Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Lichamelijke klachten door stress. Wat wil je lichaam je vertellen?

article content

Lichamelijke klachten door stress. Wat wil je lichaam je vertellen?

Lichamelijke klachten door stress: veel lichamelijke klachten die geen aanwijsbare reden hebben, worden veroorzaakt door stress. Dit kunnen milde klachten zijn die nauwelijks effect hebben op het dagelijks functioneren, maar ook forse klachten die een leuk en lekker leven in de weg staan.

Om te begrijpen waarom het lichaam zo reageert dat je er lichamelijke klachten van krijgt.

Waarom reageert het lichaam op stress?

We nemen opnieuw het oude voorbeeld van de tijger:

Je loopt door het bos en er springt een enorme tijger uit de bosjes. Uiteraard schrik je enorm! Hoe reageert je lijf? Je maakt razendsnel de afwegen: Ren ik er vandoor? Of kan ik het gevecht van deze tijger winnen?

Welke keuze je ook maakt: Je spieren staan op scherp: klaar voor actie. Bloedsomloop en hartslag verhogen, pupillen verwijden etc. Alles om zo snel en alert mogelijk te kunnen reageren. Je lijf wil overleven en daarvoor zorgt het ook door een hoop processen. Adrenaline is in eerste instantie het hormoon dat je hierbij helpt

Wanneer er meerdere tijgers uit de bosjes springen, die je allemaal niet opeten, is het nog niet logisch dat je je dan toch heel ontspannen gaat voelen. Om dan alert te kunnen blijven, maar toch een redelijk goed gevoel te houden maakt het lichaam cortisol aan.

Vanuit dit voorbeeld verklaren we onderstaande lichamelijke klachten die vaak voorkomen bij stress

Lichamelijke klachten door stress:

Hoofdpijn/ migraine

Hoofdpijn komt zeer veel voor. 20% van de Nederlanders heeft wekelijks hoofdpijn. Dit verschilt van een vervelende druk op het hoofd tot een hevige migraine die een aantal uren duurt. Deze hoofdpijn komt vaak door spierspanningen die in je rug en schouderpartij plaatsvinden. Ook voeding en omstandigheden dragen hieraan bij. Spanningshoofdpijn wordt vaak vergezeld door een stijve, pijnlijke nek en schouders. Lees meer over hoofdpijn: Stijve nek? Hoofdpijn? Misschien heb je last van spanningshoofdpijn!

Oorsuizen (Tinnitus)

Voor mensen die het niet hebben of herkennen lijkt het haast onwerkelijk: oorsuizen. Oorsuizen ontstaat nog al eens door stress en is bijzonder hinderlijk voor mensen die er last van hebben. Een zeer belangrijk symptoom van tinnitus is dat je een geluid hoort dat van binnenuit komt en dus niet van buitenaf. De omgeving neemt dit geluid dus ook niet waar. Er worden meerdere soorten geluid gehoord: Ruisen, fluiten, piepen, etc. Lees hier meer: Oorsuizen, tinnitus door stress herkennen en er mee omgaan.

Stijve, stramme spieren

Door stress spannen spieren zich aan (zie het voorbeeld van de tijger) Spieren worden door het lichaam klaar gemaakt om in actie te komen. Wanneer je je lange tijd in een stressvolle situatie bevindt, staan je spieren dus lange tijd onder een teveel aan spanning. Afvalstoffen worden niet meer afgevoerd en een soort van spierpijn/ stramheid ontstaat.

Hyperventilatie/ verkeerde ademhaling

In een stresssituatie gaat je ademhaling omhoog, om in geval van nood veel zuurstof naar de spieren te kunnen sturen. Het ademhalingscentrum staat onder invloed van stress en emoties. Als je gestresst bent, zucht je vaak. Bij schrik of spanning houd je de adem in. Eenmaal bekomen van de schrik, slaak je een zucht. Bij hevige stress, angst, of emotionele gebeurtenissen wordt het ademhalingscentrum geprikkeld waardoor je ademhaling gaat versnellen. Evenals je ademhaling weer vertraagt op het moment dat je stressfactoren weer zijn opgeheven. Lees hier meer: Hyperventilatie, ademhaling en stress

Laag libido

Wanneer een tijger uit de bosjes springt denk je niet over voortplanting na. Geen wonder dat het lichaam deze functie en de behoefte aan sex dan vermindert, of zelfs helemaal stopt.

Wanneer een tijger uit de bosjes springt denk je niet na over je voortplanting

Hart en bloedvaatklachten

Je hoeft niet perse een hartaanval of dichtgeslibte aderen te hebben om klachten te krijgen. Bedenk wel dat het belangrijk is om duurzaam en voorzichtig met je lichaam om te gaan! Het is dus ook niet zo dat van even stressen een hartaanval krijgt, of van een beetje slecht eten dichtgeslibte aderen. Het is een proces dat zich opbouwt over meerdere jaren. Helaas krijgen mensen op steeds jongere leeftijd last van hart en bloedvaten. Lees hier meer over hart en bloedvaten: Wat is de invloed van stress op hart en bloedvaten?

Onrustige of pijnlijke maagstreek Lichamelijke klachten door stress

Tijdens hevige stress (de tijger) is stofwisseling even niet heel belangrijk. Stofwisseling help om voedsel om te zetten in energie. Wanneer je moet vluchten of vechten gebruikt je lichaam de energie die op dat moment voorradig is. De stofwisseling vertraagt, of stopt zelfs helemaal. De gevolgen zijn een opgeblazen gevoel, een rommelende buik, of zelfs hevige krampen.

Meer weten over buik en maagpijn als gevolg van stress? Stress en de invloed op jouw spijsvertering

Hormonale schommelingen

Hormonale schommelingen zijn vaak een gevolg van stress. Het gevolg zijn stevige stemmingswisselingen, plotseling gewichtsverlies of juist gewichtstoename, concentratie en slaapproblemen. Het vervelende is dat deze klachten vaak niet te achterhalen zijn bij de dokter. Een oplossing door extra hormonen te gaan innemen zorgt regelmatig voor andere, vervelende bijwerkingen. Een gezonde levensstijl om stress te verminderen is veel effectiever.

Lees hier meer over hormonale schommelingen en stress: Hormonale disbalans door stress?

Haaruitval / exceem/ acné

Als gevolg van minder slapen, een mindere gezondheid en een slechter afweersysteem, ontstaan er nogal wat huidproblemen. Maar ook cortisol heeft een nadelig effect op het grootste orgaan dat we hebben: de huid

Vermoeidheid

Je in een stresssituatie bevinden vraagt een hoop van je lijf. Het lijf wil herstellen en dat gebeurt onder andere in je slaap. Een direct gevolg van stress is (extreme) vermoeidheid. Wil je meer weten over vermoeidheid? 7 oorzaken van extreme vermoeidheid

Om meer energie te krijgen kun je ook meedoen aan de gratis StressVrijChallenge

Wat te doen aan stress?

Zoals uit bovenstaande beschreven klachten blijkt, is een leven met minder stress een 'way of life'. Het is niet zo dat je met het doen van één ding anders je gelijk enorme resultaten boekt.

Wil je aan de gang met het verminderen van stress en dus ook het verminderen van bovenstaande lichamelijke klachten? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan:

Contact

Comment Section

0 reacties op “Lichamelijke klachten door stress. Wat wil je lichaam je vertellen?

Plaats een reactie


*