Trainingen verzuimpreventie

Verzuimpreventie: Ben je als manager, leidinggevende, HR, etc naar een training om het verzuim terug te dringen in de organisatie? Ruud Meulenberg heeft zich gespecialiseerd om hierbij te helpen!

Aanpak training verzuimpreventie

Onze aanpak is gebaseerd op doen: het is hoognodig om theorie te vertalen naar de praktijk zodat je als leidinggevende of HR direct wat mee kunt doen. Dat dit hoognodig is, mag duidelijk zijn: Veel bedrijven kampen met hoge verzuimcijfers en kosten als gevolg van ziekteverzuim en stress. Zo trainen wij leidinggevenden/ HR met de volgende vragen:

  • Wat kan ik doen met de symptomen die ik herken bij mijzelf en bij collega’s?
  • Hoe kan ik een werknemer aanspreken die veel signalen vertoont?
  • Wat moet ik doen met het werk dat blijft liggen?
  • Ik probeer anderen het te veel naar de zin te maken, hoe los ik dat op?
  • Welke maatregelen kan ik nemen in een voorstadium?
  • Hoe maak ik stress bespreekbaar in het team?
  • Hoe kan ik mensen (laten) begeleiden zonder dat ze bang zijn hun baan te verliezen?
  • Wanneer wordt stress ongezond?

Problemen

Ervaar je binnen organisaties de de volgende problemen?

  • Hoog ziekteverzuim Gemiddeld gezien heeft 14% van jouw medewerkers burn-out klachten. Dat betekent een continue hoog risico op uitval binnen jouw organisatie.
  • Verminderd werkvermogen Medewerkers functioneren simpelweg minder omdat ze gebukt gaan onder stress en overbelasting met alle gevolgen van dien.
  • Hoge kosten Als jij veel medewerkers hebt die last hebben van een burn-out, dan kunnen deze problemen hoog in de kosten oplopen. Het leidt namelijk tot hoge verzuimkosten. En niet alleen de kosten voor ziekte stijgen, maar ook de opbrengsten verminderen doordat medewerkers uitvallen binnen teams.
  • Negatieve vicieuze cirkel Bij een hoog uitvalpercentage ontstaat er een negatieve vicieuze cirkel. Als medewerker A ziek wordt en niet meer kan werken, moet medewerker B het werk overnemen van medewerker A. Medewerker B krijgt dus meer werk waardoor stress soms niet te voorkomen is.
  • Menselijk leed En niet geheel onbelangrijk: een mens heeft bij een burn-out hoog leed. Dit wilt u voorkomen zodat er een prettige werksfeer is op de werkvloer.

Maar wat is nou eigenlijk een burn-out?

Een burn-out wordt vaak beschreven als ‘opgebrand’. Je ervaart vermoeidheidsklachten en gevoelens van uitputting. Op werkgebied hebben deze mensen vaak last van hoge afstandelijkheid en het gevoel dat ze het werk niet zo goed meer aan kunnen.

Hoe ontstaat een burn-out bij een werknemer?

Een burn-out kan meerder oorzaken hebben. Mensen kunnen een te hoog verwachtingspatroon van anderen, het werk of het dagelijks leven hebben. Wanneer deze verwachtingspatroon niet wordt voldaan kan het leiden tot teleurstelling en verwijten. Vaak is er ook te weinig steun of hulp en moeten deze mensen het vaak zelf doen. Het kan overigens ook zijn dat er genoeg steun of hulp is, maar dat deze medewerkers alles zelf wil doen en geen hulp zoekt. Ten slotte ontstaat een burn-out vaak wanneer iemand een emotioneel belastende omgang heeft met anderen.

Duurzame inzetbaarheid

In jouw bedrijf lopen allemaal medewerkers rond die een eigen karakter hebben. Al deze karakters hebben zijn voor- en nadelen als het gaat om burn-out en de oorzaken hiervan. Er is echter voor elk personeelslid 1 belangrijk hulpmiddel om burn-out te voorkomen en de werksfeer te verbeteren: duurzame inzetbaarheid. Met duurzame inzetbaarheid wordt bedoeld dat de medewerkers voldoende sporten, in beweging blijven en daardoor betere resultaten kunnen leveren in uw bedrijf.