Starten met ondernemen en een eigen bedrijf beginnen na een burn-out. Hoe komt het dat dit zo aanlokkelijk klinkt voor velen die weer grotendeels hersteld zijn?

In deze gastblog door Bas Smeets van ‘Maak Jouw Impact’ gaan we daarnaar kijken en krijg je een aantal handvaten om de weg naar ondernemen vanuit een burn-out te gaan onderzoeken.

Waarom gaan ondernemen?

Op een gegeven moment begint de energie weer terug te komen en voel je ruimte om naar de toekomst te gaan kijken. Wat we in de praktijk vaak zien is dat mensen enorm twijfelen of ze wel terug willen en kunnen naar hun oude werkplek. Het is immers ook de plek of het bedrijf waar ze uitgevallen zijn.

Meestal zijn het de hoger opgeleiden in de leeftijd van eind 30 tot midden 50 die over hun baan al langer wisten: Dit is het eigenlijk niet meer, ik mis de voldoening en energie die het me vroeger gaf. Het zijn vaak de mensen die vastliepen in de organisatie en tegen muren aanliepen wanneer ze iets wilden veranderen.

Niet open voor verandering

Je kent het wel: Je hebt een goed idee waar de organisatie enorm van zou profiteren of dat dingen veel makkelijker maakt. Er is echter een probleem: je collega’s en leidinggevende zijn met hun eigen ding bezig en staan niet open voor verandering. Het voelt als trekken aan een dood paard.

Steeds vaker en steeds meer ga je denken: voor wie doe ik dit eigenlijk, is dit nou alles? Je mist de vrijheid om je eigen ding te kunnen doen en je ideeën te implementeren. Wanneer je dat herkent dan heb je misschien ook al gemerkt dat de gedachte om nog jaren bij je huidige of bij een andere, soortgelijke werkgever te zitten je niet heel vrolijk maakt.

En dan komt nu, na het herstel van je burn-out, dat stemmetje in je hoofd weer naar boven: gaan ondernemen, iets voor jezelf starten.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Een bedrijf starten, in wat en hoe dan?

Na een burn-out kun je doorgaan op hetzelfde vlak als vroeger, maar misschien speelt het idee om het roer helemaal om te gooien ook wel door je hoofd. Daarbij komt er natuurlijk ook weer een heel scala aan andere vragen bij je naar boven.

De belangrijkste is meestal:

Wat kan ik gaan doen dat me energie, voldoening en vrijheid geeft, maar waarmee ik ook mijn huidige levensstijl kan behouden zonder me zorgen te moeten maken over mijn financiën?

De valkuil waar hier vaak ingelopen wordt is dat we veel te snel kijken naar het financiële stuk en de ‘hoe dan’ vraag.

Natuurlijk is dat belangrijk en moeten we realistisch zijn, maar in het begin is het veel belangrijker om je aandacht te richten op het wat & waarom, in plaats van het hoe. Op die manier geef je jezelf de ruimte om van binnenuit eerst heel goed te gaan onderzoeken en voelen wat je écht graag zou willen doen. Vanuit het ideaalplaatje kunnen we dan gaan kijken naar de praktische invulling en uitvoering.

Als je het andersom doet is de kans veel groter dat je bepaalde opties direct uitsluit, omdat je op het eerste gezicht denkt dat het niet haalbaar voor je gaat zijn. In de praktijk kan er echter veel meer dan je denkt, wanneer je er goed naar gaat kijken. Uit onderzoek onder succesvolle ondernemers en duizenden anderen die de overstap gemaakt hebben vanuit een baan of burn-out naar een eigen bedrijf zijn de volgende 4 stappen gekomen. We noemen ze ook wel de 4P’s van persoonlijke vrijheid.

Ze geven je een globale strategie voor alle stappen van ‘wie ben ik eigenlijk en wat wil ik’ tot en met een succesvol bedrijf. En waarschijnlijk zijn ze niet wat je verwacht.

Passion – Wie ben ik en wat wil ik?

 De eerste ‘P’ van Passion beantwoordt de vragen ‘wie ben ik?’ en ‘wat is mijn passie, mijn unieke bijdrage aan de wereld’?

Het is het innerlijk vuur in je dat weer wakker gemaakt wordt. Het is de volledige omarming van wie je echt bent, van je ware identiteit in plaats van het identificeren met je werkverleden.

Aan de vraag ‘wat wil ik doen?’ gaat een andere, veel diepere vraag vooraf: wie ben ik? Vooral in de westerse wereld staan we constant ‘aan’. We zitten in de actiemodus. Maar we vergeten daarbij wel eens: wat je DOET, dient aan te sluiten bij wie je BENT. Anders ben je niet congruent bezig en is het heel lastig om je echte vervuld en gelukkig te voelen.

Vooral op werkvlak merk je dit heel erg, omdat je daar zo’n groot deel van je volwassen leven aan besteedt.

Echte verandering, zoals het roer omgooien en voor jezelf gaan beginnen, vindt plaats op het niveau van identiteit, niet op het niveau van activiteit.

Geef antwoord op deze vragen

De eerste vragen die je beantwoord wilt zien zijn daarom ook:

  • Wie ben ik echt?
  • Wie ben ik zonder de rol die ik de afgelopen jaren gespeeld heb?
  • Wie ben ik zonder mijn werkverleden?
  • Wie ben ik zonder mijn opleiding?
  • Wie ben ik zonder mijn hobby’s?
  • Wie ben ik zonder mijn relatie, familie en vrienden?

Wat blijft er dan over? Dat is je echte ik. Wanneer we vandaaruit gaan opbouwen dan voel je ook heel snel of iets wel of niet bij je past.

Bij PASSION hoort ook het formuleren van ‘Jouw Unieke Bijdrage’, zoals we dat noemen. Want werken is niets anders dan een bijdrage leveren aan mensen of organisaties, waar je een vergoeding voor krijgt.

In Jouw Unieke Bijdrage beschrijf je heel concreet:

  • Wie help je?
  • Welk probleem of uitdaging los je voor hem/haar of de organisatie op?
  • Welke talenten en vaardigheden zet je daarvoor in?
  • Op welke manier doe je dit?

Je ziet, we hebben het nog helemaal niet over geld verdienen. Het doel is nu nog niet om realistisch te zijn, maar om naar het ideaalplaatje te gaan kijken.

Power – Hoe durf ik het?

Het is leuk om nu te weten wat je zou willen gaan doen wanneer je wilt starten met ondernemen na een burn-out. Maar het ook nog eens in de praktijk brengen? Veel mensen hebben wel een idee wat ze zouden willen gaan doen na hun burn-out, maar durven niet aan de slag te gaan. Ze blijven twijfelen en zich zorgen maken of iets wel de juiste keuze is en of ze er later geen spijt van gaan krijgen. Dat komt vooral doordat we ons nog niet veilig en zeker voelen bij de gedachte aan iets heel nieuws.

Veiligheid en zekerheid zijn menselijke basisbehoeftes. Vaak halen we die uit externe omstandigheden, zoals een vast salaris en de connectie met mensen om ons heen. Bij de gedachte om voor jezelf te gaan starten worden beiden bedreigt: Het vaste salaris kan wegvallen en je vrienden & familie zullen er vast een mening over hebben.

  • ‘Zou je dat nou wel doen, je komt net uit een burn-out?’
  • ‘Ondernemers hebben het moeilijk hoor!’
  • ‘Dan moet je 60 uur per week werken, dat is toch niets voor jou.’

Dit zijn vaak de standaard goedbedoelde reacties van onze naasten, waardoor ons innerlijk beschermingsmechanisme, ons oerbrein, enorm getriggerd wordt. Power gaat daarom over de zekerheid en veiligheid weer in jezelf vinden, in plaats van buiten jezelf.

Onzekerheid versus onzekerheid

Het leven is van nature onzeker en het zoeken naar zekerheid en controle binnen die onzekerheid van het leven kost heel veel energie. Echte zekerheid is namelijk de zekerheid hebben dat je zelf goed kunt omgaan met onzekerheid. Het is de overtuiging hebben dat jij altijd weer op je pootjes terecht komt, wat er ook gebeurt.

Daarmee is het natuurlijk ook een van de eigenschappen van een ondernemer, iemand die een bedrijf start. Je zult veel gemakkelijker doorzetten en dingen die niet direct goed gaan makkelijker kunnen accepteren. Het hoort er nou eenmaal bij. Hoe mooi zou het zijn om met zo’n instelling na je burn-out een nieuwe start te maken?

Ondernemen na een burn-out

Profit – Hoe verdien ik er geld mee?

Wanneer onze passie, onze unieke bijdrage helder is en we niet kunnen wachten om aan de slag te gaan is het tijd voor de volgende stap:

Hoe verdien ik er geld mee?

Hier gaat het concreet over het starten met ondernemen door het omzetten van jouw passie, jouw unieke bijdrage naar een business concept waar klanten ook echt op zitten te wachten.

De eerste stap is het veiligstellen van je huidige inkomen. Dat kan zijn uit een baan, uitkering of spaargeld. Wat je zeker niet wilt doen is zomaar in het diepe springen met een idee dat zich nog niet in de praktijk bewezen heeft.

Bijna altijd is het verstandig om de overgang van baan of uitkering naar eigen bedrijf langzaam te laten verlopen. Het is een proces dat meestal een paar maanden tot 1 of 2 jaar duurt.

Pak je tijd

Natuurlijk kan het starten van een succesvol bedrijf ook sneller gaan, maar je mag er gerust je tijd voor nemen en het naast je huidige hoofdinkomen doen.

Ook zijn er vanuit het UWV mooie regelingen, zoals de startersregeling. Daarmee mag je vanuit een uitkering 6 maanden lang met behoudt van een groot deel van die uitkering proberen je eigen bedrijf van de grond te krijgen. Zonder sollicitatieplicht en alles dat je verdient met je onderneming mag je ook nog eens houden.

Houdt steeds in gedachten wat er bij het starten met ondernemen het allerbelangrijkste is:

Je businessconcept valideren en je eerste klanten krijgen.

Dat betekent dus niet: een website maken, visitekaartjes laten drukken, enzovoorts. Dat zijn allemaal dingen die tijd en geld kosten en die je pas doet nadat je vertrouwen hebt dat je concept ook echt gaat werken.

Meer informatie vind je ook in het artikel ‘voor jezelf beginnen naast een baan’.

Bekijk ook het interview met Bas Smeets van Maak Jouw Impact:

Presence – Hoe je mindful en in balans blijft

Ons hoofd is van nature eerst bezig met de bovenstaande P’s. We willen weten met wat en hoe we kunnen starten met ondernemen na een burn-out.

Naast al dat innerlijke vuur van Passion en de kracht van Power is het echter ontzettend belangrijk dat je in balans blijft.

Presence gaat over die balans. Het is mindfulness, met je aandacht in het nu kunnen zijn. Het is zelfliefde, bewustwording, maar ook je mentale, fysieke, emotionele en spirituele ontwikkeling.

Presence zorgt ervoor dat je voorkomt dat je (weer) opbrandt.

Wanneer je praat met succesvolle ondernemers die hun bedrijf vanuit passie runnen en die ook nog eens zelf en mooi en gebalanceerd leven leiden dan vallen twee dingen direct op: Ze besteden heel veel tijd aan Presence en ze ondernemen echt vanuit hun authentieke ik, omdat ze weten dat ze echt een mooie bijdrage leveren aan de wereld met hun werk.

Binnen 6 maanden je eigen bedrijf en eerste klanten?

Maak Jouw Impact helpt met een team van 10 professionals elk jaar honderden mensen de overstap de maken vanuit een baan naar een eigen onderneming.

Op een veilige, stap voor stap manier met behulp van een bewezen methodiek waarbij jij als persoon altijd centraal staat. Wanneer jij namelijk helemaal in je kracht staat, dan staat je bedrijf dat straks ook. En wanneer jij volledig helder hebt wat jouw echte passie, jouw unieke bijdrage is en dat durft te laten zien, dan weten de klanten die voor jou bestemd zijn je ook te vinden.

Eens sparren over jouw situatie en de opties voor begeleiding van een van onze Impact Coaches? Vraag hier een vrijblijvend gesprek aan.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *