Stress en burnout door pesten op het werk. Wat kun je er aan doen?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Stress en burnout door pesten op het werk

Er schuilt nog steeds een groot op wanneer je gepest wordt op je werk. Je wordt gepest op school, als je nog niet zo weerbaar bent, maar nu, als volwassen vent of vrouw, moet je er maar tegenkunnen, weerbaar zijn, voor jezelf op kunnen komen en je zegje kunnen doen. De cijfers wijzen uit dat dit niet zo werkt: (we hebben het hier dus niet over plagerijtjes!)

  • 1 op de 8 mensen wordt weleens gepest op het werk en heeft daar last van.
  • 1,2% (80.000 mensen) wordt structureel gepest op het werk

Gevolg?

  • 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar (TNO)
  • €900.000 extra kosten voor de werkgever.
  • 200-300 zelfdodingen per jaar als gevolg van pesten.

Wat is pesten?

Je wordt gepest wanneer je continu getreiterd wordt door collega’s. Dat kan inhouden dat je niet meegevraagd wordt voor de lunch, vervelende, kwetsende mails krijgt, een extra nadelige beoordeling van je leidinggevende of dat je genegeerd wordt. Ook kan er een reden zijn dat je gepest wordt: je huidskleur, je dialect, je uitstraling, een pukkel, geloof, cultuur, etc.

Pesten kan op een aantal manieren gebeuren. Het kan zijn dat er over je gekletst wordt, verhalen aangedikt worden en je geen kans hebt om je te verweren. De volgende keer als je dan ergens komt, merk je dat ‘er wat is’ maar niemand die je wil vertellen wat het is.

Ook kun je rechtstreeks gepest worden. Je mail wordt dan gecontroleerd door je leidinggevende bijvoorbeeld, of je spullen worden ‘per ongeluk’ stuk gemaakt, er worden vervelende opmerkingen gemaakt over jouw functioneren, of jij bent telkens de klos als er vervelende karweitjes gedaan moeten worden

Waarom pesten mensen eigenlijk?

Vaak hebben pesters het ‘nodig’. Zelden zul je gepest worden door een echt zelfverzekerd persoon die weet wat hij kan en wat hij niet kan. Sommige pesters hebben een zondebok nodig voor het afschuiven van werkstress. Iemand even flink pesten helpt dan om eigen emoties te botvieren. Meer dan eens ontstaat pesten uit een gevoel van afgunst of jaloezie

Pesters hebben het nodig om te pesten. Zo kunnen ze hun eigen gevoel van welzijn weer even oppoetsen ten koste van een ander.

Omstanders hebben natuurlijk net zoveel schuld. Niks zeggen gebeurt vaak doordat anderen bang zijn om zelf ook gepest te worden, of minder waardering te krijgen.

Gevolgen van pesten

Gepest worden is verschrikkelijk. Je voelt je veel minder dan de ander en je durft niet meer voor jezelf op te komen, uit angst dat het pesten nog erger wordt. Als je niet uitkijkt wordt de twijfel aan jezelf steeds groter en vraag je jezelf af waarom je eigenlijk bestaat.

Ook je lichaam reageert op pesten. Hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen en hoge bloeddruk zullen je niet vreemd zijn wanneer je gepest wordt. Ook zijn depressies en slaapproblemen een gevolg van pesten.

Gepest worden is dus niet alleen erg voor je gemoedstoestand, ook je hele lijf wordt er minder van.

Stress door pesten

Iedereen snakt naar waardering (Prof. William James/ Freud). Wanneer je dit niet krijgt, of het zelfs van je afgenomen wordt, voel je minder dan anderen. Je gaat steeds meer tegen je werk opzien en dat heeft z’n weerslag op alle facetten van je leven. Je bent niet de sterke persoon die je wilt zijn en het lijkt alsof je nergens meer tegen kunt.

Al snel ben je aan het overleven en kom je in de ‘vecht of vlucht modus’ of te wel: je krijgt stress

Burnout door pesten

Wanneer stress te erg wordt en je maar blijft proberen toch waardering te krijgen, maar telkens krijg je de deksel op je neus doordat je weer gepest wordt, loop je jezelf op een gegeven moment voorbij. Je holt jezelf lichamelijk en mentaal volledig uit. Er komt een moment waarop dit niet meer lukt. Je bent dan leeg/ op of te wel: burnout

Het gevoel dat je niks waard bent is een zeer belangrijke reden bij het krijgen van een burnout!

Wat kun je doen tegen pesten op het werk?

Vaak kiezen pesters voor een ‘zwakkere partij’ die een makkelijk doelwit is. Het heeft daarom geen zin om ‘een goed woordje terug te kunnen zeggen’. Je leert zo je eigen gevoel te verbloemen door verbale vaardigheden. Je leert jezelf te verschuilen. Op de lange termijn doe je daar geen goed aan voor jezelf. Pesten op de werkvloer

Mentale weerbaarheid (niet zo snel uit het veld geslagen worden) bouw je op door aan je eigen persoonlijkheid te werken. Een fysieke fitheid ondersteunt dit. Je wordt er niet alleen weerbaarder door, maar ook je zelfvertrouwen en eigenwaarde groeit.

Je bouwt een mentale fitheid op door je goede punten te gaan herkennen, erkennen en in te zetten. Dit is lastig, zeker als je gepest wordt en je mindere punten nogal eens benadrukt worden.

We helpen je graag bij deze zoektocht. Stop het pesten, neem contact op:

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

 

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies