens.
  2. Toon waardering voor de goede dingen, het lastig mens snakt hiernaar!
  3. Bedenk dat het lastig mens er mag zijn, maar jij ook!
  4. Als het niet lukt, maak dan de handige keuze om meer afstand te bewaren.
  5. Zie het nemen van afstand nooit als falen!

Zelf de controle bij moeilijke mensen

Bij elk negatief gedrag van andere mensen is het heel belangrijk dat je je eigen grenzen stelt en deze goed bewaakt. Zo hou je controle over de situatie. Stel bijvoorbeeld als regel in dat je maximaal drie negatieve of hatelijke opmerkingen van iemand wilt tolereren maar dat je daarna de visite of het gesprek tot een einde brengt.

Probeer ook niet zwelgen in het feit dat ‘het weer niet gelukt is’. Nee, jij hebt je aan je eigen -geheel redelijke- grenzen gehouden en bent jezelf trouw gebleven. Ook heb je een goede boodschap meegegeven. Volgende keer mogen ze weer proberen om op de juiste manier met jou om te gaan. Want dat verdien je.

Heb je ook deze artikelen al gelezen?

In onze kennisbank over burn-out vind je talloze artikelen die je op weg helpen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. Ik vind dit een heel apart verhaal. Alsof je op middelbare leeftijd als single weinig meer mag verwachten en je een eenzaam lot staat te wachten ????:
    Mary, een intelligente, vrijgezelle vrouw van middelbare leeftijd, kreeg naar mate ze ouder werd haar leven onder ogen en zag dat er weinig meer van te verwachten viel. Jaren van eenzaamheid lagen voor haar.’

  2. Vrij aardig goed verwoord, behalve dat mensen niet als lastig of moeilijk bestempeld mogen worden maar wel hun gedrag.

    Ondanks bv gezondheidsproblemen zoals Autisme vind ik wél dat mensen niet het recht hebben de ander onbekoorlijk te behandelen. Het is de toon die muziek maakt. Deze blog heb ik met volle aandacht gelezen en ik lees hier oa de bevestiging dat tijdelijk afstand nemen een weloverwogen keuze is. Dank.

    Wat betreft situatie Marie: verwend. Wordt hoog tijd dat ze op eigen benen leert te staan. Liever eenzaam en voor jezelf kunnen zorgen dan andersom.

    Gr en succes!

  3. Zelf ben ik niet makkelijk, maar ook niet de mogelijkste. Wat mij in de weg staat is mijn depressieve gevoelens, mijn verleden en heden zijn niet bepaald rooskleurig. In periode van stress, spreek ik mijn gedachten uit en dat maakt mij erg kwetsbaar. Ik heb een bipolaire stoornis, maar er is verder geen verslaving of geweld of andere vorm van overlast voor mijn medemens. Ik ben erg op mijzelf, niet egoïstisch, maar ik heb de indruk dat mensen mij niet uitstaan, misschien om de manier hoe ik praat, de klank van mijn stem, tegelijkertijd kan ik heel vriendelijk zijn en mensen aan het lachen maken, maar mijn twee buurvrouwen zijn niet van mij gecharmeerd, ik denk dat zij jaloers zijn om hun mannen en ik ben alleen. Ik durf nu niets meer, heb nu in mijn schulp gekropen en afstand genomen van deze vrouwen, maar omdat ik ze dagelijks tegen moet komen, zou ik graag advies willen vragen hoe moet ik met deze vrouwen omgaan, zonder mijzelf nog kwetsbaarder te maken of conflict uit te lokken, want dat maakt mij nog depressiever.

    1. Hoi Jcy,

      dankjewel voor je open reactie. Je zit in een lastige situatie. Zeker bij de situatie die je omschrijft is het van belang om van jezelf te leren houden met alles wat je wel en niet hebt. Je bent tenslotte mens en dat is genoeg om van gehouden te worden.

      Een positief zelfbeeld en eigenwaarde zijn daarin heel belangrijk

  4. Zoek een groep mensen op waar je met regelmaat naar terug kan keren, bv een interesseclub ,een leesclub, een kerk waar een bijbelcursus wordt gegeven, een groep waar je je veilig voelt en jezelf mag zijn. Daardoor kom je uit je isolement en leer je meer over anderen en daardoor over jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *