Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Financiële stress? In 5 stappen er van af!

article content

Financiële stress? In 5 stappen er van af!

Er zijn 2 redenen voor dit blog: Vorige week werd ik regelmatig gevraagd hoe ik dat zag: je doelen/ dromen waarmaken als je geen financiële ruimte hebt. Ik heb daar een aantal ideeën over, die ik graag met je deel. Tevens merk ik dat Financiële stress mensen behoorlijk kan veranderen: Woede, machteloosheid, rusteloosheid maar bovenal onzekerheid zijn veel geuite gevoelens bij financiële zorgen.

Lastig om de boel op orde te brengen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je het erg lastig vindt je financiën op orde te brengen, of dat je niet inziet hoe je meer geld zou kunnen overhouden. Veelal wordt er dan extra gewerkt om meer inkomsten te krijgen. Meer werken betekent minder tijd wat weer andere stress oplevert.

Lees in dit artikel de oorzaken, en de 5 praktische tips om (weer) financieel stressvrij te worden

Omgaan met financiele stress

De oorzaken van financiële stress

Vaak komt financiële stress door het hebben van (te) te weinig geld. Het verlies van een baan, schulden, een lastige scheiding, betalingsmoeilijkheden, etc. Het kan ook zo zijn dat je druk voelt om je financiële toestand goed bij te houden.

Ik kan je daarbij geruststellen: Naar schatting vindt 40% van de Nederlanders dat lastig (bron: Wijzer in Geldzaken) Op zich is dat niet lastig te begrijpen: Ga maar eens na hoeveel mails, brieven, facturen, bonnetjes je krijgt die je bij moet houden, en op tijd moet betalen. Naar schatting heeft 20% van de mensen stevig moeite hier het overzicht in te bewaren, en zegt hierdoor financiële stress te ervaren.

Omgaan met financiele stress:

Hou je financiën bij!

Schep één keer duidelijkheid door je inkomsten en uitgaven bij te houden (ik doe dat in Excel, maar je kunt dat op veel andere manieren doen natuurlijk) Zet je inkomsten en uitgaven van een maand op een rij, en vertaal dat terug naar wat je per dag te besteden hebt. Als je meer geoefend bent of raakt, dan kun je ook een weekbudget instellen.

Blijf op de hoogte van financiële ontwikkelingen zoals bij: kinderopvang, woonstichting, belastingdienst, RDW, etc. Hoewel dit eerst een inspanning vergt, zorgt het uiteindelijk voor rust in je hoofd

Doe het niet alleen

Er zijn altijd mensen die je graag willen helpen met het op orde brengen van je financiën. (Zoek wel de juiste mensen uit)

Zet je eventuele schaamte of trots aan de kant, en bedenk hoe ontzettend trots je zult zijn als je geen financiële stress meer hebt. Misschien kan een budgetcoach je helpen. Het kost wat geld, maar zorgt uiteindelijk voor een besparing.

Als je problemen zo groot zijn dat je ze echt niet kunt overzien, praat er dan over met vrienden en familie, waarschijnlijk hebben ze oplossingen waar je zelf nog niet eens aan gedacht had. Voel je ook niet bezwaard om in zo’n geval hulp te vragen bij een schuldhulpverlener, budgetcoach, financieel adviseur of de bank.

Blijf fit!

Het is heel verleidelijk om met de gordijnen dicht af te wachten tot het allemaal weer over waait. Gevolg is dan wel dat je allemaal vervelende lichamelijk en mentale klachten krijgt. Van hoofdpijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk tot slecht slapen, angsten, en concentratieverlies. Pruttelend en piekerend afwachten heeft dus geen zin.

Zorg ervoor dat je de stress de baas blijft door gezonde voeding, een gezonde leefstijl, en voldoende beweging. Dit zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Als je lekker in je vel zit kun je je problemen beter aan waardoor je zorgt voor betere oplossingen.

Geld bepaalt niet wie je bent

Hoewel ik geen onderzoek kon vinden wat mijn stelling onderbouwt, denk ik dat er veel mensen zich minderwaardig voelen t.o.v. een ander door wat ze hebben. Voel jij je minderwaardig als je iets niet kunt betalen? Niet doen! Je spullen die je hebt bepalen niet wie je bent.

Uiteindelijk worden je spullen oud en gaat het stuk, of het verslijt. Jouw eigenwaarde is belangrijker dan dat. Geef dus geen geld uit dat je niet bezit, om mee te kunnen doen met anderen in de maatschappij om je heen.

Kijk eens naar de mensen die wel gelukkig zijn met een simpel bestaan en count your blessings!

Gebruik je talent om geld te verdienen

Even terug naar het blog van vorige week: het is niet voor iedereen weggelegd om een jaar financieel te overbruggen. Toch ligt dit dichterbij dan dat je denkt.

Als je echt heel graag je doelen wilt bereiken, ga dan eens een jaar fors onder je stand leven. Ruil je auto in voor een kleinere, neem een sim-only i.p.v. een abonnement met telefoon, bespaar op je gas water en elektra, verkoop spullen die je niet meer nodig hebt, doe gratis uitjes met je kinderen (geloof me: ze zijn echt leuk!) etc. etc.

Al bespaar je €50,- per maand, dat is toch even €600,- per jaar! Ga maar eens na wat het oplevert als je €250, €500, of zelfs €750,- per maand kunt besparen. Een overbrugging is dan snel in zicht!

Het gevolg van het gebruiken van je talenten is dat je meer geld kunt verdienen met jouw wijsheid, interesses, kennis, levenservaring etc. Wees dus niet te bescheiden, want je onthoudt de ander niet langer een tijdswinst, of geld/ energie besparing. Iedere dag die jij wacht met het inzetten van jouw talenten doe je de wereld te kort

Omgaan met financiele stress: gerelateerde artikelen

Relatieproblemen door stress

Burnout onder studenten. Opgebrand tijdens je studie

Wanneer het ouderschap je teveel wordt

 

Comment Section

0 reacties op “Financiële stress? In 5 stappen er van af!

Plaats een reactie


*


Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Ook help ik bedrijven bij het duurzaam inzetten van mensen om zo ziekteverzuim te voorkomen. Prachtig werk vind ik: het kent alleen maar winnaars!Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken