Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Wanneer het ouderschap je teveel wordt

article content

Wanneer het ouderschap je teveel wordt

Baby’s zijn leuk. Toch? Meestal lijkt het helemaal fantastisch om een baby te krijgen. De aankopen doen van schattige babykleertjes, het behangen van het kamertje en opa’s en oma’s die inkopen doen en je verzorgen. In films is een bevalling met een flinke zucht gelukt en worden kinderen met een paar aaien over hun bol een gezonde zelfstandige die zijn ouders liefheeft.

Waarom wordt het je allemaal teveel?

Je had zo’n mooi beeld in je hoofd: Jij als gelukkige vader of moeder, kinderen gezond en blij. Natuurlijk wist je wel dat het hard werken zou worden, maar daar was je wel klaar voor: Jij was helemaal klaar voor het opvoeden van je kind

De eerste weken ging het goed, misschien het eerste jaar, of jaren, ook wel. Maar na verloop van tijd kost het je meer moeite. Al snel loop je tegen één van deze problemen aan:

  • Je kind begint weerwoord en buien te krijgen waar je totaal geen rekening mee gehouden had
  • Je krijgt een verschil van inzicht met je partner over de opvoeding
  • Je voelt je doodmoe en het lukt je niet je kind te geven wat hij/ zij verdient
  • Je kind heeft opeens ‘iets’ en je hebt geen idee hoe je hiermee om moet gaan
  • Je herkent negatieve kanten van jezelf, of van je partner, die je liever niet had teruggezien
  • Een schoonouder die je wijze adviezen wil geven die voelen alsof je het niet goed genoeg doet

Voor je het weet lijkt het er op dat je een waardeloze ouder bent die ver achterloopt op de gelukkige gezinnetjes die je terugziet op facebook.

Het ouderschap opgeven?

Geef niet op, maar neem je situatie eens onder de loep. Ligt het echt aan jou, je partner of je kinderen? Of is de situatie waarin je zit de boosdoener? Bedenk ook dat de fantastische foto’s van andere super gelukkige gezinnetjes genomen zijn op een gelukkig moment. Niemand zet om 3 uur ’s nachts zijn krijsende kind op facebook wanneer het weer een tandje krijgt. Het beeld wat een ander afgeeft hoeft dus niet de werkelijkheid te zijn.

Vaak is de optelsom de boosdoender wanneer het ouderschap je teveel wordt. Drukte op je werk, een zieke ouder, financiële zorgen of lichamelijke ongemakken (etc) kunnen een behoorlijke invloed hebben op de hoeveelheid energie die je hebt. Net dat moment dat je thuis komt en wilt neerploffen, zijn je kinderen daar om weer heel veel energie van je op te slokken. Energie die je op dat moment gewoon niet hebt.

Omgaan met een bijzondere situatie

Het kan goed zijn dat je kind ‘iets’ heeft wat jouw situatie wat moeilijker maakt (te denken valt aan: ad(h)d, autisme, hoogbegaafdheid, down, etc.) Deze situatie vraagt nog meer energie dan kind zonder dit ‘iets’. Het vraagt van je dat je je ontwikkeld op een manier die het kind datgene biedt dat het nodig heeft. Het is niet vreemd dat juist dat hetgene is waar je zelf zoveel moeite mee hebt (het is niet voor niks je kind)

Ook kan het zijn dat je stiefkinderen krijgt van je partners’ eerdere relatie. Zeker dan kost het je dubbel moeite om je te verplaatsen in het kind. Je snapt deze kinderen niet zoals je je eigen kinderen begrijpt wat een hoop frustratie (stress) op kan leveren.

Er alleen voor staan

Als je relatie strand door het uiteenvallen van je relatie, sta je er opeens alleen voor. Niet alleen de opvoeding van je kinderen, maar ook het hele huishouden, boodschappen doen en alles wat er verder bij komt kijken komt opeens op jouw schouders neer.

Bovendien heb je niet een maatje waarmee je alles kunt delen om ook andermans mening eens te horen.

Natuurlijk kun je er wel tegen!

Wanneer je heel vaak het gevoel hebt dat de opvoeding je door je vingers glipt en je hier doodmoe en gefrustreerd door voelt, is het belangrijk dat je om jezelf gaat denken. Het is belangrijk dat jij als kartrekker van het leven van je (minderjarige) kinderen, overeind blijft. Niemand heeft er dus iets aan dat je als ouder gestresst bent, overspannen raakt, of zelfs een burnout krijgt!

Als je dit wel merkt, doe je er goed aan meer tijd te nemen voor herstel. Een hele eenvoudige manier die je hierbij helpt is het vragen van mensen om je heen. Een middag voor jezelf waarbij een ander op je kinderen past, kan soms wonderen doen. Als je zelf goed in je vel zit, ben je ook een fantastische vader of moeder

Een lange termijn oplossing is dus wel gewenst. Wil je leren om beter op jezelf te passen? Vraag dan eens een adviesgesprek aan om te kijken hoe je dit het beste kunt doen.

Deze artikelen zullen je ook interesseren:

Hoe ben ik een goede vader?

Hoe ben ik een goede moeder?

De zorg voor ouders en burnout.

 

Comment Section

0 reacties op “Wanneer het ouderschap je teveel wordt

Plaats een reactie


*


Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Ook help ik bedrijven bij het duurzaam inzetten van mensen om zo ziekteverzuim te voorkomen. Prachtig werk vind ik: het kent alleen maar winnaars!Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken