Te veel moeten; waarom moet dat? Een druk leven leiden, je lijkt er vandaag de dag niet onderuit te komen. Wanneer we druk zijn, dan zijn we goed bezig, althans: zo is het idee. Dit stressvolle levensmotto kan funest werken. Je kunt het gevoel krijgen dat je te veel moet.

Alles moet en nergens kun je nog plezier uithalen omdat het plichtmatig voelt. Hoe komt het dat je het gevoel kunt hebben dat je teveel moet? In dit artikel belichten wij de factoren die ervoor zorgen dat je een plichtgevoel krijgt en welke karaktereigenschappen extra bijdragen een dit gevoel.

Eigen verwachtingen bijstellen

Factoren waarom je te veel moet 

Wanneer je met iemand erover praat dat je teveel moet, kun je weleens als reactie krijgen dat dit helemaal niet hoeft. Dit klinkt vaak eenvoudiger dan het werkelijk is. Je kunt namelijk veel factoren in jouw leven hebben die dit gevoel voeden. Of je kunt het gevoel hebben dat je altijd moet presteren en alle ballen in de lucht moet houden. Je moet een goede carrière hebben, een fijn en gezellig gezinsleven, een goede relatie en nog sociale contacten onderhouden. E

en grote factor is het gevoel dat je alle ballen ten alle tijde in de lucht moet houden. Je bent dan constant bezig, maar bent nergens eigenlijk écht bij. Je bent lijstjes aan het aflopen en afvinken in plaats van werkelijk in het moment te leven.

Een andere grote factor is de sociale media. Niet alleen kun je het als een plicht voelen dat je ieders leven moet bijhouden op deze online platformen, ook zie je alleen de highlights van anderen op social media. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je het ook net zo leuk en goed moet doen als anderen. Anderen kunnen blijkbaar dit allemaal doen in een week, dan moet ik dat ook kunnen! Onbewust leggen we onszelf hoge eisen op door wat we zien op social media.

Te veel moeten van jezelf 

De grootste factor van het gevoel dat je te veel moet dat ben je helaas vrijwel altijd zelf. Mensen kunnen erg hard voor zichzelf zijn en zichzelf extra pushen. Heb jij het gevoel dat je ook harder moet werken zodat je even ver komt als jouw collega, of ook zo’n leuk feestje moet organiseren voor jouw kinderen?

Je kunt soms te veel van jezelf vragen. Hierdoor krijg je het gevoel dat je te veel moet. Zeker wanneer één ding niet doorgaat. Dan heb je direct het gevoel dat je achter de feiten aan blijft lopen. Leg niet te veel hooi op je vork. Op deze manier wordt alles plichtmatig en kun je nergens echt van genieten.

Hoge verwachtingen uit de omgeving 

Men moet de omgeving ook niet onderschatten. Bevind jij je in een omgeving waar geldingsdrang en prestige erg aanwezig zijn? Dan kan de omgeving een grote invloed uitoefenen op jouw gevoel. Word je erop aangekeken als je een dag vrij neemt omdat je het te druk hebt gehad of werk je bijvoorbeeld op provisiebasis en wil je altijd de beste zijn?

Wanneer het in jouw omgeving normaal is om altijd maar druk te zijn, dan kun je hier eenvoudig in meegaan. Ben je opgevoed in een gezin waar gepusht is om het altijd maar beter te doen? Dan is het helemaal niet vreemd dat je op een moment overbelast raakt en het gevoel hebt dat je het altijd maar druk hebt.

alles maar moeten

Karaktereigenschappen die maken dat je veel moet 

Daarnaast spelen karaktereigenschappen ook een grote rol. De een is veel beter bestand tegen stress en invloeden vanuit de omgeving dat de ander. Ben jij perfectionistisch? Dan zul je al gauw het gevoel krijgen dat je altijd alles maar moet. Dit komt doordat je altijd alles tot in de puntjes voor elkaar wilt hebben. Ook mensen die minder assertief zijn zullen hier sneller mee te maken krijgen.

Dit komt doordat nee zeggen vaak geen optie is. Je kunt jezelf op deze manier te veel op je hals halen. Heb je het gevoel dat je teveel moet en krijg je hier letterlijk last van? Dan kan het goed zijn om met jezelf aan de slag te gaan. Een coach kan helpen om jouw valkuilen te herkennen zodat je beter kunt omgaan met jouw prestatiedrang.

De gevolgen van te veel moeten

Teveel moeten is eigenlijk een andere verwoording voor stress. Je hebt het te druk en bent altijd bezig met wat nog meer gedaan moet worden. Heb je een taak goed afgerond dan ben je direct weer bezig aan de volgende. Te veel moeten en dus stress ervaren is zeer slecht voor de mens. In korte periodes kan stress helpen om het beste uit je te halen. Maar langdurig heeft het schadelijke gevolgen. Niet alleen kun je lichamelijke klachten ondervinden door stress, ook mentaal kan het veel met je doen.

Wanneer je veel stress ervaart zijn een aantal hormoonlevels in jouw lichaam erg hoog. Je hebt meer cortisol en adrenaline is jouw lichaam. Dit zijn hormonen die bijvoorbeeld ook werken wanneer jij direct in contact komt met een leeuw en moet vluchten. Jouw lichaam moet al deze stoffen verwerken. Wanneer je dagelijks te veel van deze hormonen in jouw lichaam hebt, kan jouw lichaam dit niet zo snel verwerken.

Hierdoor blijft het gevoel van druk en spanning in jouw lichaam. Ook kunnen de bijnieren uitgeput raken van te veel stress omdat het altijd maar bezig is om deze hormonen te verwerken. Bijnieruitputting gaat gepaard met extreme moeheid. 

Door te veel te moeten en hoge stresslevels kan een een burn-out ontstaan. Je bent dan helemaal opgebrand en kunt niets meer. Je kunt een burn-out beter voorkomen dan genezen. Van een burn-out kun je namelijk jarenlang klachten blijven ervaren. Teveel moeten is op de lange duur nooit een goede optie.

Minder genieten

Wanneer je het gevoel hebt dat je altijd alles maar moet doen, kun je nooit genieten van het moment. Viert jouw kind een perfect georganiseerd kinderfeestje, maar ben jij alweer in jouw hoofd bezig met de vergadering van komende week? Je kunt in jouw hoofd altijd maar bezig blijven en het gevoel hebben dat je iets moet. Wanneer je rustig op de bank zit, voelt het alsof je iets verkeerds doet.

Wanneer je te veel moet, dan kun je nooit genieten van het moment. Het is belangrijk om tijdig in te zien wat dit gevoel letterlijk met je doet. Het is niet goed om geleefd te worden.

Er wordt altijd aan me getrokken

Prioriteiten stellen 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet meer het gevoel hebt dat alles moet? De beste manier om van dit gevoel af te komen, is door prioriteiten te stellen in jouw leven. Echt niet alles moet, sommige zaken zijn belangrijker dan anderen en sommige kunnen wel wat minder aandacht gebruiken. Je hoeft echt niet constant alle ballen in de lucht te houden.

Kies de zaken die er echt toe doen voor jou en richt daar jouw volledige aandacht op. Wat is bijvoorbeeld belangrijker? De gezondheid van jouw gezin of familie of een meeting op het werk over twee weken? Zorg dat je jouw prioriteiten duidelijk hebt zodat je minder stress hoeft te ervaren.

Plannen

Een vaste planning maken kan soms juist het gevoel geven dat je veel moet. Toch kun je ook een planning maken waardoor je de druk wegneemt. Zorg wanneer je jouw planning maakt dat je rekening houdt met wat jouw prioriteiten zijn. Heeft jouw kind bijvoorbeeld een uitvoering? Neem dan die hele middag vrij en niet een paar uur zodat je daarna weer moet stressen om op tijd terug te zijn.

Maak het wat makkelijker voor jezelf. Vergeet ook niet om vrije tijd in te plannen. Het klinkt misschien vreemd, maar wanneer je het niet doet, kun je jezelf helemaal vol plannen. Plan minstens één avond per week helemaal voor jezelf. Tijd voor jezelf om te ontspannen en om met niets anders bezig te zijn.

Om hulp vragen

Denk jij dat je de enige bent die alle taken juist kan volbrengen? Dat is helaas niet altijd zo. Wees niet bang om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Heb je hulp nodig bij het maken van een presentatie, vraag of collega’s kunnen helpen. Heb je het erg druk op je werk? Zorg dan voor een oppas voor de kinderen. Het leven is zo moeilijk als dat je het zelf maakt. Hulp vragen kan veel zaken verlichten en jouw meer ruimte en rust geven.

Je bent echt niet de enige die alle taken kan doen. Merk je dat je het te druk in huis hebt? Praat dan met jouw partner om te zien hoe jullie de taken beter kunnen verdelen of huur een hulp in om jullie te helpen.

Teveel moeten? Dat leg je in de meeste gevallen jezelf vaak op. Teveel moeten kan op de lange termijn meer kwaad doen dan dat je lief is. Zorg dat je tijdig jouw gevoel (h)erkent zodat je er iets tegen kunt doen. Geniet weer van jouw tijd zonder het gevoel te hebben dat alles plichtmatig moet.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

 

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Super mooi artikel !
    Iedereen zou dit MOETEN lezen

  2. G.Meijer schreef:

    Oh zo waar. Alle genoemde factoren hebben geleid tot mijn ziek-zijn, en voorlopig niet meer fulltime kunnen werken. Nu m “moet” ik leren grenzen te stellen, wat vreselijk moeilijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *